WHO: Koronapandemiaan kuollut kenties kolme kertaa enemmän ihmisiä kuin aiemmin arvioitu – kymmenessä maassa 70 prosenttia kuolemista

Korona teki kansanterveyteen aikapommin 8:24
KATSO MYÖS: Korona teki kansanterveyteen aikapommin.

WHO:n mukaan koronavirusepandemia on vienyt noin 14,9 miljoonaa henkeä.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan koronaviruspandemiaan on todennäköisesti kuollut kolme kertaa enemmän ihmisiä kuin aikaisemmin on arvioitu. Uusien laskelmien mukaan vuosina 2020–2021 koronaviruspandemia vaati 14,9 miljoonaa henkeä.

Ero eri maiden omiin arvioihin johtuu puutteellisesta tilastoinnista ja testaamisesta, tutkijat kirjoittavat. Suuressa osassa maita kuolinsyyt kirjataan puutteellisesti normaalioloissakin ja koronapandemian aikana tilanne ei ole ollut sen parempi.

70 prosenttia kuolemista näissä 10 maassa

Koronakuolemista 81 prosenttia sattui keskituloisissa maissa, 15 prosenttia rikkaissa ja 4 prosenttia köyhissä maissa. Kuolemat keskittyivät etenkin kymmeneen maahan – 70 prosenttia niistä tapahtui Brasiliassa, Egyptissä, Intiassa, Indonesiassa, Meksikossa, Perussa, Venäjällä, Etelä-Afrikassa, Turkissa ja Yhdysvalloissa.

Tutkijat korostavat, että nämäkin luvut ovat vain arvioita ja etenkin Afrikassa luvut voivat olla todellisuudessa hyvin erilaisia. Afrikan maista vain harvat pystyivät toimittamaan luotettavia tietoja koronakuolemista.

Luvuissa on mukana suoraan koronavirustartuntaan menehtyneet sekä siihen epäsuorasti esimerkiksi puutteellisen terveydenhuollon takia kuolleet.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä BMJ-lehdessä.

Mika Salminen kertoo, millainen tulee kesästä 2022 koronan osalta:

Mika Salminen kertoo, millainen kesästä on tulossa koronan osalta 1:14
Mika Salminen kertoo, millainen kesästä on tulossa koronan osalta.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat