Blinken: Kansainvälisen rikostuomioistuimen jäseninä olevien Euroopan maiden pitäisi pidättää Putin – MTV seuraa sotaa

Putin ja Xi tapasivat Moskovassa: "Kiinan ehdotusta voisi käyttää pohjana rauhalle Ukrainassa" 4:12
Katso myös: Putin ja Xi tapasivat Moskovassa: "Kiinan ehdotusta voisi käyttää pohjana rauhalle Ukrainassa"

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 22. maaliskuuta 2023. Torstain seuranta löytyy täältä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • YK: Ukrainassa on kuollut yli 8 000 siviiliä sodan alkamisen jälkeen
  • Ukraina väittää Venäjän risteilyohjuslastin räjähtäneen Krimillä – Kiova ei ole ottanut vastuuta
  • ISW: Venäjä on edennyt Bahmutissa ja lisännyt hyökkäyksiä Avdiivkassa
  • Kansainvälinen tuomioistuin antoi Putinista pidätysmääräyksen
  • Ukraina: Venäjä hyökkäsi aiemmin 90–100 kertaa päivässä, nyt 20–29
  • Presidentti Putin on vieraillut Krimin niemimaalla ja Mariupolissa
  • Lähteet Politicolle: Ukraina hyökännee toukokuussa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.51: Presidentti Zelenskyi vieraili Harkovassa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili keskiviikkona Harkovan kaupungissa Ukrainan koillisosassa. Zelenskyi kirjoittaa asiasta Telegram-kanavallaan.

Zelenskyi kertoo luovuttaneensa kaupungin pormestari Ihor Terehoville "Hero City of Ukraine"-palkinnon eli vapaasti käännettynä Ukrainan sankarikaupunki -palkinnon.

Zelenskyi sanoo tavanneensa Harkovassa myös paikallisia virkamiehiä ja sotilasjohtoa ja palkinneensa Harkovan aluetta puolustaneita ukrainalaissotilaita.

Zelenskyi antoi viime vuoden maaliskuussa Harkovalle "sankarikaupunki"-arvonimen tunnustuksena siitä, miten kaupunki esti Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen.

Harkovan kaupunki sijaitsee Ukrainan koillisosassa noin 30 kilometrin päässä Venäjän vastaiselta rajalta.

Zelenskyi kertoi aiemmin keskiviikkona vierailleensa myös armeijan tukikohdissa Itä-Ukrainassa lähellä Bahmutia.

23.14: Pelastustyöt päättyneet Zaporizhzhjan kaupungissa

Pelastustyöt ovat päättyneet Zaporizhzhjan kaupungissa kerrostaloiskun jäljiltä, kirjoittaa Ukrainan sisäministeri Ihor Klymenko Facebookissa.

Aiemmin keskiviikkona venäläisohjus osui kerrostaloon tuhoten muun muassa asuntoja ja parvekkeita. Iskussa kuoli yksi ja loukkaantui 34 ihmistä. Klymenkon mukaan loukkaantuneiden joukossa oli myös kolme lasta.

Paikalla olleet poliisit kirjasivat myös todisteita Venäjän sotarikoksesta siviilejä kohtaan, Klymenko kirjoittaa julkaisussaan.

22.55: Ainakin kahdeksan kuoli lennokki-iskussa Kiovan alueella

Ainakin kahdeksan ihmistä on kuollut ja seitsemän loukkaantunut lennokki-iskussa Kiovan alueella, kertoivat Ukrainan viranomaiset keskiviikkona uutiskanava CNN:n mukaan.

Viranomaisten mukaan isku kohdistui asuinrakennukseen Rzhyshchivin kaupungissa, joka sijaitsee noin 85 kilometriä kaakkoon pääkaupungista Kiovasta.

Viranomaisten mukaan ainakin neljä ihmistä on vielä raunioiden alla. 

Kiovan alueen poliisipäällikkö sanoi aiemmin, että isku olisi kohdistunut asuntolarakennukseen.

Poliisipäällikön mukaan viranomaiset evakuoivat yli 200 ihmistä iskun jälkeen.

21.14: Blinken: Kansainvälisen rikostuomioistuimen jäseninä olevien Euroopan maiden pitäisi pidättää Putin

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi keskiviikkona, että minkä tahansa Euroopan maan, joka on Haagin Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) jäsen, pitäisi pidättää Venäjän presidentti Vladimir Putin, jos tämä astuu maahan.

