Historiaa tehnyt Wilma Murto avasi EM-finaalin eriskummallista episodia – "Siellä oli hiukan epäselvyyksiä säännöistä"

Katso videolta Wilma Murron upea suoritus EM-finaalissa.

Seiväshyppääjä Wilma Murto teki suomalaista urheiluhistoriaa, kun hän voitti kultaa EM-hallikisoissa Turkin Istanbulissa. Kisan ratkettua nähtiin erikoinen episodi, jossa Murto kävi pitkään keskustelua toimitsijoiden kanssa. Murto avasi tapahtumien taustoja MTV Urheilulle.

Murrosta tuli ensimmäinen suomalainen nainen, joka voittaa hallikisoissa EM-kultaa. Hän on myös ensimmäinen suomalainen yleisurheilija, jolla on Euroopan mestaruus sekä sisä- ja ulkoradoilla. 

– On ollut huonompikin. En pitänyt mestaruutta kovinkaan itsestäänselvänä tänään. Sutej'ta (hopeaa voittanut Tina Sutej) vastaan tarvitsee venyä, jos haluaa voittaa. Slovenialainen antaa kovan vastuksen kisasta toiseen. Hyvä on fiilis, Murto kuvailee olotilaansa.

Loistavan alun kilpaan saanut Murto putosi hetkellisesti pois kärkipaikalta korkeudessa 475 ja oli vain yhden pudotuksen päässä kisan loppumisesta. Suomalainen onnistui kuitenkin nousemaan sillasta ja ohi Slovenian Sutej'n.

– Se meni sillä tavalla hyvin, että siinä kohtaa ei pyörinyt mitään mielessä. Tehtiin vielä siihen 475:n viimeiseen yritykseen seipään vaihto ja tiesin, että sellainen perussuoritus toimii. Tiesin, että mitään ei tarvitse muuttaa. Väline vaihtuu, siinä ei murehtiminen auta. Keskittyy siihen, mitä on tekemässä ja se toimii hyvin,  Murto sanoo.

Murto oli kokonaisuudessaan tyytyväinen omiin suorituksiinsa. Mestaruus irtosi lopulta tuloksella 480.

– Kyllä se hyvältä tuntui. En ole vielä hyppyjä nähnyt, mutta kyllä se jotain itsellekin kertoo, jos 480 menee yli, että hyvin on varmaan mennyt. Tuntui omalta hyvältä perustekemiseltä. Se on ihan positiivista. 

Viime vuoden elokuussa EM-kultaa Münchenin ulkoradoilla voittanut Murto yritti vielä kisan ratkettua ylittää korkeutta 491 kahdella jäljellä olevalla yrityksellään. Riman nostaminen ei kuitenkaan sujunut ongelmitta.

– Siellä oli hiukan epäselvyyksiä säännöistä, että saanko vaihtaa korkeutta siinä kohtaa. He sanoivat minulle, että suoritusajan käynnistyttyä en muka saisi vaihtaa korkeutta. Luulen tietäväni säännöt aika hyvin. Veikkaan, että jos olisimme joutuneet menemään protestiin, niin olisimme voittaneet, Murto toteaa.

– Kyllä minulla on oikeus jättää hyppy väliin ja mennä seuraavaan, kävi kello mitä vaan. Siitä käytiin keskustelua kisan jälkeenkin. Väitän, että meidän tiimimme oli oikeassa. Täällä on ollut hiukan vääntöä työntekijöiden ja tuomareiden kanssa milloin mistäkin asiasta. Voi olla, että siellä on tullut tehtyä jokunen protesti muissakin lajeissa, Murto jatkaa.

Suurempia mestaruusjuhlia ei ainakaan vielä ole tiedossa. 

– Dopingtestiä ja sen suuntaista. Katsotaan koska täältä pääsee pois. Kilpailu on itsessään juhlaa, Murto päättää nauraen.

Yleisurheilun EM-hallikisat huipentuvat sunnuntaina, jolloin radalla ovat pika-aiturit Elmo Lakka, Annimari Korte sekä Reetta Hurske.

Katso videolta Wilma Murron upea suoritus EM-finaalissa.

Lue myös:

    Uusimmat