Kiinan ulkoministeri puhui "ankarasta rangaistuksesta" Taiwanin itsenäistymisaikeisiin liittyen

Taiwanin uudeksi presidentiksi valittiin itsenäisyysmielinen William Lai – Kiinan varoituksista huolimatta 1:49
Taiwanin uudeksi presidentiksi on valittu itsenäisyysmielinen William Lai – Kiinan varoituksista huolimatta

Kiinan ulkoministeri Wang Yi varoittaa, että kaikki Taiwanin mahdolliset itsenäistymisaikeet johtavat "ankaraan rangaistukseen". 

Taiwanin presidentinvaalit voitti lauantaina ex-varapresidentti William Lai, jonka Kiina on leimannut vaaralliseksi separatistiksi.

– Jos jotkut Taiwanin saarella ajattelevat edetä kohti itsenäisyyttä, he pyrkivät hajottamaan Kiinan alueita, ja heitä tullaan rankaisemaan ankarasti niin historian kuin lain edessä, Kiinan ulkoministeri sanoi yhdessä egyptiläiskollegansa Sameh Shoukryn kanssa Kairossa pitämässään lehdistötilaisuudessa.

– Kyseessä on umpikuja. Olivatpa vaalien tulokset millaiset tahansa, ne eivät muuta sitä tosiasiaa, että on olemassa vain yksi Kiina, johon Taiwan kuuluu. Taiwan ei ole koskaan ollut maa: ei menneisyydessä eikä todellakaan tulevaisuudessa, Wang jatkoi.

Wangin mukaan itsenäisyyspyrkimykset uhkaavat Taiwanilla asuvien hyvinvointia, Kiinan etuja ja Taiwanin alueen rauhaa ja vakautta.

"Ei edusta yleistä mielipidettä"

Jo aikaisemmin Kiinan Taiwanin-asioiden viraston edustaja Chen Binhua sanoi, ettei Taiwanin lauantainen vaalitulos edusta saaren yleistä mielipidettä, kertoi valtiollinen Xinhua-uutistoimisto.

–  Nämä vaalit eivät voi muuttaa suhteidemme perustaa tai kehityssuuntaa eivätkä Taiwaninsalmen molemminpuolista yhteistä toivetta aina vain lähentyä toisiaan. Ne eivät voi pysäyttää suuntaa, jossa emämaa (ja Taiwan) lopulta väistämättä yhdistyvät, Chen sanaili Xinhuan mukaan.

Kiinan reaktioita vaalitulokseen odotettiin jännittyneinä, koska Kiinan ja Taiwanin suhteet ovat huonoimmillaan vuosikymmeniin. Kiina piti viime vuonna näyttäviä sotaharjoituksia Taiwanin vesillä ja harjoitteli niissä muun muassa Taiwanin saaren saartamista.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin lähettämä epävirallinen delegaatio vieraili sekin tänään Taiwanissa.

Taiwanin pääkaupungissa Taipeissa sijaitsevan Yhdysvaltojen edustuston mukaan ryhmän on määrä tavata useita johtavia poliitikkoja ja vaikutusvaltaisia henkilöitä ja keskustella heidän kanssaan.

Lue myös:

    Uusimmat