Vuosipäivä tämäkin: Naiset eivät saa palkkaa enää loppuvuonna

Suomalaisnaisten palkka on tänä vuonna keskimäärin 82,9 prosenttia miesten palkasta. Tänään tuo naisten vuosipalkka on maksettu. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK julisti tämän päivän Naisten palkkapäiväksi.

Tilastokeskuksen ansiotasoindeksin mukaan naisten palkka on Suomessa tänä vuonna keskimäärin 82,9 prosenttia miesten palkasta. Vuosi sitten luku oli 82,4 prosenttia. STTK muistuttaa vallitsevasta ongelmasta viettämällä Naisten palkkapäivää, kun naisten vuosipalkka on maksettu.

– Perusteeton palkkaero on sitkeä ongelma, jonka syyt ovat tiedossa ja niihin kaikkiin voidaan vaikuttaa. Konkreettiset toimet sen kitkemiseksi ovat kuitenkin olleet riittämättömiä, huomauttaa STTK:n tasa-arvoasiantuntija Anja Lahermaa.

STTK:n toteuttaman kyselyn mukaan selvä enemmistö suomalaisista ei usko palkkatasa-arvon toteutumiseen työelämässä. Naisista palkkatasa-arvon toteutumiseen Suomessa ei usko 95 ja miehistä 70 prosenttia.

Omalla työpaikalla tilanne koettiin valoisampana: miehistä 73 ja naisistakin 45 prosenttia piti oman työpaikan palkkausta tasa-arvoisempana kuin Suomessa yleisesti.

Miehet haluaisivat perhevapaille

Miehet ja naiset edistäisivät palkkatasa-arvoa eri keinoin. Kyselyyn vastanneiden naisten mielestä palkankorotuksia tulee kohdentaa naisvaltaisille aloille. Myös työpaikan palkkakartoitukset ja tasa-arvosuunnitelmat koettiin vaikuttaviksi.

Miesvastaajat kokivat perhevapaiden tasaisemman jakautumisen miesten ja naisten kesken tehokkaaksi tavaksi edistää palkkatasa-arvoa.

– Miesten vastaukset todistavat, että halukkuutta perhevapaiden pitämiseen on, mutta ehkä aitoa mahdollisuutta jäädä kotiin lapsen kanssa ei kovin monella ole. Naiset käyttävät yhä valtaosan perhevapaista, mikä heikentää naisten työmarkkina-asemaa, palkkausta ja eläkkeitä. Tilanne on epätasa-arvoinen molemmille sukupuolille.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat