Warnerilta verkkoon 3000 albumillista suomalaista musiikkia

Levy-yhtiö Warner Music Finland on julkaissut tänään verkossa 25 000 digitaalisesti ennen julkaisematonta kappaletta; pääosin vanhaa suomalaista iskelmä- ja pop-musiikkia, jota voi kuunnella Spotify-palvelun kautta.

Myös Warnerin omistamat laajat nuotistot aiotaan digitoida verkkomyyntiin. Yhtiötä on ehditty arvosteltu siitä, että se on jättänyt suomalaisen musiikkiperinnön pölyttymään.

Warner Music Finland-yhtiön kellarissa Helsingissä on tuhatmäärin levyjen masternauhoja ja vinyylilevyjä. Oikeastaan kyseessä on valtaosa suomen kevyen musiikin historiaa 20-luvulta 70-luvulle asti. Warner osti vuonna 1993 Fazer-musiikin, joka oli sitä ennen jo hankkinut omistukseensa lähes kaikki muut levy-yhtiöt kuten vaikkapa Scandian ja PSO:n eli Pohjoismaiden Sähkön.

– Warnerin digiprojektin ulkopuolelle jää lähinnä EMI-levy-yhtiön, nykyisin Universalin, melko suppea tuontanto sekä merkittävämpänä tekijänä vuonna 1966 perustettu Love Records, toteaa projektipäällikkö Hannu Asumaa Warner Music Finlandista.

Kulttuuriarvoilla iso sija

Vuonna 2008 Warnerilla syttynyt tulipalo pisti vauhtia kauan suunniteltuun digitointiprojektiin, arvokas musiikillinen perintö haluttiin turvata. Työ aloitettiin 2009 ja neljän vuoden aikana työstettiin peräti 120 000 ääniraitaa, sillä useat kappaleet oli tallennettu usealle masternauhalle.

Lopputuloksena Warner Music julkaisi tänään verkossa digitaalisesti valtaosan vanhan kotimaisen musiikin katalogistaan. Mukana on 25 000 digitaalisesti ennen julkaisematonta kappaletta, jotka ovat yli 3000 albumilla. Pääosa vanhemmasta materiaalista ei ole ollut aiemmin saatavilla.

– Emme menneet kaupallinen pää edellä, vaan teimme järjestyksessä sen, mitä eteen tuli. Kulttuuriarvoilla on tässä iso sija, toteaa Asumaa.

Warner lanseerasi samassa yhteydessä Suomalaisen musiikin historia -nettipalvelun. Palvelu on integroitu Spotify-musiikkipalveluun, jonka kautta yleisö voi kuunnella äänitteitä. Sivustoilla on aikajana, jonka avulla kyseisen vuoden julkaisut löytyvät helposti. Levyjen kannet on skannattu sivustoille.

Warnerin nettipalvelussa on myös levy-yhtiöiden historiikit ja normaalit hakutoiminnot. Kaikkiaan palvelu sisältää 5000 albumia ja 40 000 kappaletta 20-luvulta tähän päivään asti. Mukana ovat siis myös uudet äänitteet.

"Uusi ylösnousemus suomalaiselle äänilevyhistorialle"

Äänilevymusiikin tutkija Pekka Gronow sanoo, että kyseessä on merkittävä kulttuuriteko.

– Äänilevymusiikilla ja vanhemmallakin tuotannolla on selvästi kysyntää. Nyt saadaan yhdellä kertaa keskeinen osa suomalaista äänilevyhistoriaa – ilmeisemmin hyvin organisoituna ja kaikki oikeudet hoidettuna – helposti käytettäväksi nettiin. Tämä on aivan uusi ylösnousemus suomalaiselle äänilevyhistorialle, iloitsee Gronow.

Nettipalvelulla Warner Music vastaa osittain arvosteluun, jossa on sanottu yhtiön jättäneen suomalaisen musiikkiperinnön tuuliajolle. Warner Music-konserniin kuuluva Warner/Chappell Music omistaa kustannusoikeudet hyvin laajasti suomalaisen kevyen musiikin tuotantoon.

Säveltäjinä voi mainita muun muassa suuret nimet kuten Toivo Kärki, Reino Helismaa ja Unto Mononen. Säveltäjien perikunnat ovat moittineet yhtiötä mm. siitä, että nuottijulkaisuista ei ole otettu uusintapainoksia vaikka kysyntää olisi. Esimerkiksi monia Toivo Kärjen sävellyksiä ei ole saatavilla nuotteina.

Creative Manager Marja Kortelainen Warner/Chappell Music -yhtiöstä kertoo, että nuottien julkaiseminen ja myynti verkossa on etenemässä.

– Äänitteiden digitointi on ensimmäinen askel ja nuottien digitointi toinen askel. Uskon, että voin jo tämän vuoden puolella kertoa hankkeesta lisää, Kortelainen sanoo.

Äänitteiden digitointi jatkuu vielä Warner Musicissa. Jatkossa julkaistaan työn alla olevat 10 000 raitaa ja 1000 albumia.

– Analogiset nauhat eivät ole ikuisia, vaan ne rapautuvat ja jopa tuhoutuvat vuosikymmenten aikana. Senkin takia on tärkeää, että nauhat digitoidaan. Niin ne säilyvät korkeatasoisina tuleville sukupolville, pohtii Pekka Gronow.

Lue myös:

    Uusimmat