MTV Uutiset seurasi Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa 6.11.

"Venäjä vahvistaa asemiaan vastikään mobilisoiduilla"– tällaista on Hersonin etulinjassa 2:28
"Venäjä vahvistaa asemiaan vastikään mobilisoiduilla" – tällaista on Hersonin etulinjassa

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa ja sen vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 6. marraskuuta 2022.

  • Merkittävä määrä venäläistappioista voi johtua omien tulituksesta
  • Kiina ja Saksa: Ukrainassa ei pidä käyttää ydinasetta
  • Naton Stoltenberg: Iran suunnittelee toimittavansa Venäjälle ballistisia ohjuksia
  • Venäjä liitti miehittämänsä alueet laittomasti itseensä syyskuun lopulla
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tämän artikkelin päivittäminen on päättynyt. Tuoreimmat uutiset sodasta Ukrainassa löydät tästä artikkelista.

23.54: Veden- ja sähkönjakelu tilapäisesti poikki venäläisten miehittämässä Hersonissa

Ukrainalaisviranomaisten ja Venäjän nimittämien paikallisviranomaisten mukaan veden- ja sähkönjakelu on tilapäisesti katkaistu Venäjän miehittämässä Hersonin kaupungissa Etelä-Ukrainassa.

Venäjä sanoi aikaisemmin tänään, että sähkö- ja vesikatkos on Ukrainan sabotaasin syytä.

Kyseinen aluehallinto sanoi, että "sähkö- ja vesihuolto palautetaan koko Hersonin alueelle aivan lähitulevaisuudessa", ja pyysi kansalaisia pysymään rauhallisina.

Paikallinen ukrainalaisjohtaja Juri Sobolevskyi vahvisti, että Hersonin kaupungin lisäksi noin kymmenen Hersonin alueen osaa jäi ilman sähköä ja vettä.

– Suurjännitelinja vaurioitui. Miehittäjät ovat jo "raportoineet" hyökkäyksestä. He eivät kuitenkaan täsmentäneet, että hyökkäys oli heidän tekemänsä. Silminnäkijöiden todistukset vahvistavat tämän, Sobolevskyi sanoi Telegramissa.

Asiasta kertoo CNN, joka ei voi riippumattomasti vahvistaa tai todentaa väitetyn hyökkäyksen yksityiskohtia tai sitä, kuka sen takana oli. Venäjä ja Ukraina syyttävät toisiaan välikohtauksesta.

23.32: Zelenskyi: Venäjällä raskaita tappioita Donetskissa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi päivittäisessä videoviestissään Venäjän kärsivän raskaita tappioita Donetskin alueella Itä-Ukrainassa.

– Erittäin rajut venäläisten hyökkäykset Donetskin alueelle jatkuvat. Vihollinen kärsii siellä vakavia tappioita, Zelenskyi sanoi sunnuntaina.

Zelenskyi ennakoi myös Venäjän suunnittelevan uusia iskuja Ukrainan energiainfrastruktuuriin.

20.06: Ukrainan armeijan tiedottaja: Venäjä teeskentelee vetäytyvänsä Hersonista

CNN uutisoi Ukrainan armeijan tiedottajan Natalia Humeniukin kertoneen, että Venäjä teeskentelee vetäytyvänsä Hersonista houkutellakseen ukrainalaiset katutaisteluihin.

– Ymmärrämme, että venäläiset yrittävät luoda illuusion siitä, etteivät he ole siellä, houkutellakseen ukrainalaiset joukot läheisiin asutuksiin, ja asutuksissa käydään yleensä kovia katutaisteluja, Humeniuk sanoi.

– Siksi tiedämme, näemme ja ennakoimme, millaista narratiivia he yrittävät syöttää meille, ja rakennamme omaa strategiaamme sen mukaisesti, Humeniuk totesi.  

Humeniukin mukaan venäläiset ovat siirtämässä eliittiyksikköjään ja upseereitaan Dnepr-joen vasemmalle rannalle, jolloin oikealla rannalla olevilla ei ole mahdollisuutta paeta tai evakuoida.

– He jättävät oikealla rannalla olevat yksiköt taistelemaan viimeiseen hengenvetoonsa asti, hän sanoi. 

CNN ei ole riippumattomasti vahvistanut Humeniukin väitteitä.

18.01: Kiovan turvallisuuspäällikkö kiistää huhut kaupungin evakuointisuunnitelmista

Ukrinformin mukaan Kiovan turvallisuuspäällikkö Roman Tkachuk kertoo haastattelussa, että kaupunki varautuu pahimpaan, mikäli sähköt, vesi ja viemäröinti eivät toimi energiainfrastruktuuriin kohdistettujen Venäjän iskujen vuoksi. 

– Meidän pitää olla valmiit erilaisiin vaihtoehtoihin, mutta se ei tarkoita että valmistelemme evakuointia, hän kertoo haastattelussa.

Tkachukin mukaan eri kaupunginosiin ollaan pahimman varalta valmistelemassa julkisiin tiloihin lämmittelypaikkoja, joissa on sähköä, vuoteita, vessoja ja ruokaa. 

– On tärkeää välttää paniikkia ja väärää tietoa, ja siksi pyydän jälleen mediaa olemaan manipuloimatta informaatiota, Tkakchuk korostaa.

17.26: Kiovan pormestari kehottaa kaupunkilaisia varautumaan pahimpaan

Kiovan pormestari Vitali Klitschko on kehottanut kiovalaisia varautumaan sähkökatkoksiin sekä veden ja lämmityksen puutteeseen, mikäli Venäjä jatkaa kaupungin energiainfrastruktuurin pommittamista. 

– Teemme kaikkemme välttääkseen tämän. Mutta puhutaan suoraan, vihollisemme tekevät kaikkensa, jotta kaupunki olisi ilman lämpöä, sähköä ja vettä, jotta me kaikki kuolisimme. Maan ja jokaisen meidän tulevaisuus riippuu siitä, miten hyvin olemme valmistautuneet erilaisiin tilanteisiin, Klitschko sanoi Ukrainan valtionmedialle.

Asiasta kertoo The Guardian.

16.35: Hersonin sähkö- ja vesikatkos sabotaasin syytä, kertoo kaupungin venäläishallinto

Venäjän Hersonin kaupunkiin asettama hallinto kertoo viestintäpalvelu Telegramissa, että kaupunki on menettänyt sähkön- ja vedenjakelunsa sabotaasin seurauksena, uutisoi Reuters.

Tiedotteen mukaan sabotöörien "terrori-isku" oli kohdentunut kolmeen kaupungin voimalinjaan. Hallinto syyttää iskusta Ukrainaa, muttei ole tarjonnut todisteita väitteille.

14.52: Herson on ilman sähköä, kertoo venäläinen uutistoimisto Ria Novosti

Reuters uutisoi asiasta nojaten venäläiseen uutistoimistoon.

12.54: Reuters: Venäjän mukaan Nova Kakhovkan pato vaurioitunut Ukrainan HIMARS-iskussa

Venäläisen uutistoimisto TASS:in mukaan Ukraina olisi iskenyt HIMARS-raketeilla Nova Kakhovkan patoon. Uutistoimiston mukaan raketti olisi osunut padon sulkuporttiin ja vaurioittanut sitä. 

Väitteen tueksi ei ole esitetty näyttöä. 

Nova Kakhovkan pato sijaitsee Dnepr-joella Hersonin ylävirrassa. Sekä Venäjä että Ukraina ovat lokakuusta alkaen toistuvasti syyttäneet toisiaan padon murtamisesta alueen tulvettamiseksi, uutistoimisto Reuters kirjoittaa. 

10.31: Venäjän johtavia sotilaskomentajia syytetään epäonnistumisista Ukrainassa

Venäjän keskiselle sotilaspiirille on tiettävästi nimitetty uusi virkaatekevä komentaja, Britannian puolustusministeriö kertoo tämänpäiväisessä tiedusteluraportissaan.

Jos Aleksandr Linkovin nimitys komentaja Alexander Lapinin tilalle vahvistetaan, seuraa tämä Venäjän johtavien sotilaskomentajien erottamisien sarjaa. Venäjän Ukrainaan aloittaman hyökkäyssodan alkamisen jälkeen sekä itäisen, eteläisen että läntisen sotilaspiirin komentajat on vaihdettu.

Brittitiedustelun mukaan erottamisten syynä on komentajien syyttäminen Venäjän epäonnistumisista Ukrainassa. Brittiarvion mukaan kyse on todennäköisesti yrityksestä siirtää syytökset pois Venäjän ylimmältä johdolta kotimaassa. (STT)

9.26: Kiovassa valmistaudutaan täyden evakuoinnin mahdollisuuteen, jos sähköt katkeavat kaupungista, kertoo NYT

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa viranomaiset suunnittelevat täyttä evakuointia tilanteessa, jossa sähköt menetettäisiin kaupungista täysin, uutisoi yhdysvaltalaislehti New York Times. Kaupungissa asuu noin kolme miljoonaa ihmistä.

Kiovassa ennakkoon suunniteltuja sähkökatkoja on jatkettu edelleen, koska Venäjän iskut ovat aiheuttaneet vajetta sähköverkkoon. Venäjä on Ukrainan mukaan tehnyt kuukauden sisään iskuja noin kolmannekseen maan sähkölaitoksista. Noin 40 prosenttia energiainfrastruktuurista on joko vaurioitunut tai tuhoutunut. (STT)

8.39: ISW: 60 prosenttia venäläistappioista omien tulituksesta, sanoo sotilaskomentaja

Donetskin "kansantasavallan" sotilaskomentaja Aleksandr Hodakovski väittää, että toukokuun puolivälistä alkaen venäläisjoukkojen tappioista jopa 60 prosenttia on voinut johtua omien tulituksesta.

Yhdysvaltalainen ajatushautomo ISW toteaa, että vaikka lukema olisi liioiteltu, asian julkinen spekulaatio osoittaa venäläisjoukkojen haasteiden vakavuuden.

ISW:n mukaan omien joukkojen tulituksesta aiheutuu tyypillisesti sodassa jonkin verran tappioita, mutta ei likellekään 60 prosenttia. Tämä osoittaa kommunikaation ja johtamisen puutteen venäläisjoukkojen välillä.

Kuvaavaa on, että rintamalta tukikohtaan palanneet venäläisjoukot ajoivat omien joukkojensa kaivamaan ojaan, koska eivät olleet saaneet varoitusta siitä. ISW kertoo asiasta ukrainalaislähteeseen nojaten.

Tiheä sotilasjohdon vaihtaminen, kokemattomien ylentäminen ja erilaisten joukkojen kuten sopimussotilaiden, mobilisoitujen, kansantasavaltojen joukkojen ja Wagnerin joukkojen kokoonpanon yhdistelmä, ovat omiaan pahentamaan venäläisten kommunikaation hajanaisuutta ja joukkojen tehottomuutta. Tällä uskotaan olevan ISW:n mukaan vaikutusta omien tulitukseen.

06.25: Washington Post: Yhdysvallat kehottaa Ukrainaa olemaan valmis neuvotteluihin Venäjän kanssa

Yhdysvallat on rohkaissut Ukrianaa osoittamaan valmiuttaan rauhanneuvotteluihin Venäjän kanssa, kertoo sanomalehti The Washington Post.

Lehden nimettömäksi jääviltä lähteiltä saamien tietojen mukaan kehotus tuli amerikkalaisilta virkamiehiltä. Tarkoituksena ei ole työntää Ukrainaa neuvottelupöytään Venäjän kanssa, mutta maan tulisi säilyttää valmius tähän, jotta se saisi jatkossakin muiden kansojen tuen. 

Yhdysvaltain viranomaiset myöntävät, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin haluttomuus keskustella Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa on herättänyt huolta osassa Eurooppaa, Afrikkaa ja Latinalaista Amerikkaa, joissa sodan vaikutukset ruoan ja polttoaineiden saatavuuteen ja hintaan tuntuvat voimakkaimmin. 

– Väsymys Ukrainaa kohtaan on todellinen asia joillekin kumppaneillemme, nimeämätön yhdysvaltalaisvirkamies sanoi lehdelle. 

Lauantai 5.11. 

21.40: Zaporizhzhjan ydinvoimala on jälleen kytketty ulkoiseen sähköverkkoon

Ydinvoimala menetti yhteyden ulkoiseen sähköverkkoon kaksi päivää sitten, kun Venäjän pommitukset vaurioittivat korkeajännitelinjoja. 

Ydinvoimalan molemmat ulkoiset sähköverkot saatiin korjattua ja jälleenkytkentä aloitettiin perjantaina iltapäivällä, IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossi kertoi tiedotteessa.

Grossi toisti kehotuksensa perustaa ydinvoimalan ympärille suojavyöhyke, joka estäisi ydinonnettomuuden. 

– Meillä ei ole varaa menettää enää yhtään aikaa. Meidän täytyy toimia ennen kuin se on liian myöhäistä, Grossi lisäsi.

20.42: Zelenskyi syyttää Irania valehtelusta lennokkien määrästä

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Iran valehtelee Venäjälle lähettämien lennokkien määrästä. Zelenskyi kertoi lauantaina Ukrainan ampuvan iranilaisia lennokkeja alas päivittäin ainakin kymmenen kappaletta. Asiasta kertoo Reuters.

The Guardianin mukaan Zelenskyi sanoi valehtelulla olevan seurauksia.

– Jos Iran aikoo jatkaa ilmiselvästä asiasta valehtelua, se tarkoittaa sitä, että maailma aikoo tutkia entistä enemmän Venäjän ja Iranin hallintoja, ja mitä Venäjä maksaa Iranille tästä yhteistyöstä.

Myös Yhdysvaltain Iranin erityislähettiläs Robert Malley kertoi Twitterissä Iranin väitteiden lennokkien määrästä olevan virheellisiä.

 – He lähettivät kymmeniä lennokkeja tänä kesänä ja heillä on sotilashenkilöstöä valloitetun Ukrainan alueella auttamassa Venäjää käyttämään niitä ukrainalaisia siviilejä vastaan, Malley tviittasi. 

18.48: Venäjän nukkehallinto palautti Leninin patsaan Melitopoliin

Venäjän asettama nukkehallinto kertoo palauttaneensa Leninin patsaan Melitopolin kaupunkiin Etelä-Ukrainassa.

Asiasta uutisoi muun muassa uutistoimisto AFP.

Lenin tuotiin Melitopoliin seitsemän vuoden poissaolon jälkeen. Venäjä miehitti kaupungin maaliskuun alussa.

Ukrainalaiset poistivat Lenin-patsaita eri puolilla maata vuoden 2014 vallankumouksen jälkeen ”kommunismin purun” hengessä. Tarkoitus oli irtautua Neuvostoliiton ja Venäjän valtapiiristä. Venäjä tuomitsi patsaiden poiston.

Maidanin kansannousussa Viktor Janukovytš syrjäytettiin Ukrainan presidentin paikalta. Presidentti oli kieltäytynyt allekirjoittamasta sopimusta, joka olisi lähentänyt Ukrainaa Euroopan unionin kanssa.

Tapahtuneen vastatoimena Venäjä miehitti Krimin.

Lenin-patsas löytyy lähes kaikkien venäläiskaupunkien keskusaukioilta.

Lue myös:

    Uusimmat