Blinken ei kommentoinut, luovuttaisivatko Yhdysvaltain viranomaiset Venäjän presidentin ICC:lle, jos hän tulisi maahan, ja totesi, että Yhdysvallat ei ole tuomioistuimen jäsen. Asiasta kirjoittaa uutiskanava CNN.

Kansainvälinen rikostuomioistuin antoi viime viikolla pidätysmääräyksen ja etsintäkuulutuksen Putinista. Pidätysmääräyksen syynä ovat sotarikokset Ukrainassa. 

ICC:n tiedotteessa sotarikoksiksi mainittiin muun muassa lasten laiton karkottaminen ja siirtäminen Ukrainan miehitetyiltä alueilta Venäjälle. Putinin lisäksi pidätysmääräys on annettu lapsiasianvaltuutettu Maria Aleksejevna Lvova-Belovasta.

18.46: Punainen Risti huolissaan Itä-Ukrainassa olevista siviileistä

Punaisen Ristin kansainvälisen komitea (ICRC) sanoo olevansa syvästi huolissaan Bahmutin ja Itä-Ukrainan rintamalinjojen läheisyydessä elävien yhteisöjen tilanteesta ja siviilien kärsimyksistä jatkuvien sotatoimien keskellä.

ICRC kertoo toimittaneensa humanitaarista apua rintamalinjan lähellä sijaitseviin Kostiantynivkan, Tšasiv Jarin ja Selydoveen kaupunkeihin, joissa muun muassa kodit, sairaalat ja koulut ovat järjestön mukaan kärsineet suuria vahinkoja.

Järjestö sanoo, että niiden ihmisten humanitaarinen tilanne on vakava, jotka eivät ole paenneet ja jotka eivät saa peruspalveluja sotatoimista johtuen.

Järjestön mukaan suurin osa siviileistä on evakuoitu, mutta rintamalinjan läheisyydessä on vielä tuhansia ihmisiä, kuten vanhuksia, vammaisia tai liikuntarajoitteisia sekä ihmisiä, jotka ovat kieltäytyneet lähtemästä kodeistaan.

17.55: Kallas: Nato-maiden on valmistauduttava pitkään sotaan Ukrainassa ja lisättävä puolustusmenojaan

Viron pääministerin Kaja Kallaksen mukaan Nato-maiden on valmistauduttava pitkään sotaan Ukrainassa, ja kehotti liittolaismaita lisäämään puolustusmenojaan yli kahden prosentin rajan.

– Viro on kasvattanut puolustusbudjettiaan merkittävästi, se nousee kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2024 mennessä, Kallas kirjoitti viestipalvelu Twitterissä.

– Puolustusmenojen kahden prosentin BKT-osuuden on oltava lattia, ei katto.

Jos alla oleva julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Naton tavoitteena on, että sen jäsenmaat käyttäisivät puolustukseen kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi eilen tiedotustilaisuudessa, että seitsemän jäsenmaata 30:stä ylsi kahden prosentin tavoitteeseen vuonna 2022.

17.23: Venäjä teki ohjusiskun Zaporizhzhjaan

Zaporizhzhjan kaupunkiin on osunut ainakin kuusi venäläisohjusta, sanoi Ukrainan syyttäjänvirasto keskiviikkona. Asiasta kirjoittaa uutiskanava CNN.

Viraston mukaan yksi ohjuksista osui kahden kerrostalon väliin tuhoten asuntoja ja parvekkeita. Räjähdykset vaurioittivat myös läheisiä asuinrakennuksia ja autoja.

Kaupungin pormestari kertoi aiemmin keskiviikkona, että asuinrakennukseen tehdyssä ohjusiskussa olisi kuollut ainakin yksi ja loukkaantunut 25 ihmistä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Mykhailo Podoljak kirjoitti viestintäsovellus Telegramissa, että iskut oli tarkoituksella kohdistettu siviileihin.

13.57 Zelenskyi vieraili etulinjan taisteluiden lähellä Itä-Ukrainassa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo vierailleensa tänään armeijan tukikohdissa Itä-Ukrainassa lähellä Bahmutia. Zelenskyi kertoi vierailusta sosiaalisessa mediassa.

Julkaisussaan Zelenskyi kertoi kätelleensä ja palkinneensa sotilaita ja kiittäneen heitä Ukrainan itsenäisyyden suojelemisesta.

Bahmutin ja sen ympäristön hallinnasta on taisteltu kuukausikaupalla. Pitkät taistelut ovat tehneet kaupungista symbolisesti merkittävän.

10.14: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 920 sotilasta ja 5 panssarivaunua

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 920 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa viisi panssarivaunua, kahdeksan panssariajoneuvoa ja viisi tykkiä tai raketinheitintä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

9.11: Brittitiedustelu: Venäjän hyökkäys Ukrainan Bahmutissa hyytymässä

Ukrainan joukot ovat viime päivinä aloittaneet paikallisen vastahyökkäyksen Bahmutin kaupungin länsipuolella Ukrainan itäosassa, kerrotaan Britannian puolustusministeriön tiedustelukatsauksessa. Hyökkäyksen arvioidaan vähentävän Ukrainan huoltoreittiin kohdistuvaa painetta.

Taistelut kaupungin keskustan ympärillä ovat jatkuneet. Brittiarvion mukaan Ukrainan joukot ovat edelleen vaarassa joutua Venäjän saartamiksi.

Tiedusteluraportin mukaan on kuitenkin realistinen mahdollisuus, että Venäjän hyökkäys Bahmutissa on menettämässä saamaansa vähäistä vauhtia.

Osittain syynä olisi se, että joitain Venäjän yksiköitä on siirretty muille alueille.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

6.29: Yhdysvallat: Kiina ei ole puolueeton rauhanvälittäjä

Yhdysvallat ei pidä Kiinaa puolueettomana rauhanvälittäjänä Ukrainan sodassa, sanoo Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby.

Kirbyn mukaan Kiina on esimerkiksi pidättäytynyt kritisoimasta Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Lisäksi Kirby sanoi Kiinan toistavan Venäjän propagandaa, jonka mukaan Venäjä oli oikeutettu hyökkäämään Ukrainaan, koska länsimaat tukivat Ukrainaa ja Venäjä koki tämän uhakseen.

Kiina julkaisi helmikuussa 12-kohtaisen suunnitelman Ukrainan sodan päättämiseksi. Se on saanut kritiikkiä länsimailta, kun Venäjä on puolestaan kehunut suunnitelmaa.

23.24: Zelenskyi: Ukraina tarvitsee lisää asetarvikkeita, toivoo apua länneltä

Ukrainan asevoimat tarvitsee nyt ennen kaikkea lisää ampumatarvikkeita, totesi presidentti Volodymyr Zelenskyi videopuheessaan tänään tiistaina.

Zelenskyi sanoi Reutersin mukaan odottavansa lisää toimituksia läntisiltä kumppaneilta.

22.54: Yhdysvallat lähettää Abrams-tankkeja Ukrainalle syksyyn mennessä

Yhdysvallat aikoo nopeuttaa Abrams-taistelupanssarivaunujen lähettämistä Ukrainalle. Puolustusministeriö Pentagonin mukaan M1A2-tankit lähetetään Ukrainalle syksyyn mennessä, kertoo Reuters. 

Pentagon arvioi aiemmin, että vaikeasti huollettavien taistelupanssarivaunujen toimittamisessa menee vuosi. Ukraina olisi saanut niitä siis vasta ensi vuonna 2024.

21.55: Valkoinen talo: Xin ja Putinin tapaaminen ei tuonut uskoa sodan nopeasta lopusta

Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottajan John Kirbyn mukaan Venäjän presidentin Vldimir Putinin ja Kiinan presidentin Xi Jinpingin tapaaminen ei luonut uskoa Ukrainan sodan nopeasta lopusta.

– Xi ja Putin eivät sanoneet mitään sellaista, minkä takia voisimme uskoa sodan Ukrainassa loppuvan pian, Kirby totesi Reutersin mukaan.

Yhdysvallat ei halua Kirbyn mukaan Ukrainaan tulitaukoa juuri nyt, koska se jäädyttäisi taistelulinjat.

Kirby sanoi lisäksi joidenkin kiinalaisyritysten toimittaneen niin sanottuja kaksikäyttötuotteita Venäjälle. Sellaisia voidaan hyödyntää sekä siviilikäytössä että mahdollisesti joukkotuhoaseiden kehittämisessä tai muun sotilaallisen toimintakyvyn parantamisessa.

Putin ja Xi tapasivat Moskovassa: "Kiinan ehdotusta voisi käyttää pohjana rauhalle Ukrainassa" 4:12
Katso myös: Putin ja Xi tapasivat Moskovassa: "Kiinan ehdotusta voisi käyttää pohjana rauhalle Ukrainassa"

Lisää tiistain tapahtumista voit lukea täältä

Lue myös:

    Uusimmat