Vuoden uhkarohkeimpana yrittäjänä palkittu Jenni Parpala tietää, mikä voi olla kovan työn hinta: "Halusin pois tästä maailmasta"

Vuoden uhkarohkein yrittäjä palkittiin SuomiAreena -tapahtumassa 18:53

Yrittäjyys vaatii sinnikkyyttä, toimeliaisuutta ja ennen kaikkea rohkeutta. Vuoden 2019 uhkarohkeimpana yrittäjänä palkittu tietää, mikä yrittäjyyden hinta voi pahimmillaan olla.

Vaasassa asuva Jenni Parpala, 27, on valittu vuoden uhkarohkeimmaksi yrittäjäksi. Suomen yrittäjien työttömyyskassan järjestämän kilpailun palkitsemistilaisuus järjestettiin Porissa SuomiAreena -tapahtumassa.

"Koitin tehdä parhaani"

Yrittäjäksi Parpala ryhtyi tuoreena äitinä 21-vuotiaana. Hänen tavoitteenaan oli tehdä töitä niin, että hän pystyisi viettämään mahdollisimman paljon aikaa kotona rakkaittensa kanssa.

– Katsoin, että yrittäjyys oli ainoa vaihtoehto.

Parpala ryhtyi tuumasta toimeen. Hän otti osaa Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan ja aloitti kotisiivoojana koulunsa opettajille.

– Aloitin reppu selässä ja ihan jalkapelillä menin. Repussa oli Tolu-purkki ja kasa rättejä. Siivoaminen oli silloin ainut asia, mitä osasin tehdä. Koitin tehdä parhaani.

Selvät suunnitelmat yrityksen perustamiselle

Jo ohjelmaan osallistuttuaan Parpala päätti, että puolen vuoden päästä harjoitusohjelman jälkeen hän perustaisi oman toiminimen.

– Sata päivää toiminimen perustamisesta palkkasinkin ensimmäisen työntekijän.

Parpalan vuonna 2013 perustama Kiffel -siivousyritys on tähän päivään mennessä laajentanut toimintaansa Vaasasta myös Saariselälle. Toimipisteet työllistävät yhteensä 15 ihmistä.

Henkinen romahdus pysähdytti

Parpalan tavoitteena oli laajentaa yritystoimintaa ympäri Suomea, mutta viime vuoden heinäkuussa hän tunsi, että tahti oli liian kova.

Ajatus toimipisteiden lisäämisestä oli liikaa.

– Halusin pois tästä maailmasta. Olin puoli vuotta sairauslomalla loppuunpalamisen vuoksi ja istuin sohvan nurkassa.

”V***u se yrittäjyys on niin korkeakoulu”

Parpalalta kysyttäessä miten hän kuvailisi yrittäjyyttä, hän miettii hetken ja vastaa päättäväisesti.

– V***u se [yrittäjyys] on niin korkeakoulu. Se on jatkuvaa oppimista. Se on ihanaa, se on raivostuttavaa, se on tuskastuttavaa. Välillä itkettää, välillä naurattaa.

Parpala ei kuitenkaan vaihtaisi yrittäjyyttä mihinkään.

– Tähän jää koukkuun. Tämä on siisteintä. Paras palkinto tulee siitä, kun minua pyydetään palkkatöihin muualle. Silloin tiedän, että olen onnistunut.

Haluaa toimia esimerkkinä lapsilleen

Parpala haluaa näyttää omalla yrittämisellään esimerkkiä lapsilleen siitä, että työ on vain osa elämää, ei koko elämä.

Hän käyttää vertausta, että työstä ei tarvitse antaa ruusuista kuvaa, vaan realistinen kuva lapsille.

– Haluan, että he oppivat sen, että työ ei ole paha, vaan intohimo. Että äidillä tuikkii silmät, kun hän lähtee töihin. En halua, että he ajattelevat joskus, että äiti halusi vain isompaa ja isompaa eikä ollut tyytyväinen mihinkään.

Tällä hetkellä menee hyvin

Vaikka takana on henkinen loppuunpalaminen, niin Parpala kertoo, että tällä hetkellä arjen ja työn osalta menee hyvin.

– Firmalla menee paremmin ja perheellä menee paremmin. Tässä [yrittäjänä] pitää olla itsekäs, jotta voi pärjätä. Oma päänuppi pitää olla kunnossa, niin menee hyvin, Parpala kiteyttää.

Päivitetty 6.8.2019 klo 14.32. Jutussa kerrottiin virheellisesti, että Jenni osallistui Nuori yrittäjä -ohjelmaan, kun kyseessä oli Vuosi yrittäjänä -ohjelma.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat