Eveliina Mäntykangas ei välittänyt 16-vuotiaana itsestään ja lihoi lopulta 30 kiloa – haluaa auttaa nyt muita: "On ihana, että joku voi saada apua niistä asioista, joista olen itse selvinnyt"

Wellnessmalli-kisoissa mukana oleva Eveliina Mäntykangas on kulkenut pitkän tien siihen, missä hän tällä hetkellä seisoo. –  Viimeiset kuusi vuotta on ollut oppikoulua, hän kertoo MTV Uutisten haastattelussa.

Tänään perjantaina (29.5.) uutisoitiin siitä, kun edesmenneen mäkihyppääjä Matti Nykäsen tytär, 29-vuotias Eveliina Mäntykangas yllätti, kun hänen kerrottiin osallistuneen Wellnessmalli-kisaan.  Nyt Mäntykangas kertoo MTV Uutisten haastattelussa siitä, mikä sai hänet hakemaan mukaan kyseiseen kisaan. 

 Mäntykankaan elämässä liikunta on ollut aina läsnä.  Nuorempana harrastuksiin kuului niin joukkuevoimistelu, koripalloilu kuin karate.

16-vuotiaana intohimo liikuntaa kohtaan loppui kuitenkin yhtäkkiä kuin seinään.

– Oli sellainen elämäntilanne, etten enää välittänyt itsestäni ja ruoka alkoi maistumaan liiankin hyvin, Mäntykangas kertoo nyt MTV Uutisille. 

Vuosia kului ja painoa kertyi lähes 30 kiloa lisää. Yhtäkkiä Mäntykankaan elämässä kuitenkin tapahtui jotain. Sellaista, joka sai pohtimaan oman hyvinvoinnin tärkeyttä uudestaan.         

– Minulle tuli 23-vuotiaana ero, joka sysäsi minut löytämään liikunnan ja hyvinvoinnin uudelleen. Silloin opin tajuamaan vihdoin sen, että minä itse olen se elämäni tärkein henkilö. Sen tajuamisen myötä aloin ymmärtämään laajemmin, että mitä hyvinvointi kokonaisuudessaan tarkoittaa.

Auttamisen halu 

Tämän vuoden alkutalvesta Mäntykangas sai sytön hakea mukaan Wellnessmalli-kilpailuun. Hän oli seurannut samankaltaisia kisoja ja pohtinut sinne menoa, mutta nyt aika tuntui oikealta.

Hän haki kisaan siitä syystä, että voisi auttaa muita ihmisiä omien kokemustensa kautta.

– Minulla on ollut aina valtava halu auttaa muita ihmisiä. On ihana, jos joku toinen voi saada apua omaan elämäänsä niistä asioista, joista minä olen selvinnyt elämässäni.

Mäntykangas on yrittänyt viestittää tätä sanomaa myös sosiaalisessa mediassa.

– Aina pitäisi panostaa ensin itseensä ja omaan hyvinvointiinsa, sillä huonovointisena et voi olla muiden tukena. Miten voit antaa paukkuja toiselle, jos sinulla ei ole itsellä niitä, Mäntykangas pohtii.

Kysyttäessä sitä, että mitä hän toivoo kisan antavan hänelle itselleen, tulee luurin päässä pitkä hiljaisuus.

– Onpa hankala kysymys. Olen miettinyt tätä kilpailua lähinnä siltä kulmalta, että mitä minä voisin antaa muille, hän toteaa ja jatkaa sitten empien:

– Tulevaisuudessa haluaisin työskennellä vielä laajemmin hyvinvoinnin parissa, joten tästä saa valtavasti kokemusta. Myös uusiin ihmisiin tutustuminen on kisassa plussaa. Koskaan ei voi olla liian paljon ystäviä. Uskon, että tämä myös kasvattaa minua ihmisenä, hän toteaa.

Suoraan lauotut totuudet

Mäntykangas työskentelee  lähihoitajana, sekä personal trainerina, johon hän kouluttautui muutama vuosi sitten. Hän halusi saada ammatin, jossa voisi omien voimavarojensa kautta auttaa myös muita. 

– Kun aloin taas urheilla ja käymään salilla, niin se meni aluksi hieman yli se touhu. Löysin hyvinvoinnissa lopulta sen balanssin ja halusin jakaa tätä oppia myös muille. 

