Washington Postin ja ABC Newsin kysely: Trumpin kannatus 36 prosenttia – historiallinen pohjanoteeraus

Puoli vuotta virassa olleen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kannatus on historiallisen matala. Hänen kannatuksensa on pienempi kuin kellään maan presidentillä 70 vuoteen yhtä pitkän virassaolon jälkeen. Asia käy ilmi ABC Newsin ja Washington Postin gallupista.

Trumpin toimet presidenttinä hyväksyy mielipidemittauksen mukaan 36 prosenttia amerikkalaisista. Lähimpänä yhtä alhaista kannatusta puolen vuoden kohdalla on viimeisen 70 vuoden aikana ollut presidentti Gerald Ford. Häntä kannatti vuoden 1975 helmikuussa 39 prosenttia amerikkalaisista.

Huhtikuussa Trumpin toimet hyväksyi 42 prosenttia. Nyt Trumpin toiminnan presidenttinä näkee "erityisen kielteisenä" 48 prosenttia. Entisten presidenttien Bill Clintonin ja Barack Obaman vastustus ei koskaan noussut yhtä korkealle heidän virkakausillaan. Republikaanipresidentti George W. Bush oli yhtä epäsuosittu WP:n ja ABC:n kyselyssä vasta toisella virkakaudellaan.

Suurin osa uskoo Venäjän vaikutusyrityksiin

Lähes puolet vastaajista on sitä mieltä, että Yhdysvaltain vaikutusvalta maailmalla on heikentynyt Trumpin virkakaudella. Kaksi kolmasosaa ei luota Trumpin neuvottelutaitoihin maailman muiden johtajien kanssa. Yhtä suuri osa ei luota Trumpin neuvottelutaitoihin Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

63 prosenttia kaikista kyselyyn vastanneista ei hyväksynyt viime viikolla ilmi tullutta Trumpin pojan tapaamista venäläisen asianajajan kanssa. Vastaajista 60 prosenttia uskoi, että Venäjä yritti vaikuttaa viime vuoden presidentinvaaleihin. Vajaa puolet näin ajattelevista myös on sitä mieltä, että Trumpin kampanja oli tietoisesti apuna siinä.

Vastauksista käy ilmi maan jakautuneisuus

Nykyistä terveydenhuoltolakia kannattaa kaksi kertaa niin moni kuin republikaanien suunnittelemaa uudistusta. Trumpin talouspolitiikan kannattajat ja vastustajat ovat lähes tasoissa.

Kyselystä käy ilmi selvästi myös Yhdysvaltojen jakautuminen, sillä Trumpin kannatuslukemat vaihtelevat suuresti vastaajien puoluekannatuksen mukaan. Demokraateista Trumpin toimet hyväksyy vain 11 prosenttia, kun taas republikaanien kannattajista 82 prosenttia on hänen puolellaan.

Lähes puolet republikaaneista hyväksyy myös Donald Trump Jr:n tapaamisen venäläisasianajajan kanssa ja vain kolmannes heistä uskoo Venäjän vaikutusyrityksiin vaaleissa. Vain joka kymmenes republikaani uskoo, että Trumpin kampanja tietoisesti pyrki avustamaan Venäjää siinä.

Kyselyyn vastasi heinäkuun 10. ja 13. päivän välisenä aikana reilut tuhat amerikkalaista. Kyselyn virhemarginaali on 3,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Trump vannoi virkavalansa tammikuun 20. päivä. 

Lue myös:

    Uusimmat