Pentagon: Asiakirjavuoto erittäin vakava uhka kansalliselle turvallisuudelle

Arkaluontoisten yhdysvaltalaisasiakirjojen vuoto on Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan erittäin vakava uhka maan kansalliselle turvallisuudelle.

Ministeriön edustajan Chris Meagherin mukaan tilanteessa on myös disinformaation leviämisen riski.

Oikeusministeriö tutkii mahdollista asiakirjavuotoa, johon näyttää sisältyvän arvioita ja tiedustelutietoa Venäjästä ja Ukrainasta sekä arkaluontoisia analyysejä Yhdysvaltojen liittolaisista. Meagher kieltäytyi kommentoimasta medialle asiakirjojen aitoutta ja sanoi, että puolustusministeriö selvittää asiaa. Hän totesi kuitenkin, että joissakin verkossa leviävissä kuvissa näyttää olevan arkaluontoista tietoa.

Meagher sanoi formaatin olevan joissakin kuvissa sama kuin mitä virallisissa dokumenteissa käytetään, mutta jotkin vaikuttavat muokatuilta. Esimerkiksi eräs dokumentti väittää Ukrainan kärsineen Venäjää suurempia tappioita sodassa, vaikka alkuperäisessä asiakirjassa sanotaan päinvastoin.

Osa asiakirjoista ehti olla verkossa kauan

Vuodon seuraukset voivat olla mittavat ja jopa tappavat, sillä ne voivat asettaa Yhdysvaltain tiedustelulähteet vaaraan antamalla vihollisille arvokasta tietoa. Myös Meagher otti mahdollisuuden esille puhuessaan medialle.

Osa asiakirjoista on saattanut levitä netissä jo viikkojen tai jopa kuukausien ajan ennen kuin ne alkoivat viime viikolla saada huomiota mediassa. Monet niistä eivät ole enää saatavilla sivustoilla, joilla ne oli aiemmin julkaistu, ja Yhdysvaltojen on uutisoitu pyrkivän poistamaan loputkin.

Meagherin mukaan Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin ei ollut tietoinen asiasta ennen kuin samana päivänä, jona New York Timesin juttu aiheesta julkaistiin.

Puolustusministeriö on kertonut, että Yhdysvaltain viranomaiset ovat olleet yhteydessä kansainvälisiin liittolaisiin aiheesta. Asiasta on myös tiedotettu siihen liittyville kongressin valiokunnille.

Salaisia asiakirjoja Ukrainan asevoimien vahvistamisesta vuoti julkisuuteen, kirjoittaa yhdysvaltalaismedia 1:44
Katso Kymmenen uutisten raportti väitetystä asiakirjavuodosta (7.4.2023)

Lue myös:

    Uusimmat