Mäntykangas myöntää olevansa hyvin suora ihminen. Hän puhuu asioista suoraan, myös niistä vaikeistakin. Tämä piirre näkyy niin hänen omassa elämässään kuin työelämässäkin.

– Olen aika täpäkkä ihminen ja sanon ihmisille ne asiat, joita he eivät välttämättä haluaisi kuulla. Sellaisia totuuksia, joita usein välttelemme, mutta ne voivat olla avain sille halutulle muutokselle.

Mäntykankaalla ei ole kuitenkaan ollut aina helppoa suorasukaisuutensa kanssa. Vuosien aikana hänellä on tullut sen takia yhteenotto jos toinenkin, kun hän on mennyt sanomaan asiat suoraan väärässä paikassa väärään aikaan. 

–  Viimeiset kuusi vuotta on ollut sellaista oppikoulua. Tyylini sanoa asioista oli ennen sitä luokkaa, että en välittänyt mitä muut ajattelevat. Yhtäkkiä joku lamppu syttyi sisälläni ja tajusin, että asioista voi puhua suoraan myös monella eri tavalla. Tämä on vaatinut opettelemista, mutta nyt olen ylpeä itsestäni, että olen saanut kehitettyä itseäni henkisellä tasolla.

Balanssissa

Niin työssään personal trainerina kuin sosiaalisessa mediassa Mäntykangas haluaa viestiä ihmisille  tervettä suhtautumista ruokaan. Hänelle hyvinvointi ja elämäntapamuutos ei tarkoita sitä, että lasketaan tiukasti kaloreita ja mietitään sitä, että mitä saa syödä ja mitä ei. Ruokaa ei myöskään punnita, vaan mieluummin määrää lasketaan esimerkiksi kauhan avulla. 

– Suosin kotiruokaa. Jos orjallisesti pitää miettiä kaloreita, niin ne tuottavat usein lisästressiä ja stressi on usein se, joka saa painon kohoamaan.

– Toki jos on kyseessä suuri elämäntapamuutos, niin silloin kalorien laskemisesta voi olla apu, hän jatkaa.

Mäntykangas syö itse sellaista ruokaa ja raaka-aineita, jotka tuottavat hänelle hyvää oloa.

– Syön itsekin peruskotiruokaa. Jos minua tekee mieli herkkuja, niin silloin myös syön, jos se tuottaa minulle hyvää oloa. Suklaa on ultimaattinen herkkuni. 

Mäntykangas ei sano kuitenkaan ei laihdutuskuureille, vaan toteaa itsekin joskus laihduttavansa, vaikka perusterveenä sille ei olisi aina niin suuri tarve. 

– Se on enemmänkin henkistä. Se, että saan itselleni hyvän olon pudottamalla sen pari kiloa. Laihduttaminen tai oman ihannepainon saavuttaminen ei tuota minulle kuitenkaan mitään stressiä.

– Saatan asettaa itselleni jonkin tavoitteen, johon toisinaan pääsen tai sitten en. Silloin kun en pääse, niin tiedän siihen syyn, minulla ei vain ole ollut tarpeeksi motivaatiota. 

Ikäkriisi tuli ja meni

Mäntykangas viettää parin viikon päästä (9.6.) 30-vuotissyntymäpäiviään. Ikäkriisistä ei ole merkkiäkään, sillä se on käyty läpi jo 26-vuotiaana. 

– Minulla oli silloin erinäisiä ahdistuksia. Toivon, että ikäkriisini meni siinä. 

Mäntykangas rakastaa järjestää juhlia läheisilleen ja tietenkin itselleen.Tänä vuonna hän on antanut juhlien suunnittelun kuitenkin muiden harteille.

– Kysyin kerran mieheltäni, että miksi minulle ei koskaan järjestetä juhlia. No vastaus oli hyvin helppo. Siitä syystä, että järjestän aina ne itse, hän naurahtaa. 

– Mieheni lupasi järjestää minulle kuitenkin nyt yllätysjuhlat, jotka eivät nyt kylläkään ole yllätysjuhlat, sillä tiedän niistä. Onneksi en tiedä, mitä siellä tapahtuu, hän jatkaa.Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja