Yhdistetyn päävalmentajalta raju avautuminen tuomarityöskentelystä: "Näyttää siltä, että sinne halutaan Saksa, Itävalta ja Norja kärkeen, vaikka tapahtuisi mitä vaan"

Ramsaun lauantaisessa yhdistetyn kilpailussa nähtiin mäkiosuudella kummastuttanut tilanne, kun mäkiosuus keskeytettiin vain kaksi kilpailijaa ennen loppua. Tämän myötä suomalaisten lähtöasemat heikentyivät merkittävästi hiihto-osuudelle. Suomen maajoukkueen päävalmentaja Petter Kukkonen ei sulattanut päätöstä. 

Mäkiosuus jouduttiin viemään läpi vaikeissa tuulioloissa, ja kisa venyi todella pitkäksi. Osa kilpailijoista joutui hyppäämään erittäin vaarallisiin oloihin, mutta tuomaristo päätti viedä kisaa läpi. Kisa keskeytettiin siinä vaiheessa, kun tornissa oli enää jäljellä maailmancupin kärkikaksikko Saksan Eric Frenzel ja Norjan Jarl Magnus Riiber.

Toinen saksalainen Johannes Rydzek hylättiin sääntöjenvastaisten puvun takia. Kuitenkin perjantain varakisan tuloksien tultua voimaan, pääsi hän lähtemään kisaan seitsemäntenä ja oli lopputuloksissa neljäs.

Suomalaisille päätös oli kova, sillä Ilkka Herola olisi päässyt kisaan loistavista asetelmista. Tulosten mitätöinnin myötä putosi Herolan sijoitus sijaan 32. 

– Aika turhautunut fiilis oli, suoraan sanottuna v***tti aika paljon. Meillä olisi ollut niillä tuloksilla mahdollisuus hiihtää vaikka voitosta. Tietenkin olosuhteet olivat tänään vaikeat ja ne vaihtelivat koko ajan. Ei siinä vaiheessa ole mitään syytä keskeyttää kahta kilpailijaa ennen loppua, Kukkonen kertoi MTV Urheilulle.

– Moni muukin urheilija hyppäsi huonoihin tuulioloihin, mukaan lukien kolme viidestä meidän urheilijasta hyppäsi ihan toivottomiin olosuhteisiin, ja kahdella kävi tuuri. Se näyttää nyt siltä, että tässä halutaan Saksa, Itävalta ja Norja sinne kärkeen vaikka tapahtuisi mitä vaan. Ei tämä ole ensimmäinen kerta, kun tällaisia päätöksiä tehdään, Kukkonen jatkoi.

Kukkonen ei itse tiennyt varsinaista syytä kilpailun keskeyttämiseen. 

– Sen kun tietäisi, ei siitä kukaan meille mitään kertonut. Se voi olla niin, että isoilta mailta on tullut painetta sen takia, koska heidän urheilijansa hyppäsivät heikommin ja vaikeihin oloihin. Painetta senkin takia, koska heidän urheilijat olivat paremmassa asemassa varakilpailun tuloksissa, Kukkonen sanoo. 

– Pitää pölyn laskeuduttua kysyä, mikä on ollut sille syynä, että pienet maat on pitänyt pelata pois pelistä. On siellä taustalla varmasti joku oikeudenmukainen päätös, johon he tulevat nojaamaan, Kukkonen toteaa.

Herola oli ennen kisan keskeytystä kahdeksantena, ja eroa kärkeen olisi ollut tuolloin 36 sekuntia. Tulosten mitätöinnin myötä oli eroa kärkeen peräti minuutti ja 44 sekuntia. 

– Jos listoja ei olisi muutettu, olisi Ilkalla ollut mahdollisuus voittaa tämä kilpailu. Siinä mielessä harmittaa, koska joka tapauksessa olisi taisteltu palkintopallipaikasta, ja sitten se kääntyi siihen, että hiihdettiin ynnä muista sijoista, Kukkonen sanoo.

Herola oli lopputuloksissa 15. nousten 17 sijaa. Eero Hirvonen nousi peräti 24 sijaa ja oli lopputuloksien 24.

– Jotakin positiivista on se, että poikien hiihtovauhti on hyvää. Hyppääminen on tällä hetkellä erittäin heikkoa, sitä pitää pystyä parantamaan joka tapauksessa, oli tilanne mikä tahansa, jos halutaan saada tulosta aikaa, Kukkonen päättää.

Lue myös:

    Uusimmat