Zelenskyi: Donetskissa kuolee päivittäin satoja venäläisiä – MTV seuraa sotaa

Voiko Venäjän väitteisiin Nova Kahovkan padon vaurioittamisesta uskoa? Viimeisimmät tiedot sodasta 9:34
Voiko Venäjän väitteisiin Nova Kahovkan padon vaurioittamisesta uskoa, mitä Ukrainassa nyt tapahtuu? Studiossa puolustusvoimain ex-komentaja Jarmo Lindberg

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa ja sen vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 7. marraskuuta 2022.

  • ISW: Venäjä on tietoisesti lieventänyt ydinaseretoriikkaansa
  • WSJ: Yhdysvallat ja Venäjä keskustelleet ydinsodan uhan lievittämisestä
  • Naton Stoltenberg: Iran suunnittelee toimittavansa Venäjälle ballistisia ohjuksia
  • Venäjä liitti miehittämänsä alueet laittomasti itseensä syyskuun lopulla
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.03: Zelenskyi: Donetskissa kuolee päivittäin satoja venäläisiä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi tänään päivittäisessä videoviestissään, että Donetsk on tällä hetkellä taistelujen "episentrumi" eli keskipiste. Zelenskyin mukaan alueella kuolee nyt päivittäin satoja venäläisiä.

– Heitä tapetaan satoja joka päivä. Ukrainalaisten asemien edustat ovat täynnä miehittäjien ruumiita, Zelenskyi kertoo.

Raskaimmat taistelut käydään Donetskissa Bah’mutin ja Avdiivkan kaupungeissa.

20.42: Enemmistö ukrainalaisista uskoo maansa kuuluvan EU:hun 10 vuoden sisällä

Vähintään 88 prosenttia ukrainalaisista uskoo, että Ukraina tulee olemaan vauras Euroopan Unionin jäsenmaa seuraavan 10 vuoden kuluessa, selviää tuoreesta Kiovan kansainvälisen sosiologian instituutin (Kiev International Institute of Sociology) tekemästä kyselystä. 

Kyselyyn osallistui 1 000 vastaajaa kaikkialta Ukrainasta, lukuun ottamatta Krimin niemimaata ja muita Venäjän valloittamia alueita.

Ukraina haki EU-jäsenyyttä pian sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksen helmikuussa. Kesäkuussa EU-maat hyväksyivät Ukrainan EU:n jäsenehdokkaaksi.

Aiheesta uutisoivat muun muassa Reuters sekä The Kyiv Independent.

19.39: Ukraina: Venäjä menettänyt tänään muun muassa 530 sotilasta ja 19 panssarivaunua

Ukrainan puolustusministeriön tuoreen raportin mukaan Venäjä on menettänyt tänään muun muassa 19 panssaroitua miehistönkuljetusvaunua, kuusi panssarivaunua ja 530 sotilasta.

Luvut ovat Ukrainan ilmoittamia, eikä niitä ole varmistettu muista riippumattomista tahoista. 

19.34: Ukraina valtiollistaa armeijan kannalta tärkeitä yrityksiä

Ukraina valtiollistaa useita energia-alan yrityksiä ja tehtaita, jotta armeijan polttoaineen saanti ja kalustohuolto saataisiin turvattua.

Valtion omistukseen otetaan muun muassa lentokoneen moottoreita valmistava Motor Sits, energia-alan yritys Ukrnafta ja raskaita ajoneuvoja valmistava AvtoKrAZ.

– Kun sotatilalaki päättyy, yritykset palautetaan omistajilleen tai niiden arvo korvataan, lupasi Ukrainan kansallisen turvallisuus- ja puolustuskomitean sihteeri Oleksi Danilov.

Yrityksiä hallinnoi valtiollistamisen jälkeen puolustusministeriö. Ukrainan puolustusministerin Oleksi Reznikovin mukaan näin varmistetaan armeijan poltto- ja voiteluaineiden saanti sekä aseiden ja sotilastarvikkeiden korjaaminen.

18.47: Zelenskyin neuvonantaja kertoi ehdot Ukrainan neuvotteluille Venäjän kanssa

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Mihailo Podolyak kommentoi Twitterissä Ukrainan ehtoja neuvotteluille Venäjän kanssa. Podolyakin mukaan Ukraina ei ole koskaan kieltäytynyt neuvottelemasta ja sen lähtökohdat neuvotteluille ovat olleet tiedossa.

– Ensinnäkin, Venäjä vetää joukkonsa pois Ukrainasta. Sitten kaikki muu. Onko Putin valmis? Selkeästi ei. Näin ollen olemme rakentavia arvioinnissamme: neuvottelemme seuraavan Venäjän johtajan kanssa.

17.57: Putin: Ukrainaan on saatu 50 000 mobilisoitua venäläissotilasta

Venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on sanonut, että Ukrainassa on nyt 50 000 mobilisoitua venäläissotilasta.

Putinin mukaan 80 000 sotilasta oli "erityisen sotilasoperaation alueella". Loput lähes 320 000 värvätyistä ovat koulutusleireillä Venäjällä.

– Meillä on nyt 50 000 heidän taisteluyksiköissään. Loput eivät vielä osallistu taisteluihin, Interfax siteerasi Putinia.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

17.30: Martti J. Kari ei näe, että Venäjän intresseissä olisi räjäyttää Kahovkan patoa

Venäjän intresseissä ei mahdollisesti ole räjäyttää Ukrainan eteläosassa sijaitsevaa Kahovkan vesivoimalaitoksen patoa, sanoo Jyväskylän yliopiston turvallisuuden ja strategisen analyysin työelämäprofessori Martti J. Kari STT:lle.

Karin mukaan Venäjä voisi räjäyttää padon lähinnä siinä tapauksessa, että ukrainalaiset olisivat edenneet miehitetyn Hersonin kaupungin alueelle ja saaneet sen takaisin hallintaansa.

Lue aiheesta lisää täältä.

15.08: Asiantuntija MTV:lle: Ukrainan heikko kohta on länsimaiden tuki

Washington Post kertoi eilen, että Yhdysvallat on pyytänyt Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyia ilmaisemaan julkisesti halukkuutensa rauhanneuvotteluihin.

Aleksanteri-instituutin vierailevan tutkijan Ilmari Käihkön mukaan syy lienee se, että Ukraina on hyvin riippuvainen länsimaiden tuesta. 

– Jos joissain maissa alkaa syntyä huolta siitä, että ukrainalaiset alkavat olla liian ehdottomia eikä missään tilanteessa suostuttaisi neuvotteluun, se karkottaa tukijoita. Tämä on Ukrainalle pitkällä aikavälillä huono juttu, sillä he tarvitsevat tukea suurempaa vihollista vastaan, Käihkö sanoo.

Käihkö ei kuitenkaan usko, että Ukrainalla tai Venäjällä olisi kummallakaan tässä tilanteessa neuvotteluhalukkuutta. 

Tällä hetkellä katseet Venäjän hyökkäyssodassa kohdistuvat Hersoniin. Ukrainan mukaan Venäjä yrittää houkutella Ukrainan katutaisteluihin alueella ja Venäjä syyttää Ukrainaa Nova Kahovkan patoon iskemisestä. Padon tuhoutumisesta hyötyisi kuitenkin enemmän Venäjä, kertoo Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö.

14.42: Ukraina kertoo vastaanottaneensa lisää ilmapuolustusjärjestelmiä – "Kiitos Norja, Espanja ja Yhdysvallat"

Ukraina kertoo vastaanottaneensa lisää ilmapuolustuskalustoa läntisiltä liittolaisilta.

Puolustusministeri Oleksi Reznikovin mukaan maahan on saapunut Nasams- ja Aspide-ilmatorjuntajärjestelmiä.

Reznikov osoitti sosiaalisen median julkaisussaan kiitokset Norjalle, Espanjalle ja Yhdysvalloille. Hän sanoi aseiden vahvistavan merkittävästi Ukrainan armeijaa.

Venäjän iskut ovat viime aikoina tuhonneet kolmasosan Ukrainan voimalaitoksista. Maan asukkaita on kehotettu säästämään sähköä niin paljon kuin mahdollista.

14.28: BBC: Mariupolin lähelle kaivettu 1 500 uutta hautaa 

BBC uutisoi tuoreimpien Maxar-satelliittikuvien perusteella, että Mariupolin lähellä sijaitsevia kolmea joukkohautaa on laajennettu keväästä lähtien ehkä jopa tuhansilla uusilla hautapaikoilla.

Joukkohaudat sijaitsevat satamakaupunki Mariupolin lähellä Vynohradnessa, Manhushissa ja Staryi Krymissa, jonne BBC:n Centre for Information Resilience (CIR) -yrityksellä teettämän satelliittianalyysin tietojen perusteella olisi kaivettu hiljattain jopa 1 500 uutta hautapaikkaa.

CIR:n arvion mukaan Staryi Krymiin on kaivettu kaiken kaikkiaan yli 4 600 hautaa sodan alkamisen jälkeen. CIR analysoi BBC:n pyynnöstä satelliittikuvia alueelta viimeksi kesäkuussa.

Ukrainalaisten viranomaisten mukaan alueelle on haudattu tuhansia ihmisiä. BBC:n tiedossa ei kuitenkaan ole, kuinka monta ruumista alueelle on todellisuudessa haudattu.

11.26: Venäjä on tietoisesti lieventänyt ydinaseretoriikkaansa, arvioi ajatushautomo ISW 

Venäjän johto on marraskuun aikana kollektiivisesti lieventänyt ydinaseiden käyttöön liittyvää retoriikkaansa, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

ISW uskoo Kremlin haluavan liennyttää tilannetta Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten kanssa.

Ajatushautomon tulkinnan mukaan Venäjän sotilasjohdossa ja Kremlissä ollaan todennäköisesti jossain määrin tietoisia siitä, että ydinaseiden käytöllä Ukrainaa tai sotilasliitto Natoa vastaan olisi valtava hinta, mutta operationaalinen hyöty jäisi vähäiseksi.

Näin Puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg kommentoi Yhdysvaltojen ja Venäjän ydinasekeskusteluja:

Lieventääkö Venäjä ydinasepuheitaan? Ex-komentaja Lindberg:"Nostaisi sodan aivan uudelle tasolle" 1:42

10.17: Ukraina: Venäjä menettänyt jo kaksinkertaisen määrän sotilaskoneita kuin Afganistanin sodassa  

Ukrainan asevoimien komentajan Valeri Zaluzhnyin mukaan Venäjä olisi menettänyt kaksinkertaisen määrän sotilaskoneita Ukrainassa kuin se menetti Neuvostoliiton ja Afganistanin välisessä sodassa 1980-luvulla, kertoo Britannian puolustusministeriö tilannekatsauksessaan.

Tuolloin Neuvostoliitto menetti 119 konetta, eli nyt se olisi menettänyt Ukrainassa 278 konetta.

Brittitiedustelu ei pysty vahvistamaan Zaluzhnyin väitettä itsenäisesti, mutta toteaa Venäjän vaikeuksien ilmaherruuden saamiseksi olevan todennäköisesti seurausta huonosta koulutuksesta, osaavien joukkojen menetyksistä ja haasteista järjestää tukijoukkoja ilmavoimille.

Ministeriön mukaan tilanne tuskin muuttuu tulevina kuukausina, sillä Venäjällä on vaikeuksia tuottaa lentokoneiden runkoja ja kouluttaa osaavia ilmajoukkoja.

9.35: Ex-komentaja Lindberg: Ukraina tuskin on vaurioittanut Nova Kahovkan patoa 

Venäjä väitti sunnuntaina, että Ukrainan Himars-raketinheittimellä tehdyt iskut olisivat vaurioittaneet Hersonissa sijaitsevan Nova Kahovkan vesivoimalan patoa. Puolustusvoimain entinen komentaja Jarmo Lindberg ei kuitenkaan pidä väitetettä uskottavana.

Katso videolta, miten Lindberg arvioi väitteitä padosta ja Hersonin tilanteesta:

Ex-komentaja ei usko, että Ukraina olisi vaurioittanut Nova Kahovkan patoa Himarsin avulla 1:42

8.25: Ukraina: Sairaudet leviävät mobilisoitujen venäläisten joukossa Valko-Venäjällä

Ukrainan puolustusministeriön tiedusteluosasto väittää sairauksien leviävän parhaillaan Venäjän liikekannallepanossa värvättyjen joukossa Valko-Venäjällä.

Syynä tautien leviämiseen on Ukrainan mukaan kehno hygienia.

Pääosin niin sanotuista osittain mobilisoiduista miehistä koostuvat Venäjän asevoimien yksiköt siirtyvät parhaillaan Valko-Venäjälle. Heidän päätehtävänään on venäläisjoukkojen materiaalisen tukikohdan ja sijoituspaikkojen valmistelu.

Tiedusteluosasto kertoo, että värvätyt asuvat esimerkiksi pellolla teltoissa eikä heillä ole kunnollisia saniteettimahdollisuuksia.

– Näiden sotilaiden joukossa on puhjennut laajasti erilaisia tauteja. Suurin osa niistä on hengitystiesairauksia, kuten keuhkoputkentulehdusta, kurkkukipua, keuhkokuumetta ja astmaa. Miehillä on ollut myös ruoansulatuskanavan infektioita, tiedustelupalvelusta kerrotaan. 

– Sairauksien mittakaava on sellainen, että valkovenäläiset lääkärit eivät niistä selviydy. Niinpä sotilaslääkäreitä ja mobilisoituja lääkäreitä pyritään lähettämään nyt nopeasti Valko-Venäjälle Venäjältä.

Tiedustelutiedoissa väitetään myös, että valkovenäläisten ja venäläisten väliset jännitteet ovat lisääntyneet. Niiden mukaan venäläiset puhuvat loukkaavaan ja etnisesti syrjivään sävyyn valkovenäläisitä. 

– Se voi kärjistää jännitteitä hallitsemattomasti.

7.14: MTV Ukrainassa: Kupjanskissa ihmiset palaavat arkeen pommitusten keskellä

Ukrainalaisten vapauttamiin kaupunkeihin Harkovan alueella on alkanut palata ihmisiä. 

Infrastruktuuri on tuhoutunut sotimisessa ja edelleen jatkuvissa iskuissa, mutta viranomaisten kehotuksista huolimatta tuhannet ihmiset eivät suostu evakuoitumaan. 

Katso toimittajamme Niko Nurmisen raportti Kupjanskista:

MTV Ukrainassa: Kupjanskissa ihmiset palaavat arkeen pommitusten keskellä 1:48

5.45: WSJ: Bidenin ja Putinin neuvonantajat keskustelivat ydinsodan uhasta

Yhdysvaltalaislehti Wall Street Journalin mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Jake Sullivan on keskustellut Venäjän presidentti Vladimir Putinin ulkopoliittisen neuvonantajan Yuri Ushakovin ja turvallisuuseuvoston puheenjohtaja Nikolai Patrushevin kanssa.

Lehden mukaan luottamuksellisia keskusteluja on käyty viime kuukausina, ja niiden tarkoituksena on ollut vähentää riskiä Ukrainan sodan laajenemisesta. Yhdysvallat on myös varoittanut Venäjää ydinaseen tai muun joukkotuhoaseen käyttämisestä.

WSJ:n nimettömien viranomaislähteiden mukaan keskusteluissa ei ole neuvoteltu sodan lopettamisen ehdoista. Lähde kuitenkin vahvisti Washington Postin uutisen siitä, että Yhdysvallat on pyytänyt Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyia ilmaisemaan julkisesti halukkuutensa rauhanneuvotteluihin.

Yhdysvaltojen ja Venäjän viranomaiset kieltäytyivät kommentoimasta Sullivanin salaisia keskusteluja medialle.

SUNNUNTAI 6.11.

23.54: Veden- ja sähkönjakelu tilapäisesti poikki venäläisten miehittämässä Hersonissa

Ukrainalaisviranomaisten ja Venäjän nimittämien paikallisviranomaisten mukaan veden- ja sähkönjakelu on tilapäisesti katkaistu Venäjän miehittämässä Hersonin kaupungissa Etelä-Ukrainassa.

Venäjä sanoi aikaisemmin tänään, että sähkö- ja vesikatkos on Ukrainan sabotaasin syytä.

Kyseinen aluehallinto sanoi, että "sähkö- ja vesihuolto palautetaan koko Hersonin alueelle aivan lähitulevaisuudessa", ja pyysi kansalaisia pysymään rauhallisina.

Paikallinen ukrainalaisjohtaja Juri Sobolevskyi vahvisti, että Hersonin kaupungin lisäksi noin kymmenen Hersonin alueen osaa jäi ilman sähköä ja vettä.

– Suurjännitelinja vaurioitui. Miehittäjät ovat jo "raportoineet" hyökkäyksestä. He eivät kuitenkaan täsmentäneet, että hyökkäys oli heidän tekemänsä. Silminnäkijöiden todistukset vahvistavat tämän, Sobolevskyi sanoi Telegramissa.

Asiasta kertoo CNN, joka ei voi riippumattomasti vahvistaa tai todentaa väitetyn hyökkäyksen yksityiskohtia tai sitä, kuka sen takana oli. Venäjä ja Ukraina syyttävät toisiaan välikohtauksesta.

23.32: Zelenskyi: Venäjällä raskaita tappioita Donetskissa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi päivittäisessä videoviestissään Venäjän kärsivän raskaita tappioita Donetskin alueella Itä-Ukrainassa.

– Erittäin rajut venäläisten hyökkäykset Donetskin alueelle jatkuvat. Vihollinen kärsii siellä vakavia tappioita, Zelenskyi sanoi sunnuntaina.

Zelenskyi ennakoi myös Venäjän suunnittelevan uusia iskuja Ukrainan energiainfrastruktuuriin.

20.06: Ukrainan armeijan tiedottaja: Venäjä teeskentelee vetäytyvänsä Hersonista

CNN uutisoi Ukrainan armeijan tiedottajan Natalia Humeniukin kertoneen, että Venäjä teeskentelee vetäytyvänsä Hersonista houkutellakseen ukrainalaiset katutaisteluihin.

– Ymmärrämme, että venäläiset yrittävät luoda illuusion siitä, etteivät he ole siellä, houkutellakseen ukrainalaiset joukot läheisiin asutuksiin, ja asutuksissa käydään yleensä kovia katutaisteluja, Humeniuk sanoi.

– Siksi tiedämme, näemme ja ennakoimme, millaista narratiivia he yrittävät syöttää meille, ja rakennamme omaa strategiaamme sen mukaisesti, Humeniuk totesi.  

Humeniukin mukaan venäläiset ovat siirtämässä eliittiyksikköjään ja upseereitaan Dnepr-joen vasemmalle rannalle, jolloin oikealla rannalla olevilla ei ole mahdollisuutta paeta tai evakuoida.

– He jättävät oikealla rannalla olevat yksiköt taistelemaan viimeiseen hengenvetoonsa asti, hän sanoi. 

CNN ei ole riippumattomasti vahvistanut Humeniukin väitteitä.

Lisää sunnuntain uutisia sodasta Ukrainasta voit lukea tästä artikkelista.

Lue myös:

    Uusimmat