Mainos

Vuokrien kova nousutahti jatkuu

Asuinhuoneistojen vuokrat nousivat viime vuonna keskimäärin kolme prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna, kertoo Tilastokeskus.  

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat kohosivat koko maassa keskimäärin 3,6 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat kohosivat 4,0 prosenttia ja muualla maassa 3,3 prosenttia.   

ARA-asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 2,3 prosenttia.

Vuokraturva: Huolestuttavaa 

Vanhojen vuokrasuhteiden asuntojen vuokrat nousevat selvästi inflaatiota nopeammin, mutta samalla uusissa vuokrasuhteissa vuokrat laskevat. Asiasta kertoo Vuokraturva.

Syynä on se, että vuokrasopimuksiin tehdään tiukkoja korotusehtoja. Esimerkiksi kuluttajahintaindeksin lisäksi vuokraa korotetaan kolmella tai jopa viidellä prosentilla.  

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola pitää huolestuttavana sitä, että korotusehdot ovat usein kirjoitettu pienellä printillä sopimuksen kääntöpuolelle eikä vuokralainen välttämättä tiedä, millaisiin ehtoihin suostuu.    

Uudenlaisten vuokrankorotusehtojen takia vanhojen vuokrasopimusten vuokrataso on noussut monissa tapauksissa yli asunnon markkinahinnan. Korotusperuste ei tule laista, joten vuokralainen ja vuokranantaja voivat kuitenkin aina sopia korotuksesta keskenään.

Aiemmin vuokra-asuntojen hinnat sidottiin pääasiassa kuluttajahintaindeksiin ja vanhojen vuokrasopimusten vuokrat nousivat suunnilleen inflaation tahtiin.  

Vuokraturvan mukaan uusien vuokrasopimusten vuokrien taso on viime syksystä alkaen lähtenyt laskuun. Syynä on muun muassa heikko taloustilanne. Myös kysyntä ja tarjonta ovat paremmin tasapainossa kuin vielä 3-5 vuotta sitten.

Vapaarahoitteisista vuokra-asunnoista on Vuokraturvan mukaan jopa hienoista ylitarjontaa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.