Kevään maskimokailusta on otettu oppia, vakuuttaa Huoltovarmuuskeskus – syksyyn ja toiseen aaltoon on nyt varauduttu

Suomeen tulossa tällä viikolla virallinen maskisuositus 2:18
Suomeen tulossa tällä viikolla virallinen maskisuositus.

Koronaviruksen toisen aallon mahdollisesta saapumisesta Suomeen on ollut viime aikoina paljon puhetta.

Huoltovarmuuskeskuksen väliaikainen toimitusjohtaja Janne Känkänen kertoo MTV Uutisille, että muun muassa hengityssuojainten osalta on tehty sosiaali- ja terveydenhuollon täydentävää hankintatoimintaa keväästä alkaen.

– Olemme rakentaneet meille ammattimaisen suojainhankintayksikön, joka on toiminut aika tehokkaasti alkukesästä alkaen. Olemme pystyneet rakentamaan kansallista puskuria syksyn varalta ja myös sen varalta, että meille toinen aalto tulee, Känkänen toteaa.

– Käytännössä olemme hyödyntäneet tuotannon osalta sekä kotimaisia uusia tuotantolaitoksia ja tuotantokapasiteettia, että tavanomaisia kansainvälisiä hankintakanavia, Känkänen jatkaa.

Känkänen uskookin, että Huoltovarmuuskeskus on hyvin varautunut tulevaan.

– Meidän tehtävämme on huolehtia siitä, että kriittisissä käyttökohteissa sosiaali- ja terveydenhuollossa riittää suojavarusteita. Meillä on sellainen puskuri olemassa, että riittävyys on hyvällä tasolla siinäkin tilanteessa, että epidemiatilanne pahenisi.

Toimintaa korjattu kevään pahan maskimokan jälkeen

Keväällä Huoltovarmuuskeskus tilasi Kiinasta 230 000 hengityssuojainta ja kaksi miljoonaa kirurgimaskia, jotka eivät soveltuneetkaan sairaalakäyttöön. Epäonnistuneista maskikaupoista aloitettiin rikostutkinta, jossa tutkittiin luottamusaseman väärinkäyttöä.

Känkäsen mukaan virheestä on opittu ja osapuolten taustat selvitetään huolellisesti ennen sopimuksia.

– Kyse oli siitä että ns. vastapuolitarkastuksia ei tehty asianmukaisesti. Se oli virhe. Nyt niitä on tehty huolellisesti.  Olemme korjanneet toimintamme siltä osin ja tästä oppineena teemme hankintamme hyvin ammattimaisesti.

Huoltovarmuuskeskuksella on nyt sopimukset hengityssuojainten ostamisesta kolmen suomalaisen tuottajan kanssa.

– Uskon, että kokonaistaloudellisesti ja markkinatilanne huomioiden olemme saaneet  hankintoja varsin hyvällä tehokkuudella tehtyä.

Huoltovarmuuskeskus ei ota kantaa THL:n mahdolliseen maskisuositukseen. Känkänen toteaa, ettei ole aiheesta päättävä viranomainen.

Lue myös:

    Uusimmat