Turvattomuusillassa esiintynyt Linnéa kiittää palautteesta: "Tehdään yhdessä, mitä voidaan"

Ylen Turvattomuus-illassa eilen illalla esiintynyt Linnéa Mynttinen on saanut runsaasti ylistävää suitsutusta puheenvuorostaan.

Keskustelun jälkeen sosiaalinen media suorastaan pursusi suomalaisten kehuja 80-vuotiaalle leskirouvalle. Mynttinen oli mukana keskustelussa avustajansa Ali Kamil al-Sammarnaien kanssa.

Linnéa Mynttinen vastaa puhelimeen yhtä topakan hyväntuulisena kuin aina. Hän kiittelee yleisöltä saamaansa palautetta ja kertoo viettävänsä päivän avustajansa seurassa. 

– En ole kaikkia palautteita lukenut, en vain jaksanut, Mynttinen nauraa. 

Hän on kaiken kaikkiaan tyytyväinen eiliseen keskusteluun, mutta muutama asia jäi sanomatta. 

– Miksi me kohtelemme ihmisiä niin huonosti? Kun karjalaiset saapuivat sodan jaloista evakkoina Suomeen, jotkut kohtelivat heitä todella huonosti, omia kansalaisiaan. Eikö tämä kansa ole oppinut vieläkään sitä, että ihmiset ovat ihmisiä. Nyt asioiden pitää muuttua, Mynttinen lataa.

Kohtaaminen luontevaksi

Linnéa Mynttinen kertoo, että he ovat avustajansa Alin kanssa päättäneet tehdä kaikkensa, jotta turvapaikanhakijoiden kohtelu olisi inhimillisempää. 

– Mietimme asioita, kun ajoimme autolla Karjaalle. Päätimme, että tehdään yhdessä se, mitä voidaan. Jotenkin se kohtaaminen pitäisi saada luontevammaksi, hän pohtii.

Mynttinen uskoo, että puhumalla asioista avoimesti, voidaan saavuttaa jotakin. Moni asia vaatii kuitenkin myös käytännön ratkaisuja päättäjiltäkin.

Linnean mielestä juuri turvapaikanhakijoiden pitäminen vastaanottokeskuksissa vailla työtä, vaikka vapaaehtoistakin, on suurta tuhlausta yhteiskunnalta. Hän suosittelee lämpimästi turvapaikanhakijaa vaikkapa vanhuksen avuksi. 

– Turvapaikanhakijat saavat päivärahaa, mutta eivät voi tehdä työtä. He haluaisivat tehdä jotakin hyödyllistä siitä hyvästä. Varmasti he voisivat vaikka pestä vanhusten ikkunoita, viedä mattoja ulos ja pestä lattioita, Mynttinen listaa.

Vanhuutta arvostetaan

Monet irakilaiset ihmettelevät suomalaisten huonoa suhtautumista vanhuksiin.

– Se on heille shokki ja monet haluaisivat auttaa. Irakissa vanhuksia ei milloinkaan jätetä. Vanha ihminen on heille kunnia-asia. 

Mynttinen muistuttaa kuitenkin, että turvapaikanhakijat eivät tule tekemään kuukausitolkulla vapaaehtoistyötä. 

– Mutta juuri nyt, kun he haluaisivat päästä normaaliin elämään kiinni. Vastaanottokeskuksissa turvapaikanhakijat voivat huonosti, kun heillä on ikävä sukulaisiaan, ja on menetyksiäkin. Vanhukselle töitä tehdessään turvapaikanhakija ei ehtisi murehtia omia surujaan. Se olisi heille mielenterveysjuttu myös, Mynttinen tietää. 

Irakilainen turvapaikanhakija Ali avustaa Linnéaa noin 30:n tunnin ajan kuukaudessa. Kirkkonummen kunta maksaa käynneistä Alille noin 10 euroa. 

Lue myös:

    Uusimmat