WWF:n raportti: Merten muoviroska saattaa nelinkertaistua vuoteen 2050 mennessä – muun muassa kaskelottien tulevaisuus vaarassa

Tältä näyttää Hernesaaren lumenkaatopaikalla – näin ennätyksellinen lumiralli on nyt käynnissä 4:01
Katso myös: Tältä näyttää Hernesaaren lumenkaatopaikalla – näin ennätyksellinen lumiralli on nyt käynnissä

Muovijätteen määrä merissä voi nelinkertaistua vuoteen 2050 mennessä. Asia selviää kansainvälisen ympäristöjärjestön WWF:n tuoreesta raportista. Arvio perustuu ennusteisiin, joiden mukaan muovituotannon odotetaan yli kaksinkertaistuvan vuoteen 2040 mennessä.

Meren mikromuovin määrä voi nousta kaikkiaan 50-kertaiseksi vuosisadan loppuun mennessä, raportissa arvioidaan.

Raportin mukaan mikromuovipitoisuuksien kriittinen kynnysarvo on jo ylittynyt Välimeressä, Itä-Kiinan meressä, Keltaisessa meressä sekä arktisessa merijäässä. Tämä voi johtaa haitallisiin vaikutuksiin sekä lajeille että ekosysteemeille ja jopa populaatioiden vähenemiseen.

Muoviroskan negatiiviset vaikutukset näkyvät jo useimmissa merten lajiryhmissä ja uhkaavat useita maailman merkittävimpiä meriekosysteemejä, kuten koralliriuttoja ja mangrovemetsiä.

Merialueilla, joihin kohdistuu myös muita uhkia, kuten liikakalastusta, ilmaston lämpenemistä, rehevöitymistä tai merenkulkua, muoviroskan negatiiviset vaikutukset voimistuvat, WWF kertoo. 

Näiden alueiden uhanalaisille lajeille, esimerkiksi Välimeren munkkihylkeille tai kaskeloteille, muoviroska on lisästressitekijä, joka uhkaa populaatioita.

WWF:n julkaisema raportti perustuu noin 2 600 tutkimukseen. Kyseessä on tähän mennessä kattavin analyysi muoviroskan vaikutuksista valtamerien lajeihin ja ekosysteemeihin.

WWF kehottaa valtioita solmimaan kansainvälisen muoviroskasopimuksen YK:n ympäristökokouksessa tämän kuun lopussa Keniassa.

Mikromuovihiukkasia on kaikkialla Suomen rannikolla, mutta määrät vaihtelevat suuresti 2:04
Katso myös: Tältä näytti vuonna 2019 Atlantin valtameren jätepyörre – merestä löytyi hälyttävä määrä mikromuovia

Lue myös:

    Uusimmat