Yhdysvallat kiinnostui Suomen osaamisesta – Trump haaveilee kunnollisesta jäänmurtajalaivastosta

Arktinen kilpajuoksu kiihtyy – Yhdysvaltoja kiinnostaa erityisesti Suomen jäänmurtajaosaaminen 1:51
Arktinen kilpajuoksu kiihtyy, Yhdysvaltoja kiinnostaa Suomen jäänmurtajaosaaminen – Kymmenen uutiset perehtyi aiheeseen perjantaina.

Yhdysvallat on kiinnostunut Suomen osaamisesta ja kokemuksesta jäänmurtajien rakentamisessa, sanoo maan politiikkaa arktisella alueella koordinoiva James P. DeHart Yhdysvaltain ulkoministeriöstä. Hänen mukaansa jäänmurtajat ovat mahdollinen "hedelmällisen yhteistyön" alue maiden välillä lähivuosina.

–  Tutustun jäänmurtajiin vielä myöhemmin tänään, DeHart lisäsi lehdistötapaamisessa Yhdysvaltain suurlähetystössä perjantaina.

DeHartin mukaan presidentti Donald Trump on asettanut tavoitteeksi kunnollisen jäämurtajalaivaston hankkimisen Yhdysvalloille seuraavien kymmenen vuoden aikana.

DeHart vieraili Helsingissä osana neljään Pohjoismaiden pääkaupunkiin ja Grönlantiin suuntautuvaa kiertomatkaa. Yhdysvaltain nykyhallinnon voi arvioida suhtautuneen jopa vihamielisesti kansainväliseen yhteistyöhön, mutta DeHartin mukaan kuva ei ole niin yksioikoinen ainakaan arktisella alueella.

–  Minkä tahansa maan ja hallinnon tärkein velvollisuus on taata sen omien kansalaisten turvallisuus ja hyvinvointi, DeHart linjasi.

Kiinan pyrky pohjoiseen huolestuttaa

Turvallisuusnäkökohta koskee DeHartin mukaan myös arktiselta alueelta mahdollisesti nousevia uhkia. Hän kuitenkin toivoo, että Yhdysvaltain sitoutumisesta monenkeskiseen yhteistyön arktisella alueella ei olisi epäselvyyttä.

–  Olemme suuria Arktisen neuvoston tukijoita ja sen aktiivinen jäsen. Meistä neuvosto on hieno foorumi, joka tekee hyödyllistä työtä ja edustaa hyvin jäsentensä etuja, DeHart sanoi.

–  Siinä on monenkeskinen foorumi, josta pidämme paljon, hän lisäsi painokkaasti.

Arktisen neuvoston kahdeksasta varsinaisesta jäsenestä Venäjän lisääntynyt sotilaallinen toiminta pohjoisilla alueilla huolestuttaa Yhdysvaltoja. DeHartin puheiden perusteella enemmän huolta aiheuttaa kuitenkin Kiina, joka ei ole arktinen valtio vaan neuvoston tarkkailijajäsen, mutta pyrkii kuitenkin saamaa yhä enemmän jalansijaa pohjoisessa.

Suomen ja Yhdysvaltain tavoitteita ja käsityksiä arktisen alueen suhteen DeHart kuvasi Helsingissä käymiensä keskustelujen perusteella hyvin yhteneviksi.

Lue myös:

    Uusimmat