Yhdysvallat on tehnyt iskuja Iranin tukemia ryhmittymiä vastaan Irakissa

Yhdysvalloilla on Irakissa noin 2 500 ja Syyriassa 900 sotilasta estämässä terroristijärjestö Isisin uuden valtaannousun.

Yhdysvallat kertoo tehneensä ilmaiskuja Iranin tukemia kapinallisryhmittymiä vastaan Irakin maaperällä.

Yhdysvaltain puolustusministerin Lloyd Austinin mukaan ilmaiskut ovat vastaus Yhdysvaltojen ja liittouman henkilöstöä vastaan Irakissa ja Syyriassa tehtyihin hyökkäyksiin.

Austin kuvaili Iranin tukemien äärijärjestöjen kohteita vastaan tehtyjä iskuja pakollisiksi ja oikeasuhtaisiksi. Austin mainitsi erikseen shiiaryhmä Kataib Hizbollahin.

Irakin puolisotilaallinen Hashed al-Shaabi -liittouma kertoi uutistoimisto AFP:lle varhain keskiviikkona, että iskuissa on kuollut kaksi ihmistä Syyrian rajan tuntumassa.

Yhdysvaltalaisjoukkoja vastaan tehtiin ilmaohjus- ja raketti-iskuja vain muutama päivä sitten Irakin länsiosassa. Yhdysvaltain puolustusministeriö tiedotti, että iskujen takana olivat Iranin tukemat joukot.

Austin: Emme pyri konfliktin kärjistymiseen

Austinin mukaan Yhdysvallat ei pyri konfliktin kärjistymiseen alueella, mutta on valmiina puolustamaan etujaan.

– Olemme täysin valmiita uusiin toimiin henkilöstömme ja rakennuksiemme suojelemiseksi, hän lisäsi.

Iskut kohdistettiin Kataib Hizbollahin päämajaan, varastoihin ja harjoitusalueille, kertoo Yhdysvaltain asevoimien sotatoimialueen päämaja, joka vastaa Lähi-idän-toiminnoista (USCENTCOM).

Puolustusministeriön mukaan Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten kohteisiin on isketty yli 150 kertaa viime vuoden lokakuun puolivälistä lähtien. Yhdysvallat on vastannut iskuihin niin Irakissa kuin Syyriassa.

Yhdysvalloilla on Irakissa noin 2 500 ja Syyriassa 900 sotilasta estämässä terroristijärjestö Isisin uuden valtaannousun. Isis hallitsi aiemmin laajoja alueita kummassakin maassa.

Lue myös:

    Uusimmat