Washington Post: Lainsäätäjien mukaan Bidenin olisi pitänyt hakea kongressin hyväksyntä Yhdysvaltojen iskuille Jemenissä

Näin Yhdysvalloissa on perusteltu iskua huthikohteisiin: "Maailman laivaliikenne huolena" 2:16
Näin Yhdysvalloissa on perusteltu iskua huthikohteisiin.

Yhdysvalloissa useat kongressin jäsenet ovat arvostelleet presidentti Joe Bidenia siitä, että hän ei hakenut kongressin hyväksyntää iskuille Jemenissä, kirjoittaa yhdysvaltalaislehti Washington Post.

Yhdysvallat kertoi tänä aamuna tehneensä uuden iskun Jemenissä. Iran tukemien huthikapinallisten tutka-asemaan kohdistettu isku oli jatkotoimi, joka liittyi edellisyön iskuihin.

Useiden demokraatti- ja republikaanijäsenten mukaan Bidenin olisi ensin pitänyt hakea kongressin hyväksyntä iskuille.

Kun lehden mukaan demokraatit perjantaina kysyivät asiasta Bidenilta, hän oli vastannut arvostelijoiden olevan "väärässä".

Washington Postin mukaan Biden on aiemmin vedonnut perustuslain toiseen artiklaan perustuviin valtuuksiinsa tehdä sotilasiskuja Irakiin ja Syyriaan vuonna 2021. Ensimmäinen artikla antaa kongressille valtuudet julistaa sota, mutta toinen artikla antaa presidentille ylipäällikkönä valtuudet käyttää armeijaa puolustustarkoituksiin. 

– Ei ole oikeastaan mitään vahvaa perustetta, joka estäisi Bidenia ryhtymästä tällaisiin toimiin, Brookings-instituutin ulkopoliittisen tutkimuksen johtaja Michael O'Hanlon kertoo Reutersille.

Lue myös:

    Uusimmat