Vuoden pakolainen: Vähemmän kitinää olisi parempi

11:21

Vuoden pakolaiseksi valittu, Turkista Suomeen tullut kurdi Ali Giray sanoo Suomen olevan hyvä maa – pienin varauksin. Girayn mukaan maahanmuuttajat pitäisi nähdä voimavarana.

– Presidentti Martti Ahtisaarikin sanoi, että me tarvitsemme työtä tekeviä ihmisiä. Täällä on jo paljon maahanmuuttajia, ja jos heidän kaikkien osaaminen saadaan hyödynnettyä ja ihmiset tekemään sitä mitä he osaavat, me kaikki hyödymme siitä.

– Suomi on kieltämättä paras maa asua, mutta jos lähdemme pilaamaan sitä turhalla kitinällä ja keskittymällä vääriin asioihin, niin yhteiskunta pilaantuu meille kaikille. Mekin tulemme kasvattamaan lapsia ja vanhenemaan täällä, joten toivomme että yhteiskunta rakentuisi meille kaikille.

"Turkin sisällissota todennäköinen"

Ali Giray tuli Suomeen Turkista. Hän sanoo Turkin vainoavan kurdeja systemaattisesti, ja pelkää jopa sisällissotaa.

– Pidän sisällissotaa todennäköisenä. Jos se syttyy, aiheuttaa se paljon epävakautta myös EU:lle.

– Turkki on menossa pahempaan suuntaan, samaan suuntaan kuin 80-luvun lopussa ja 90-lopulla. Diktatuurinen hallinto jatkaa toimiaan. Kurdeja vainotaan. Minun kotikaupunkini kuuluu sotakohteisiin, siellä on kymmeniä, ellei jopa satoja tuhansia armeijan sotilaita, siellä soditaan täyttä vauhtia. 

Ali Giray vieraili MTV:n Huomenta Suomessa yhdessä niinikään vuoden pakolaiseksi valitun Rita Kostaman kanssa. Kostama tuli Suomeen Ruandasta.

– Asuinalueellamme Ruandassa oli paljon pakolaisia. Jopa hallituksen jäsenet lähtivät pois, ja sanoivat, etteivät he voi suojella kansaa. Vanhempamme sanoivat, että meidän lasten on paras lähteä turvaan, ja he itse jäävät odottamaan, jos tilanne rauhoittuisi. Niin me lapset sitten lähdimme muiden mukana.

Kostama sanoo ihastuneensa Suomeen heti tänne tultuaan.

– Meidät otettiin lämpimästi vastaan. Jo lentokentällä meitä oltiin vastassa tervetuloa-kylttien kanssa. 

– Haluan kiittää naapureitani ja ystäviäni siitä, kuinka paljon he ovat auttaneet. He ovat muun muassa neuvoneet minua harrastuksiin. Opettelin luistelemaankin. Huomasin, että vaikeaakin voi oppia, sanoo Kostama.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja