Vuoden takainen töpeksintä on unohdettu: Tältä näyttää yhdessä salaisista Huoltovarmuuskeskuksen varastoista, joissa on yli miljardi suojavarustetta

Huoltovarmuuskeskus on lisännyt suojavarusteiden määrää varmuusvarastoissa 1:53
Katso video: Huoltovarmuuskeskus on lisännyt suojavarusteiden määrää varmuusvarastoissa.

Koronapandemian myötä Huoltovarmuuskeskus sai sosiaali-ja terveysministeriöltä tehtävän hankkia suojavarusteita terveydenhuoltoon. Keskus onkin lisännyt suojavarusteiden määrää varmuusvarastoissa 20-kertaiseksi vuoden takaisesta.

– Vuosi sitten meillä oli reilut 3000 lavapaikkaa suojavarusteita, niin meillä on tällä hetkellä 50 000 lavapaikkaa suojavarusteita eli merkittävästi enemmän, hankintayksikön johtaja Mikko Matikkala esittelee.

Varastojen sijainnit ovat salaisia ja niitä on hajautettu eri puolille Suomea.

Suojavarusteiden määrän lisäksi myös valikoimaa on laajennettu käsittämään esimerkiksi kasvovisiirit. Tulevissa terveyskriiseissä Suomi pyrkii olemaan pitkälti omavarainen terveyshuollon varusteiden valmistamisen suhteen, keskus täsmentää.

Suojavarusteita on hankittu niin että kaikissa kategorioissa riitto on reilusti yli puoli vuotta pandemian huippukulutuksellakin mitattuna. Näin huolimatta siitä, että varusteita on myös jaettu terveydenhuollon tarpeisiin.

Varusteita on hankittu noin 1,25 miljardia kappaletta, mikä on tullut maksamaan 280 miljoonaa euroa. Kaikkiaan STM:n tekemien hankintapyyntöjen toteuttaminen maksaa enintään 331 miljoonaa euroa.

Kirurginen maski pahimmillaan saattoi maksaa 70 senttiä kappale ja nyt sen hinta on muutama sentti kappaleelta. Varmuusvarastoon on lisätty määrällisesti aiempaan verrattuna eniten hengityssuojaimia sekä nitriilikäsineitä. Uutena varastoon on hankittu esimerkiksi kasvovisiireitä.

Huoltovarmuuskeskus selvittää sairaanhoitopiirien kanssa, miten suojavarusteita käytetään niin, etteivät ne vanhene varastoon. Vuosi sitten keskus joutui myrskyn silmään, kun koronapandemian alkuvaiheessa selvisi, ettei keskuksella ollut riittävästi suojavarusteita pandemian varalle ja keskus joutui turvautumaan hyvinkin epämääräisiin hankintaketjuihin varusteiden saamiseksi.

Täsmennetty otsikon ja yhden kappaleen muotoiluja 4.5.2021 kello 11.

Lue myös:

    Uusimmat