Venäläisiä sotilaita palautettu rintamalle ilman asianmukaista lääkintää ja kuntoutusta – MTV Uutiset seurasi sotaa

MTV Ukrainassa: Suomalaisministerit vierailevat Irpinissä 6:44
MTV Ukrainassa: Suomalaisministerit vierailivat Irpinissä

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 10. tammikuuta 2023.

  • Brittitiedustelu: Venäjä hallitsee todennäköisesti valtaosaa Soledaria

  • Putinin liittolainen: Länsi pyrkii hävittämään Venäjän kartalta

  • Zelenskyi: Ukraina voittanut aikaa idän taisteluissa

  • Yhdysvallat: Iran saattaa osallistua Venäjän sotarikoksiin

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

TÄMÄ SEURANTA ON PÄÄTTYNYT. 

23.43: Venäjän ihmisoikeusneuvosto: venäläisiä sotilaita palautettu rintamalle ilman asianmukaista lääkintää ja kuntoutusta

Presidentin kansalaisyhteiskunta- ja ihmisoikeusneuvoston jäsen, (neuvosto on perustettu avustamaan Venäjän presidenttiä "täydessä perustuslaillisiin velvollisuuksiinsa ihmisoikeuksien ja vapauksien takaamiseksi ja suojelemiseksi"), kertoi RIA Novostille, että on ollut tapauksia, joissa sotilaat, jotka eivät olleet täysin toipuneet vammoista, on lähetetty takaisin rintamalle taistelemaan.

– Saimme tietää tapauksista, joissa sairaanhoitoa sekä kuntoutus- ja jälkihoitosuosituksia saaneet sotilaat lähetettiin välittömästi rintamalle kuntoutuksen sijaan, neuvoston jäsen Olga Demitševa sanoi RIA Novostin mukaan.

– Tämän seurauksena heidän saamansa hoito menee yksinkertaisesti viemäriin, ja terveiden ihmisten sijaan saatamme saada vammautuneita, hän sanoi.

Demichevan mukaan neuvosto on saanut kaksi vetoomusta Donetskin ja Moskovan hoitolaitosten henkilökunnalta.

Asiasta kertoo RIA Novosti

21.57: Venäjä avannut kolme uutta sotasairaalaa Berdianskissa

Ukrainan armeijan esikunnan mukaan Venäjä avaa kolme uutta sotasairaalaa miehitettyyn Berdianskiin loukkaantuneiden määrän lisääntymisen vuoksi.

– Berdianskin sairaalat ovat täynnä haavoittuneita venäläisiä sotilaita, Ukrainan asevoimien esikunta kertoi iltapäivityksessään 10. tammikuuta.

Soledarin kaupunki lähellä Bahmutia, on tällä hetkellä rintaman pommitetuimpia, alue joutui Venäjän tulen alle 86 kertaa kuluneen päivän aikana.

Asiasta uutisoi The Kyiv Independent.

19.10: Ukrainan turvallisuuspalvelut paljastaneet 600 venäläistä agenttia

The Kyiv Independent kertoo Twitterissä Ukrainan turvallisuuspalveluiden paljastaneen 600 venäläistä agenttia sodan alkamisen jälkeen.

Sodan aikana on tutkittu yli 1 500 maanpetos- ja vakoiluepäilystä.

Yli 340 tapausta on lähetetty eteenpäin oikeuteen.

16.41: Ukrainan puolustusministeriö: "Ukrainan tykistö osui onnistuneesti venäläiseen sotalaivaan Dnepr-joella"

Ukrainan puolustusministeriö väittää Twitter-tilillään Ukrainan tykistön osuneen onnistuneesti venäläiseen sotalaivaan Dnepr-joella.

15:02 Ukraina pyrkinyt uudistamaan oikeusjärjestelmäänsä

Ukraina on lähellä virstanpylvästä oikeusjärjestelmänsä uudistamisessa, kun maan oikeusneuvostoon (HJC) nimitettiin kahdeksan uutta jäsentä, kirjoittaa Euroopan Unionin Ukrainan-lähettiläs Matti Maasikas Twitterissä.

Ukraina on pyrkinyt toteuttamaan Euroopan komission määrittelemiä uudistuksia, jotta maan liittymisneuvottelut voidaan aloittaa mahdollisimman pian.

Oikeusuudistukset määriteltiin yhdeksi Ukrainan tärkeimmistä prioriteeteista, kun maa sai virallisen EU-ehdokasaseman kesäkuussa.

14.26: Britannia ei ole tehnyt lopullista päätöstä tankkien lähettämisestä

The Guardianin mukaan Britannian pääministerin tiedottaja on kertonut, ettei maa ole vielä tehnyt lopullista päätöstä tankkien lähettämisestä Ukrainaan. 

Maanantaina uutisoitiin, että Britannia harkitsee ensimmäisten tankkien lähettämistä Ukrainan joukkojen avuksi. 

Guardianin lähteiden mukaan Ukraina on pyytänyt Britannialta tankkeja viime kesästä asti. Todellisuudessa Britannian tarjonta on kuitenkin vähäistä verrattuna Saksan ja Yhdysvaltojen valmistamiin panssarivaunuihin, joita sillä on yhteensä 227 kappaletta.

Ukraina toivoo Britannian myönteisen päätöksen vaikuttavan myös Saksaan, jotta se lähettäisi sotaan Leopard 2 -panssarivaunuja.

13:31 Ukrainan terästuotanto väheni dramaattisesti viime vuonna

Ukrainan terästuotanto väheni noin 70 prosenttia viime vuonna, uutisoi Reuters. Syynä oli Venäjän hyökkäys ja tuhoutuneet terästehtaat.

Teräksentuottajien ammattiliiton mukaan Ukrainassa tuotettiin viime vuonna ainoastaan 6,26 miljoonaa tonnia terästä. Ukraina on ollut merkittävä teräksen tuottaja. Vuonna 2021 maassa tuotettiin terästä yli 20 miljoonaa tonnia.

13.07 Venäjän palkkasoturijohtaja kehuu ukrainalaisten "kunniakasta puolustustaistelua"

Venäläisen oligarkin Jevgeni Prigozhinin mukaan hänen perustamansa Wagner-palkkasoturiryhmä käy "raskaita ja verisiä" taisteluja Soledarin kaupungin hallinnasta Itä-Ukrainassa. Sosiaalisen median Telegram-kanavalla Prigozhin myös arvioi Ukrainan asevoimien "puolustavan kunniakkaasti" kaupunkia ja taistelevan "urheasti" myös läheisessä Bahmutissa.

Prigozhinin mukaan tiedoissa ukrainalaisten sotilaiden joukkokarkuruudesta ei ole mitään perää.

Wagner-johtajan ukrainalaisia sotilaita kehuvia kommentteja voi pitää venäläisittäin poikkeuksellisina. Prigozhin on myös aiemmissa viesteissään kertonut suorasukaisesti vaikeista taisteluista ja puutteista Venäjän sodanjohdossa.

12.47: EU ja Nato allekirjoittivat julistuksen yhteistyöstä

Sotilasliitto Naton täytyy vahvistaa tukeaan Ukrainalle, sanoo Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Stoltenberg tapasi tänään Brysselissä EU-komission puheenjohtajan Ursula Von der Leyenin ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin. Tapaamisessa allekirjoitettiin yhteinen julistus Naton ja EU:n välisestä yhteistyöstä

Stoltenbergin mukaan Naton ja EU:n yhteistyö on Venäjän hyökkäyksen takia tärkeämpää kuin koskaan. 

– Olemme päättäneet viedä Naton ja EU:n kumppanuuden uudelle tasolle, Stoltenberg sanoi tiedotustilaisuudessa.

Stoltenbergin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on epäonnistunut hajottamaan länsimaiden yhteistyötä Ukrainan konfliktissa.

12.08: Venäjä jatkaa kolmikärkisen ydinpelotteensa kehittämistä

Venäjä jatkaa kolmikärkisen ydinpelotteensa kehittämistä, sanoo maan puolustusministeri Sergei Shoigu uutistoimisto Reutersin mukaan.

Se on Shoigun mukaan Venäjän pääturva itsenäisyydelleen.

12:01 Entinen natokomentaja: Britannian olisi pitänyt antaa Ukrainalle tankkeja jo aiemmin

Britannian olisi pitänyt antaa Ukrainalle tankkeja jo kuukausia sitten, sanoo entinen Nato-komentaja Richard Shirreff LBC-radiokanavan haastattelussa.

Shirreffin mielestä eskalaatiosta ei pidä olla huolissaan.

– Meidän pitäisi eskaloida enemmän, meidän pitäisi antaa ukrainalaisille enemmän aseellista valmiutta, koska mitä enemmän annamme sitä heille, sitä nopeammin tämä on ohi, Shirreff sanoo.

10.35: Putinin liittolainen: Länsi pyrkii hävittämään Venäjän kartalta

Vladimir Putinin läheinen liittolainen, Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeri Nikolai Patrushev on Venäjän retoriikan mukaisesti hyökännyt länttä vastaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Patrushevin mukaan länsi yrittää halkoa Venäjän hajalle ja pyrkii hävittämään maailman poliittiselta kartalta.

– Nousevien sotilaallisten uhkien edessä meille on tärkeää, että meillä on sellaiset asevoimat ja tiedustelupalvelut, jotta Venäjän vastustajat eivät edes uskoisi voivansa taistella meitä vastaan, Patrushev sanoi Argumenti i Fakt -lehdelle.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan lähes vuosi sitten helmikuussa. Silti Venäjä on jatkuvasti väittänyt olevansa sodassa länttä ja Natoa eikä Ukrainaa vastaan sekä väittänyt olevansa itse sotilaallisen uhan kohteena.

9:03 Yhdysvallat harkitsee Stryker-taisteluajoneuvojen lähettämistä Ukrainaan

Yhdysvallat harkitsee panssaroitujen Stryker-taisteluajoneuvojen lähettämistä Ukrainaan, kertovat asiaa lähellä olevat lähteet yhdysvaltalaismedia Politicolle. Nimettömänä pysyttelevän puolustusministeriön virkamiehen mukaan ajoneuvot saattavat olla mukana seuraavassa Ukrainalle lähetettävässä apupakettissa.

8.35: Brittitiedustelu: Osa taisteluista keskittyy suolakaivostunneleiden sisäänkäynneille 

Venäjän ja Wagner-palkka-armeijan joukot ovat edenneet pieneen Soledarin kaupunkiin itäisellä Donbasin alueella Ukrainassa. Venäjä hallitsee todennäköisesti suurinta osaa asutuskeskuksesta.

Näin arvioi Britannian puolustusministeriö päivän tiedusteluraportissaan.

Soledar sijaitsee noin kymmenen kilometriä pohjoiseen Bahmutin kaupungista, joka on myös yksi sodan polttopisteistä. Brittitiedustelu arvioi, että Bahmut on Venäjän lyhyen aikavälin tärkein operatiivinen tavoite.

Soledarista Venäjä puolestaan pyrkinee saartamaan Bahmut pohjoisesta ja häiritä Ukrainan viestintälinjoja.

Osa taisteluista on brittitiedustelun mukaan keskittynyt myös 200 kilometriä pitkän suolakaivostunnelin sisäänkäynneille.

– Molemmat osapuolet ovat todennäköisesti huolissaan siitä, että niitä voitaisiin käyttää soluttautumiseen linjojensa taakse, brittitiedustelu arvioi.

Venäjä tuskin on kuitenkaan saartamassa Bahmutia lähiaikoina, sillä Ukrainan joukoilla on vakaat puolustuslinjat syvyydessä ja huoltoreittien hallinta.

8.03: Mobilisoiko Venäjä 500 000 sotilasta?

Sääolosuhteet määrittelevät paljolti kevään tapahtumia sodassa Ukrainassa.

Rintamalinjat ovat olleet hyvin staattisia sen jälkeen, kun Venäjä vetäytyi Etelä-Ukrainassa Hersonin kaupungista marraskuussa.

Myös spekulaatiot Venäjän uudesta liikekannallepanosta vaikuttavat sodan tapahtumiin. 

5.26: Zelenskyi: Ukraina voittanut aikaa idän taisteluissa

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainan joukkojen kestävyys taistella jatkuvia hyökkäyksiä vastaan itäisellä Donbasin alueella on auttanut maata voittamaan aikaa ja saamaan voimaa.

– Kiitos sotilaidemme kestävyyden Soledarissa, olemme voittaneet Ukrainalle lisäaikaa ja -voimaa, Zelenskyi sanoi jokailtaisessa viestissään.

Presidentti ei täsmentänyt, mitä hän tarkoitti lisäajalla ja -voimalla, mutta Ukrainasta on varoitettu Venäjän suunnittelevan uutta suurhyökkäystä tulevina kuukausina.

Maanantai 9.1.

23.42: Yhdysvallat: Iran saattaa osallistua Venäjän sotarikoksiin

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan Iran saattaa osallistua ja edesauttaa Venäjän sotarikoksia lähettämällä sotaan lennokkeja. 

– Iran oli valinnut tien, jolla sen aseita käytetään siviilien tappamiseen Ukrainassa ja kaupunkien syöksemiseen kylmyyteen ja pimeyteen, mikä meidän näkökulmastamme asettaa Iranin tilanteeseen, jossa se voi mahdollisesti osallistua laajamittaisiin sotarikoksiin, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan sanoi tänään.

Yhdysvallat ilmoitti 6. tammikuuta uusista pakotteista Iranin ilmailu- ja puolustusalaa vastaan lennokkien lähettämisen vuoksi.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto on on yrittänyt estää Teherania toimittamasta lennokkeja, joista monissa käytetään länsimaisia osia. 

Asiasta uutisoi The Kyiv Independent.

23.30: Kaksi brittimiestä kadonnut Ukrainassa

The Guardianin mukaan Britannian ulkoministeriö on julkaissut tiedotteen kahden brittimiehen katoamisesta Ukrainassa. 

Britannian ulkoministeriön mukaan kaksi miestä oli Ukrainassa vapaaehtoisina. Viimeisimmän tiedon mukaan miehet matkustivat Kramatorskista Soledariin 6. tammikuuta.

20.21: Ukraina: Venäjä aloittaa uuden voimakkaan hyökkäyksen Soledariin

Venäjän joukot ovat epäonnistuneen valloitusyrityksen jälkeen muuttaneet taktiikkaansa ja aloittaneet uuden ison hyökkäyksen Soledariin Donetskin alueella, Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maliar kertoo The Kyiv Independentin mukaan.

Uuden iskun odotetaan olevan voimakas, kun Venäjän joukot ovat ryhmittyneet uudelleen ja siirtäneet uusia yksiköitä Soledariin. Maliarin mukaan joukkoihin on liittynyt Wagner-joukkoja.

Ukrainan itäisen sotilasjohdon tiedottaja Serhii Cherevatyin mukaan Soledarin kaupunki on "käytännössä tuhottu".

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi sunnuntaina videopuheessaan Soledarin olevan yksi "verisimmistä paikoista etulinjassa".

Lue myös:

    Uusimmat