Vuosia Anita, 32, ihmetteli, miksi ei ymmärtänyt muita ihmisiä: "Uskoin olevani tyhmempi kuin muut" – Totuus paljastui Mensan älykkyystestissä

Anita Immonen luuli vuosia olevansa tyhmempi kuin muut, kun ei aina ymmärtänyt muiden tapaa ajatella maailmaa. Kolmekymppisenä hän oppi, että hankaluudet johtuivatkin siitä, että hän on huippuälykäs.

Tämä juttu on yksi MTV Uutisten viime vuoden luetuimmista jutuista. Se on julkaistu alun perin 8.10.2018. 

Selviäisitkö sinä Mensan älykkyystestistä? Testaa kykysi alla olevalta videolta!

Mensan esimerkkitesti – selviäisitkö sinä? 2:55

Kun lahtelainen hallintoassistentti ja kolmen lapsen äiti Anita Immonen, 32, avasi Mensan lähettämän kirjeen, hän oli epäuskoinen ja hän luuli, että on sattunut jokin virhe.

Papereiden joukossa oli lomake jäseneksi liittymiseen sekä todistus, jonka mukaan Immonen oli saanut enemmän kuin 135 pistettä älykkyyttä mittaavassa testissä, johon hän oli osallistunut. Tulos on koko testin maksimipistemäärä.

– Kun kirje tuli postista, en ensin uskaltanut katsoa sitä. Avattuani kirjeen näin ensimmäisenä jäsenlomakkeen ja tajusin, että apua, pääsin sen läpi, Immonen kuvailee.

Tunne virheestä kolkutti mielessä vielä pitkään, sillä Immosen oli vaikea uskoa olevansa älykäs. Hän oli koko elämänsä ajatellut olevansa muita tyhmempi.

Veli arvasi vaikeuksien johtuvan älystä

Tunne tyhmyydestä syntyi Immosen mielessä jo pienenä. Koulussa hän sai matematiikan kokeista kuutosta ja seiskaa.

Ujouden vuoksi hänen oli vaikeaa saada kavereita, koska kynnys jutella toisille oli korkea ja muiden kanssa keskustellessa Immosta varjosti tunne, että muut eivät käyneet hänen kanssaan samalla aaltopituudella.

– Ajattelin asioita paljon monimutkaisemmin kuin muut ja tunsin usein siksi olevani ulkopuolinen. Monimutkainen tapani ajatella johti usein väärinymmärryksiin. Uskoin sen johtuvan siitä, että olin tyhmempi kuin muut.

Immonen tuskin olisi lähtenyt testaamaan älykkyyttään, ellei isoveli olisi rohkaissut häntä siihen.

– Juttelin veljeni kanssa siitä, millaisia vaikeuksia minulla on ollut muiden ihmisten kanssa ja siitä, kuinka tunsin oloni ulkopuoliseksi. Hän uskoi, että korkea älykkyys voisi selittää tätä ja kehotti minua käymään Mensan testissä.

Älykkyys auttaa hallinnoimaan kokonaisuuksia

Kun testitulos tuli postista, eivät ystävät, veli tai muu perhe olleet yllättyneitä. Yllättynein oli Immonen itse. Tulos auttoi häntä ymmärtämään, että on useita tapoja ajatella, mutta se ei tee kenestäkään tyhmää.

– Ystäväni ovat huomanneet, että itsetuntoni on parantunut. He ovat sanoneet, että olen nyt sosiaalisempi, avoimempi ja uskallan tuoda itseäni enemmän esille.

Älykkyydestä on ollut Immoselle myös etua. Hän kokee, että on nopea oppimaan uutta ja osaa soveltaa tietoa.

– Siitä on etua työssäni rakennusalan yrityksen hallintoassistenttina. Työ vaatii loogista päättelykykyä ja taitoa pitää monta lankaa käsissä yhtä aikaa, kun toisinaan tilanteet muuttuvat nopeastikin.

Tavallisia ihmisiä erilaisilla taustoilla

Rakennushallinnon assistenttityön ohessa Immonen opiskelee tällä hetkellä yliopistossa kauppatieteitä. Hän aloitti opinnot vasta kolmekymppisenä, kun Lahdessa aukesi mahdollisuus suorittaa opintoja avoimen yliopiston kautta.

Liityttyään Mensaan Immonen alkoi käydä yhdistyksen tapahtumissa ja on tutustunut muihin mensalaisiin. Yhteisistä tapaamisista on löytynyt myös uusia kavereita.

– Mensalaiset ovat ihan tavallisia ihmisiä hyvinkin erilaisilla taustoilla. Haluan rohkaista ihmisiä ajattelemaan, että kuka tahansa voi olla älykäs. Uskalla ajatella, että vaikka olet erilainen, et ole tyhmä. 

Päivitetty klo 06:04 otsikosta sana "kun" pois.

Lue myös:

    Uusimmat