Asuntomarkkinoilla ostaja vahvoilla: "Nyt ehdottomasti se paikka ostaa asunto"

Asuntomarkkinoiden kesä: Uskaltaako ostaa, myydä tai vuokrata? 9:17
Asuntomarkkinoiden kesä: Uskaltaako ostaa, myydä tai vuokrata?

Korot ovat nousseet ja moni miettii, että onko tässä tilanteessa järkevää suunnitella uuden asunnon hankintaa.

MTV:n Huomenta Suomessa vierailleiden asiantuntijoiden mukaan asunnon hankinnan hetki voi olla nyt otollinen, etenkin jos hankintaa varten ei tarvitse ottaa paljon lainaa.

– Yleinen hintataso asuntomarkkinoilla viime vuoden heinäkuu-lokakuu jaksolla putosi selvästi, kun korot lähtivät nousuun. Sen jälkeen markkina on toteutuneiden hintojen osalta tasaantunut yllättävänkin hyvin, kertoo Suomen Kiinteistövälittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Mannerbergin mukaan asuntomarkkinoilla on nyt löydetty uusi vakaampi taso. 

– Asunnon ostajat ja myyjät voivat olla aika luottavaisia. Nyt näyttäisi siltä, että se on asettunut siihen, mitä tässä on pitkään odotettukin 

Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Sanna Hughes kertoo, että ainakin sijoittajat ovat vielä katsomon puolella odottelemassa mitä tapahtuu. 

– Että jatkuuko vielä hintojen lasku. Tietysti vielä kyttäillään hyviä paikkoja. Nyt on ostajan markkinat nähdäkseni. Myynnissä olevista asunnoista pystyy tinkaamaan kyllä. 

Hughes kertoo, että vuokrapuolella on edelleen todella paljon tarjontaa.

– Nyt on kesäsesonki alkamassa, eli kun yliopistojen valintatulokset tulevat ja opiskelijat lähtevät liikkeelle. Silloin asunnot liikkuvat. Pitkällä tähtäimellä tietysti, jos asuntojen tarjonta vähenee vuokrapuolella, niin se nostaa hintoja.

Uudelle hallitusohjelmalle kiitosta

Mannerbergin mielestä uusi hallitusohjelma on asumisen kannalta positiivinen. 

– Siinä tuotiin esille se, että halutaan Suomeen vakaat asuntomarkkinat. Siellä oli paljon pitkän tähtäimen asioita mm kaavoituksen ja rakentamisen osalta, että yritetään saada järkeä byrokratiaan ja nopeampia päätöksentekoja. Sellaista, mitä on jo kauan odotettu. 

Mannerberg painottaa, että asuntomarkkinoilla tarjonta on nyt suurempi kuin kysyntä, eli valinnanvaraa on:

– Verrattuna kahden vuoden takaiseen tilanteeseen, niin nyt ehdottomasti on se paikka ostaa se asunto. Aikaisemmin ei vain löytynyt ostettavaa. Ei tämä loputtomasti jatku näin.

Mannerbergin mukaan kesä on parasta aikaa asuntokauppojen tekemiseen.

Hughesin mukaan tämänhetkisessä tilanteessa sellaiset asuntosijoittajat hyötyvät, jotka eivät tarvitse juurikaan lainaa.

– Nyt pääsee tinkimään asunnoista ja voi saada ihan hyvää hintaan tehtyä ostoja.

Lue myös:

    Uusimmat