Vuokko Nurmesniemi: Ei ole muotia, on vain aika

Tekstiili- ja vaatesuunnittelija Vuokko Nurmesniemi palkittiin elämäntyöstään Muoto2014-gaalassa. Nurmesniemeä on aina kutsuttu oman tiensä kulkijaksi ja tästä hänellä olikin muutama sananen sanottavana Huomenta Suomen makuja ja elämää -osion haastattelussa.

Vuokko Nurmesniemi on luonut ikimuistoisia designeja jo vuosikymmeniä. Hän on esimerkiksi suunnitellut Marimekolle paljon erilaisia tuotteita, kuten Kihlatasku-mekon.

Uransa alkuvaiheessa tekstiili- ja vaatesuunnittelija ei ollut varma kiehtooko häntä enemmän keramiikka vai tekstiili. Nurmesniemi huomasi kuitenkin pian, että muoto on hänelle tärkeä.

– Minähän tein Marimekon sen muodon, se oli radikaali siihen aikaan. Se muutti ajatuksen vaatteista. Kun minut pyydettiin suunnittelemaan kankaita Marimekkoon, niin eihän sitä kangasta voinut pilata tekemällä esimerkiksi rintalaskoksia.

– Oli ihmisiä, jotka eivät ymmärtäneet tuota ajatusta ollenkaan, mutta sitten arkkitehdit ja designerit huomasivat siinä olevan jotakin, Nurmesniemi jatkaa.

"En tee päiväperhosia"

Muotoilija kertoi Eeva Kelan haastattelussa tuoneensa 60-luvulla vaatteisiinsa paljon uusia elementtejä kuten painonappeja, vetoketjuja ja tarranauhoja.

– Yhdessä lehdessä sanottiin, että hieno nainen ei koskaan käytä vetoketjua, nainen muistelee.

Yleensä muodissa on trendejä, jotka vaihtuvat nopeasti. Nurmesrinta kuitenkin luo muotia sillä ajatuksella, että muoti ei ole vain hetkellistä.

– Muodin ja designin raja on se, että en tee päiväperhosia, minä teen pitkää kehitystä. Ajattelen aina, että tuotteen täytyy olla hyvin tehty loppuun asti.  Muoti voi olla hetkellinen asia, mutta minä olen kääntänyt sen asian omalla kohdallani niin, että ei ole muotia, vaan on vain se aika. Aika on se joka säätelee.

Katso naisen haastattelu kokonaisuudessaan videolta. 


Lue myös:

    Uusimmat