EM-kultaa ylivoimaisella suorituksella voittanut Wilma Murto näytti epäilijöilleen – "Se on nyt kirjoissa ja kansissa"

3:15
Tuore EM-kultamitalisti avasi tuntojaan MTV Urheilulle.

Seiväshyppääjä Wilma Murto juhli Münchenissä EM-kultaa täysin häikäisevän sarjan päätteeksi. Voittotulos 485 on uusi Suomen ennätys.

Murto on ensimmäinen suomalainen yleisurheilun arvokisavoittaja kahdeksaan vuoteen. Tuore EM-kisaennätyksen haltija oli sensaatiomaisen voiton ratkettua hieman pöllämystynyt Münchenin myöhäisillassa. 

– Kummalliselta tuntuu. Väsyttää, mutta ei haittaa yhtään, Murto tokaisi ensisanoikseen MTV Urheilulle.

Jo Tokion olympialaisissa lupauksia herättävästi viidenneksi hypännyt Murto tiesi, että jymypaukku on tuloillaan. 

– Tulos oli tänään sellainen mitä olen uskonut, että minusta löytyy. On ollut aika lähellä monta kertaa. Olosuhteet, tilanne ja paine oli sellainen, että se (tulos) tuli pihalle. On helpottunut, onnellinen ja vähän häkeltynyt olo tällä hetkellä, Murto taustoitti mestarillista suoritustaan.

Katso seiväshypyn tuoreen EM-kultamitalistin Wilma Murron haastattelu pääkuvan videolta.

Murron kultaan päättynyt kisailta oli suorastaan satumainen. Kolmesti Suomen ennätystä parantanut salolainen ratkaisi EM-voiton korkeudessa 480. Hän ylitti sen ensimmäisellään. Slovenian Tina Sutej yritti korkeutta kolmesti onnistumatta ja jäi pronssille. Lopulta hopeaa hypännyt Kreikan Aikaterini Stefanidi yritti korkeudesta kerran ja jätti kaksi yritystä korkeuteen 485. 

Stefanidi kuitenkin pudotti riman vielä kahdesti 485:stä, ja Murron EM-kulta varmistui. Suomalainen ei tähän vielä tyytynyt, vaan räväytti dominoivasti kultatuloksekseen 485. Murto sai juhlia voittoaan rakkaiden ihmisten hurratessa katsomossa. Tunnetta on EM-kultamitalistin mukaan vaikea ylittää tulevaisuudessa.

– Tämän eteen on tehty ihan älyttömästi töitä, eikä tämä helpolla parane. Katsomossa oli perhettä, kavereita ja rakkaita ihmisiä. Vaikka voittaisi maailmanmestaruuden ja olympiakullan tämän jälkeen, niin ei se tästä parane, ellei perhe ala tilailemaan lisää lentolippuja, Murto virnisti.

Eugenessa hiljattain MM-kisojen kuudenneksi hypännyt Murto kertoo, että vaikka mitali on aiemmin jäänyt saavuttamatta, on hänellä itsellään ollut usko ja varmuus koko ajan tallella. Urheilijan itsensä lisäksi ympärillä oleva tiimi on valanut luottoa Murtoon.

– Ne ketkä tietävät, mitä tämän eteen on tehty, ovat uskoneet koko ajan. Etäältä on helppo katsella, että ei tuosta enää mitään tule. Tiimissä on puhuttu, että kun jatketaan tällä tyylillä tarpeeksi kauan, niin ennen pitkää jotain tällaista tapahtuu, Murto taustoitti.

Epäilijöille on nyt näytetty. EM-kulta seiväshypyn kaltaisessa haastavassa ja herkässä lajissa on suoritus, joka jää suomalaiseen urheiluhistoriaan.

– Olen yrittänyt aina ajatella, että eipä niitä omia juttuja tarvitse muutenkaan selitellä, mutta onhan se kiva että pystyi nyt näyttämään. Ei se haittaa, että se on nyt kirjoissa ja kansissa, Murto tunnelmoi.

Murto saa mitalinsa torstai-iltana. Nuorten maailmanennätyksestä alkanut ura seiväshypyn huipulla saa nyt korkeimman kruununsa tähän saakka. Kansallislaulun kuuleminen kultamitali kaulassa sai ajatuksena Murron hymyilemään Münchenin pimenevässä illassa.

– Aika hyvältä se kuulostaa. Se on ollut utopistinen haave, että joskus podiumin korkeimmalta paikalta saisi kuulla Maamme-laulun. Vähän käheästi se saattaa huomenna lähteä, mutta kyllä se varmasti lähtee, EM-voittaja päättää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja