Yhdysvallat epäilee Syyrian hallinnon joukkoja uudesta kemiallisesta iskusta

3:13
CNN vieraili viime vuoden syksynä Idlibissä kuulostelemassa paikallisten tuntoja liittyen Syyrian sotaan.

Yhdysvallat epäilee Syyrian hallinnon joukkoja uudesta kemiallisesta iskusta ja uhkailee kostotoimilla. Ulkoministeriön mukaan iskun epäillään tapahtuneen sunnuntaina maan luoteisosassa Idlibissä, joka on merkittävin jihadistien hallussa oleva alue.

Ulkoministeriön tiedottajan Morgan Ortagusin mukaan Yhdysvallat kerää edelleen tapahtuneesta informaatiota. Hän toisti varoituksen, että jos Bashar al-Assadin hallinto jatkaa kemiallisten aseiden käyttöä, Yhdysvallat liittolaisineen vastaa siihen.

Hän lisäksi sanoi, että Syyrian hallinnon tärkeällä liittolaisella Venäjällä on ollut käynnissä valeuutiskampanja, jolla muita osapuolia yritetään syyttää kemiallisista iskuista.

Ortagusin mukaan al-Assadin hallinnon syyllisyyttä aiempiin iskuihin ei voida kuitenkaan kiistää.

Presidentti Donald Trumpin hallinto on kaksi kertaa pommittanut Syyriaa Assadin tekemien epäiltyjen kemiallisten iskujen takia. Yhdysvallat pommitti Syyriaa sekä vuonna 2017 että vuonna 2018.

Pompeo ja Putin tapasivat viime viikolla

Yhdysvallat on tukenut Syyrian sodassa oppositiota ja Venäjä presidentti Vladimir Putin al-Assadin hallintoa

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo vieraili viime viikolla Venäjällä. Tuolloin maiden johtajat vihjailivat, että maat ovat löytäneet keinoja tehdä yhteistyötä Syyriassa.

Syyrian tilannetta tarkkailevan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Syyriassa on kuollut noin 180 siviiliä huhtikuun lopun jälkeen. YK:n mukaan lisäksi kymmenettuhannet ihmiset ovat paenneet kodeistaan.

Yhteensä Syyrian sisällissodassa vuodesta 2011 lähtien on kuollut yli 370 000 ihmistä ja miljoonat ihmiset ovat paennet kodeistaan. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja