Kiina vastasi kärkkäästi Yhdysvaltojen aikeisiin: Maiden väliset suhteet voivat kärsiä vakavaa vahinkoa

Risto E. J. Penttilä: Yhdysvaltain ja Kiinan välinen “jonkinlainen sotilaallinen yhteenotto on todennäköinen” 0:31
Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä: Yhdysvaltain ja Kiinan välillä on kylmä sota.

Yhdysvallat aikoo lähettää epävirallisen delegaation Taiwaniin saarella lauantaina pidettävien vaalien jälkeen, kertovat muun muassa uutistoimisto AFP ja Financial Times -lehti lähteisiinsä viitaten.

Nimettömänä asiaa kommentoineen viranomaislähteen mukaan Yhdysvaltain hallinto on myös varoittanut Pekingiä pidättäytymään kaikesta sotilaallisesta provokaatiosta lauantaisen äänestyksen yhteydessä.

Kiina reagoi torstaina kärkkäästi Yhdysvaltojen aikeisiin ja varoitti sitä puuttumasta Taiwanin vaaleihin. 

Kiina totesi vastustavansa tiukasti virallisia vierailuja ja yhteydenpitoa saaren ja Yhdysvaltojen välillä. 

– Kiinan ja Yhdysvaltojen väliset suhteet voivat kärsiä vakavaa vahinkoa, Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Mao Ning kommentoi Yhdysvaltojen aikomuksia. 

Kiina pitää demokraattisesti hallittua Taiwania kapinallisena maakuntanaan, jonka se voi tarvittaessa vallata sotilaallisesti. Kiina sanoi aiemmin tällä viikolla, ettei se tekisi ikinä kompromisseja Taiwanin-kysymyksessä.

Delegaation lähettämisestä kertonut virkamies antoi ymmärtää, että delegaatiossa olisi mukana entisiä Yhdysvaltain hallinnon virkamiehiä, Näin on ollut myös aiemmissa vastaavissa valtuuskunnissa edellisten 20 vuoden aikana.

Yhdysvallat viestii kumppanuuden tärkeydestä

Virkamiehen mukaan tämänkaltaisilla delegaatioilla on aiemmin pyritty varmistamaan, että Yhdysvallat viestii selkeästi niin valitulle presidentille kuin myös muille ehdokkaille vahvan, epävirallisen kumppanuuden tärkeydestä.

Delegaatioiden tehtävänä on virkamiehen mukaan tehdä myös selväksi, mitä Yhdysvaltain yhden Kiinan -politiikka pitää sisällään ja mitä ei. Tällä hän viittaa Yhdysvaltain päätökseen olla virallisesti tukematta Taiwanin itsenäisyyttä.

Yhdysvaltain ja Kiinan välit olivat heikentyneet viime vuosina, mutta ovat sittemmin lämmenneet jokseenkin sen jälkeen kun Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Kiinan presidentti Xi Jinping kokoustivat viime marraskuussa San Franciscossa. Kaksikko sopi muun muassa jatkavansa maiden välisiä jumiutuneita sotilasneuvotteluja.

Kiinan ja Yhdysvaltain edustajat puolestaan kävivät keskusteluja Yhdysvalloissa tämän viikon maanantaina ja tiistaina. Välien lämpenemisestä huolimatta Taiwanin kysymys hiertää maita edelleen. Kiinan puolustusministeriön mukaan Kiinan edustajat olivat vaatineet Yhdysvaltoja lopettamaan Taiwanin aseistamisen ja vastustamaan Taiwanin itsenäisyyttä.

11.1.2024 kello 10.21: Juttua päivitetty, lisätty kolmas kappale Kiinan reaktiosta, otsikkoa päivitetty.

Lue myös:

    Uusimmat