Mainos

Vinyylien myynti voimakkaassa kasvussa – helsinkiläinen Joonas hurahti vinyyleihin ja hankki levysoittimen: "Musiikki on paljon mukavampaa, kun se on fyysistä"

2:14

Viimeisen kymmenen vuoden aikana CD-levyjen myynti on Suomessa laskenut voimakkaasti, mutta vinyylien myynti on sen sijaan yhdeksänkertaistunut.

– Vinyylissä on tunnelmaa. Varmaankin se tulee yhä kasvattamaan suosiota. Tanskassa vinyylin myynti on suurempaa kuin CD:n myynti, kertoo toiminnanjohtaja Antti Kotilainen Musiikkituottajat IFPI:stä.

 Fyysisten äänitteiden myynti kpl

2008 CD  5,8 miljoonaa ja 2018  637 335

2008 Vinyyli 13 688  ja 2018  99 343 

Lähde: Musiikkituottajat IFPI

Viisi vuotta sitten digitaalisten äänitteiden eli suoratoistopalveluiden myynti ohitti Suomessakin fyysisten äänitteiden kuten CD-levyjen ja vinyylien myynnin.

Kivijalkakaupoilla menee hyvin

Perinteisillä levykaupoilla menee yhä mukavasti. Helsinkiläinen levykauppa Keltainen jäänsärkijä on pitänyt pintansa jo kolmekymmentä vuotta, sillä fyysiset äänitteet ja erityisesti vinyylit ovat jo useamman vuoden kasvattaneet suosiostaan.

Vinyylien ja CD-myynin osuus äänitemarkkinoista on nyt 14 prosenttia ja suoratoistopalveluiden 86 prosenttia.

– Isot nimet eivät myy kappalemääräisesti niin paljon, mutta toisaalta on tultu siihen, että striimataan yhtä kappaletta ja meiltä paljon ostetaan levykokonaisuuksia, toteaa kauppias Kari "Nipa" Nissi Levykauppa Keltaisesta jäänsärkijästä.

Joona hurahti vinyyleihin

Helsinkiläinen Joonas Pikkarainen hurahti vinyyleihin ja hankki levysoittimen. Nyt kokoelmassa on jo 50 vinyyliä.

Vinyylien hinta liikkuu tavallisimmin 10–30 euron välillä.
Bändit julkaisevat levyinä kalliimpia erikoispainoksia ja saatavilla on keräilyharvinaisuuksia.

– Mielestäni musiikki on paljon mukavampaa, kun se on fyysistä eikä pelkästään digitaalisia ykkösiä ja nollia. Vinyylin pyörittämisessä on se tunne siitä, että sinulla on musiikkia kädessäsi. Totta kai se äänenlaatukin on aina parempaa. Lisäksi ne näyttävät komeilta kirjahyllyssä, luettelee Pikkarainen.

Suomalaiset suosivat kotimaista musiikkia

Suomen äänitemarkkinat poikkeavat muusta Euroopasta, sillä meillä kotimainen musiikki on poikkeuksellisen suosittua.

 –Kyllä se erikoista on se, että kotimainen musiikki pärjää edelleenkin erittäin hyvin ja se on se, miksi meillä on levy-yhtiöitä, iloitsee Kotilainen Musiikkituottajista.

Levykauppias Nissi kehuu kotimaisia yhtyeitä.

– Bändit on oikeasti todella hyviä ja laadukkaita ihan genrestä genreen.

Nostalgiabuumissa vinyylien rinnalle ovat palanneet myyntiin myös C-kasetit.

– Kyllä kasetteja menee jonkin verran, mutta niitä on vielä kappalemääräisesti aika vähän. Niiden määrä on lisääntynyt vasta viime vuosina, lisää Nissi.

Suomen äänitemarkkinat ovat kasvaneet viimeiset neljä vuotta. Viime vuoden striimatuinta biisiä Pyhimyksen Jättiläistä kuunneltiin yli 13 miljoonaa kertaa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja