Mainos

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence vieraili yllättäen Afganistanissa

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence on tehnyt myöhään eilisiltana yllätysvierailun Afganistaniin, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Pence tapasi maan presidentin Ashraf Ghanin, ja pääministeri Abdullah Abdullahin maan pääkaupungissa Kabulissa sekä Yhdysvaltojen joukkoja Bagramin lentotukikohdassa noin 40 kilometrin päässä Kabulista.

Presidentti Donald Trump hyväksyi neljä kuukautta sitten sotatoiminen kiihdyttämisen Afganistanin islamistisia Taliban-kapinallisia vastaan.

– Olemme lisänneet ilmaiskuja dramaattisesti ja yhdessä afganistanilaisten kumppaneidemme kanssa olemme saaneet Talibanin puolustuskannalle. Joka puolella maata, olemme saaneet uusia voittoja terroristeista, rippumatta siitä, millä nimellä he kutsuvat itseään tai missä he piileskelevät, Pence sanoi amerikkalaisjoukoille

Afganistanissa arvellaan olevan tällä hetkellä noin 15 000 amerikkalaissotilasta. Joukkojen määrä on lisääntynyt noin neljällä tuhannella elokuusta Trumpin määräyksestä. Tämä on huomattava muutos entisen presidentin Barack Obaman linjaan, joka pyrki vähentämään Yhdysvaltojen läsnäoloa Afganistanissa.

Pence kietläytyi arvioimasta, aiotaanko Afganistaniin lähettää vielä lisää amerikkalaissotilaita ja sanoi sen olevan presidentti Trumpin päätös.

Joukot pysyvät Afganistanissa "kunnes terroristit on eliminoitu"

Pence sanoi toimittajille, että joukkojen lisääminen on kannattanut.

-Tulokset ovat näkyviä joka puolella maata. Näemme selvän muutoksen Talibanin asenteessa.

Pencen mukaan amerikkalaisjoukot pysyvät maassa "siihen asti, kunnes olemme eliminoineet omaan maahamme, kansaamme ja kaikkiin kohdistuvan terroristiuhan."

Pence arvosteli vierailullaan myös Yhdysvaltojen vanhaa liittolaista Pakistania Talibanin suojelusta.

-Se aika on ohi. Pakistanilla on paljon voitettavaa ystävyydessä Yhdysvaltojen kanssa ja paljon hävittävää rikollisiten ja terroristien suojelemisessa.

Pence on korkea-arvoisin Afganistanissa vieraillut amerikkalaispoliitikko Trumpin valtakaudella.

Se, että Pence vierailee maassa ilman ennakkoilmoitusta, merkitsemättömällä lentokoneella ja talven pimeyden turvin, on merkki maan yhä varsin epävakaasta turvallisuustilanteesta.

Yhdysvaltojen joukot ovat olleet sodassa Talibania vastaan Afganistanissa syksystä 2001 alkaen. Sodassa on kuollut noin 2 400 amerikkalaissotilasta. Afganistanin sota on pisin Yhdysvaltojen koskaan sotima sota.

Pencen odotetaan jatkavat Afganistanista Egyptiin ja Israeliin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.