WP: Jo lähes 500 ihmistä kuollut tänä vuonna poliisin luoteihin Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa poliisi on ampunut kuoliaaksi tänä vuonna 492 ihmistä, kertoo Washington Post. Luku on lähes sama kuin kahtena edellisenä vuotena vastaavaan ajankohtaan mennessä.

Poliisien kuolleeksi ampumien ihmisten määrän ennakoidaan nousevan kokonaisuudessaan tänä vuonna noin tuhanteen.

Washington Post on kerännyt tietoja vuodesta 2015 lähtien.

Lehden mukaan poliisi ampuu kuoliaaksi useimmiten valkoisen aseistautuneen miehen. Lehti kertoo kuitenkin, että poliisi surmaa suhteessa paljon mustia miehiä. Poliisin kuoliaaksi ampumista ihmisistä lähes neljäsosa on mustia miehiä, vaikka mustia miehiä on Yhdysvaltain koko väestöstä vain noin kuusi prosenttia.

Aseettomien mustien miehien ampuminen on kuitenkin kääntynyt tänä vuonna hienoiseen laskuun.

Tänä vuonna ammuttu 27 aseetonta ihmistä

Aseettomien ihmisten ampuminen kuoliaaksi on ollut muutoinkin hienoisessa laskussa. Kuluvana vuonna tähän mennessä poliisi on ampunut kuoliaaksi 27 ilman asetta ollutta ihmistä. Viime vuonna vastaavana ajankohtana luku oli 34, ja vuonna 2015 aseistamattomia ihmisiä tapettiin vuoden ensimmäisellä puoliskolla 50.

Yksi neljästä kuolleeksi ammutusta on tänä vuonna ollut mieleltään sairas.

Poliiseja kouluttavan ja koulutuksia kehittävän tutkimuslaitoksen johtaja Chuck Wexler sanoo, että osa kuolemaan johtaneista ampumisista voitaisiin välttää.

– Voisimme tehdä muutoksia tapauksissa, joissa henkilö on mieleltään sairas tai uhri ei ole aseistautunut, hän sanoo.

Washington Postin keräämistä tiedoista ilmenee, että noin kahdeksalla prosentilla valtion poliisilaitoksista on ollut vuoden 2015 jälkeen ainakin yksi kuolemaan johtanut ampuminen. 

Lue myös:

    Uusimmat