Wilma Murron äiti kertoo, missä kohtaa EM-kultaa tuonut seiväskisa kävi eniten tunteisiin – "Se oli uskomattomin hetki"

3:15
Wilma Murto MTV Urheilulle: "Tämän eteen on tehty ihan älyttömästi töitä"

Tuoreen Euroopan mestarin äiti Sari Murto kertoo MTV Urheilulle, että eilisen kaltainen flow-tila on nähty Wilmalta aiemminkin.

Wilma Murto jätti keskiviikkona jälkensä suomalaiseen urheiluhistoriaan, kun hän voitti seiväshypyn EM-kultaa. Mestaruuden lisäksi Murto paransi nimissään ollutta Suomen ennätystä peräti kolmesti. Uusi Suomen ennätys ja EM-voittotulos kirjattiin lukemin 485.

Murto oli jo voittanut EM-kultaa, kun hän päätti vielä yrittää 485:n ylittämistä. Sari Murto sanoo, että tuo hetki jäi kaikkein sykähdyttävimpänä äidin mieleen.

– Kaksi Suomen ennätystä jo tehtynä ja mestaruus jo varmistunut. Sen jälkeen Wilma vielä halusi hypätä. Siihen aika harva urheilija ehkä pystyy, että kasaa itsensä vielä. Se oli minusta kaikkein uskomattomin hetki eiliseltä, Sari Murto tunnelmoi.

Vanhemmat ovat nähneet flow-tilan aiemminkin

Wilma Murto oli seiväskisassa itse varmuus. Hyppyihin löytyi todellinen flow-tila. Kisa huipentui, kun vain kolme naista ylitti korkeuden 465. Tässä vaiheessa EM-mitali oli siis saletti. Äidin mukaan jalometallin varmistuttua kisassa tapahtui Wilman osalta käännekohta.

– Paineet purkautuivat. Hän sai siitä alkaen kaiken itsestään irti, Sari-äiti kertaa.

Käsittämättömällä varmuudella hypännyt Murto otti lopulta EM-kultaa ylivoimaisella suorituksella. Voittotulos 485 sivuaa myös EM-kisaennätystä. Hopealle sijoittunut Kreikan Aikaterini Stefanidi ja pronssia hypännyt Slovenian Tina Sutej jäivät lopulta kymmenen sentin päähän. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Euroopan mestarin vanhemmat eivät kuitenkaan olleet ensimmäistä kertaa katsomassa, kun tytär dominoi hyppypaikkaa miten tahtoo. Murto hyppäsi 17-vuotiaana nuorten maailmanennätyksen vuonna 2016. Silloinkin Murto paransi ennätystä useamman kerran.

– Silloin ensimmäisen maailmanennätyksen jälkeen manageri Tero Heiska yritti mennä onnittelemaan, niin Wilma työnsi hänet pois ja sanoi, että ei saa onnitella, koska kisa jatkuu. Sitten hän teki uuden taas uuden maailmanennätyksen. Silloin oli samanlainen flow-tila päällä kuin eilen, Sari Murto muistelee.

"Tämähän voisi olla Wilmalle kiva laji"

Wilma Murron valmentaja Jarno Koivunen on ollut hyppääjän matkassa mukana aivan urheilu-uran alusta asti. Mestarivalmentajan ja salolaisurheilijan yhteensaattamiseen liittyy hauska tarina, jossa Sari-äidillä on merkittävä rooli.

– Kävin yleisurheiluohjaajakurssia, jossa käytiin läpi kaikki eri lajit. Seiväshyppyä esitteli sitten Jarno Koivunen. Hän pisti meidät epäuskoiset hyppäämään. Ajattelimme kaikki, että eihän me mitään seivästä hypätä, mutta niin vain hypättiin.

Kun Sari Murto joutui lajiin tutustuessaan haastamaan itseään, hän ajatteli, että seiväshyppy voisi sopia 9-vuotiaalle Wilmalle.

– Ensin pelotti ihan hirveästi, että mitähän tuon kepin kanssa uskaltaa tehdä. Minulle tuli sellainen lapsenomainen tunne siitä omasta kokemuksesta. Ajattelin, että tämähän voisi olla Wilmalle kiva laji, EM-kultamitalistin äiti muistelee.

Siitä alkoi Jarno Koivusen ja Wilma Murron EM-kultaa tuonut yhteistyö. Murto kokeili muutama vuosi sitten Steve Ripponin ja Mikko Latvalan oppeja, mutta palasi sittemmin Koivusen valmennukseen.

– Wilma huomasi, että ei siitä tule muiden kanssa mitään. Se oli kuitenkin tarpeellinen kokemus. Luulen, että he kasvoivat tahoillaan Jarnon kanssa kumpikin tuon tauon aikana. Yhteispeli on toiminut erittäin hyvin sen jälkeen. Tulokset on sitten tässä, Sari Murto hymähtää.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Saksa sopii Murroille

Aivan pienenä seiväskoulussa käynyt Wilma tarvitsi luonnollisesti paljon tukea ja apua vanhemmiltaan. Laji on Sari Murron mukaan sellainen, että etenkin kuljetuksissa ja hyppytilaisuuksien bongailussa sai olla paljon apuna. EM-kulta ei kuitenkaan hänen mielestään ole mikään palkinto vanhempien panoksesta.

– Kyllä ne palkinnot ovat tulleet jo paljon aiemmin. Nämä ovat bonuksia, Suomen ennätysnaisen äiti nauraa iloisesti.

Tarunhohtoisen seiväskisan jälkeen Euroopan mestarin vanhemmat suuntasivat hotellille lepäämään. Matti-isä suuntasi torstai-aamuna kaksipyöräisellä kohti Suomea.

– Mies lähti moottoripyörällä ajamaan kohti Suomea. Itse en ole vielä aivan varma, olenko mitalijaossa paikalla. Kotona sitten juhlitaan viimeistään, kun Wilmakin on läsnä, Sari Murto sanoo.

Wilma Murto on hypännyt Saksassa sekä aikuisten EM-kultaa, että nuorten kaksinkertaisen maailmanennätyksen. Vanhemmat ovat todistaneet kumpaakin tapahtumaa paikan päällä. Sari Murto näpäyttääkin hyväntuulisesti erästä suomalaista urheilujöröä.

– Saksa ei muuten ole paska maa, niin kuin joku väittää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja