Mainos

Vuosaaren paloasuntoon oli asennettu varoitin – "Kunnossapito oli asukkaan vastuulla"

1:32

Palovaroitin puuttui jostain syystä Helsingin Vuosaaressa sijaitsevasta asunnosta, jossa kuoli perjantain vastaisena yönä ghanalaistaustaisen perheen äiti ja kolme lasta.

Nainen oli syntynyt vuonna 1976 ja lapset vuosina 2009, 2010 ja 2014. Perheen isä oli tulipalon syttyessä töissä yövuorossa.

Talossa on Helsingin kaupungin (Heka) vuokra-asuntoja. Heka Vuosaaren isännöitsijän Reino Savolaisen mukaan kaikkiin asuntoihin oli asennettu palovaroittimet muutamia vuosia sitten. Niiden kunnossa pitäminen oli asukkaiden vastuulla. Poliisi ei tutkimuksissaan kuitenkaan löytänyt palovaroitinta onnettomuusasunnosta.

Lain mukaan palovaroitin täytyy olla jokaisessa kerroksessa jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti. Kaikkia kerroksia tarkastellaan erikseen.

Suomessa tapahtuvien palokuolemien taustalla on usein se, ettei onnettomuusasunnoissa ole toimivaa palovaroitinta.

Jatkuvaa kiistelyä varoittimista

Samassa rapussa asuvan Maarit Kuvajan mukaan palohälyttimien vastuuasioista on kiistelty kaupungin kanssa jatkuvasti.

– Kaikki asukkaat eivät osaa tai tajua huoltaa niitä, sanoi Kuvaja, joka on myös talotoimikunnan puheenjohtaja.

Kuvajan mukaan uhrit olivat asuneet talossa yhdestä kahteen vuotta. Hän jutteli usein lasten ja äidin kanssa. Lapset puhuivat suomea, mutta äidin kanssa hän keskusteli englanniksi. Perhe vaikutti onnelliselta, ja asiat vaikuttivat olevan hyvin.

Pahimmat palovauriot saunassa

Kuusikerroksisen talon ylimmän kerroksen asunto tuhoutui palossa osittain. Palo ei levinnyt muihin huoneistoihin, eikä taloa tarvinnut evakuoida. Kerrostalo kärsi kuitenkin vakavia vesivahinkoja, kun tulipalo sulatti onnettomuusasunnon vesiputkia.

– Palanut asunto ja kaksi muuta asuntoa menivät asuinkelvottomaksi ja myös muut huoneistot kärsivät vesivahingoista. Siellä joudutaan tekemään isot remontit, totesi päivystävä palomestari Kimmo Tuominen.

Palo sai ilmeisesti alkunsa asunnon saunasta. Poliisin mukaan palovauriot olivat pahimmat saunassa ja kiukaan vieressä. Uhrit kuolivat mahdollisesti palokaasuihin. 


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.