Kauppalehti: Todisteet VTV-pomo Tytti Yli-Viikarin huippuyliopistojen tutkinnoista kiven alla – VTV laittoi tutkintotiedot kiireesti julki asian noustua otsikoihin

Tytti Yli-Viikarin tutkinnoista useissa Euroopan huippuyliopistoissa ei ole löytynyt dokumentteja valtiovarainministeriöstä, uutisoi Kauppalehti. Lopulta asiasta uutisoimisen jälkeen Valtiotalouden tarkastusvirasto toimitti tutkintoja koskevat asiakirjat.

Valtiontalouden tarkastusviraston poliisitutkinnassa olevan pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin virkamiesuran alun nimityksestä ei löydy dokumenttia valtiovarainministeriössä, josta hän siirtyi Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV:hen 2007.

Ministeriö selvitti Kauppalehden pyynnöstä Yli-Viikarin työtehtäviä ja koulutustaustaa.

Kolmen päivän selvityksen jälkeen Yli-Viikarin tulosta ministeriön leipiin ei saatu nimitysmuistiota, ei myöskään dokumentteja hänen lukuisista tutkinnoistaan Euroopan huippuyliopistossa.

Sunnuntaina VTV laittoi Tytti Yli-Viikarin nimikirjaotteen pikavauhdilla julki. Sen mukaan Yli-Viikarilla on maisteritutkinto taideaineista Sorbonnen yliopistosta – ja täydennysopinnot ENA:sta ja College of Europesta.

Sen sijaan VM:sta lähetettiin paperi, jossa kerrotaan, että lainsäädäntöasiantuntija vastaa sääntelypolitiikasta, oikeudellisista ja EU-asioista sekä evaluaatiosta. Tässä yhteydessä suluissa lukee ”virkaa hoitaa Tytti Yli-Viikari”.

Yli-Viikari on itse ilmoittanut cv:ssään toimineensa VM:ssä silloisen controllerin, nykyisen oikeuskanslerin Tuomas Pöystin avustajana.

Myöhemmin VTV:n sivuilla olevassa ansioluettelossa ei mainita Yli-Viikarin historiaa VM:ssa. Ura näyttää alkaneen VTV:sta.

Huikea nousu ilman avoimia hakuja

VM:sta Valtiontalouden tarkastusviraston johtoon siirtynyt Pöysti palkkasi Yli-Viikarin avustajakseen VTV:hen 2007. Sittemmin Yli-Viikarista tuli esikuntapäällikkö ja 2013 ylijohtaja.

Kahta viime mainittua virkaa ei laitettu avoimeen hakuun.

2015 lopussa Yli-Viikari oli jo noussut pääjohtajan sijaiseksi. 2016 hän otti pääjohtajan tehtävät vastaan, kun Pöysti nimitettiin oikeuskansleriksi.

Kun viraston sisällä ihmeteltiin Yli-Viikarin nopeaa urakehitystä Pöystin suojattina, Pöysti kiisti Yli-Viikarin toimineen VM:ssa hänen henkilökohtaisena avustajanaan ja totesi tämän toimineen VM:ssa lainsäädäntöasiantuntijana, Iltalehti kertoi vuonna 2017 (IL 24.6.2017).

Huippututkinnoista ei dokumentteja

VM:ssa Yli-Viikarin sektorivastuualueita olivat ulkoministeriö, oikeusministeriö, maa- ja metsätalousministeriö sekä tasavallan presidentin kanslia, joiden talousarvioesitysten lausuntojen kokoamisesta ja työstämisestä sekä raha-asiainvaliokunnan listavalmisteluista hän VM:sta tulleen paperin mukaan vastasi.

Yli-Viikarille kuului muun muassa hyvän hallintotavan oikeudelliset ja institutionaaliset kysymykset.

Oman ilmoituksensa mukaan Yli-Viikarilla on kolme ylempää korkeakoulututkintoa Euroopan huippuyliopistoista.

Viiden vuoden sisällä hän on suorittanut maisteritutkinnot Sorbonnen yliopistossa (1997) College of Europessa (1999) sekä l´ENA:ssa (École nationale d'administration, 2001).

Saavutus on kova kenelle tahansa, sillä pelkästään ENA:n opinahjosta tulevat kaikki Ranskan valtionhallinnon keskeisimmät virkamiehet.

Valtiontalouden tarkastusvirasto toimitti tutkintotiedot pääjohtaja Tytti Yli-Viikarista, kun Kauppalehti kertoi, ettei se saanut tietoja Yli-Viikarin urapolun alusta valtiovarainministeriöstä eikä valtionhallinnon palvelukeskus Palkeesta.

Yli-Viikarilla on maisteritutkinto Sorbonnen yliopistosta estetiikasta ja taideaineista, se sisältää maininnan, että Yli-Viikari hallitsee kulttuuriprojektien laatimisen ja toimeenpanon.

Opetushallitus on tunnustanut tutkinnon ylemmäksi korkeakoulututkinnoksi.

Lisäksi Yli-Viikarilla on ENA:sta tutkinto. Vastaava koulutus ENA:ssa kestää nykyään 13 kuukautta ja siihen sisältyy kolmen kuukauden työharjoittelu.

Vastaavanlainen tutkinto Yli-Viikarilla on College of Europesta. Tämä koulutus on eurooppalaisen politiikan ja hallinnon saralta.

Suomesta Yli-Viikarilla on VTV:n sivuilla olevan ansioluettelon mukaan johtamistaidon kurssitodistus Aalto-yliopistosta vuodelta 2015.

Nimikirjatiedot pyydettävä työnantajalta

Valtion jokaisesta henkilöstä pidetään nimikirjaa. Ne löytyvät valtionhallinnon palveluskeskus Palkeesta.

Palkeet ei luovuta nimikirjatietoja ulkopuolisille ilman asianomaisen viraston kautta tulevaa pyyntöä. Sieltä ilmoitettiin myös, ettei tutkintotodistuksista säilytetä dokumentteja.

Tiedot pitää hankkia Euroopan yliopistoista. Ainakaan Ranskasta tietoja ei saa ilman asianomaisen omaa lupaa tai sitten pyynnön pitää tulla virka-apupyyntönä viranomaiselta.

Kohtalon viikko?

Tytti Yli-Viikarin toimet julkisten varojen ylimpänä valvojana ovat parhaillaan tutkinnassa eduskunnassa ja poliisilla.

Yli-Viikari on käyttänyt huomattavia summia varoja ympäri maailman matkusteluun sekä omaan kauneudenhoitoonsa.

Lisäksi VTV siirsi yhden työntekijän syrjään kahdeksi vuodeksi ennen eläkeikää, alkuun täydellä, loppuajan puolella palkalla ilman työvelvoitetta.

Eduskunnassa Yli-Viikarin toimia tutkii tarkastusvaliokunta. Huomenna maanantaina eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk) tapaa Yli-Viikarin.

Vehviläinen luonnehti Yli-Viikarin rahankäyttöä ”huonosti harkituksi” ja tämän toimien heikentävän julkisten varojen käyttöä valvovan viraston uskottavuutta.

Yli-Viikari itse antoi lauantaina tiedotteen, jossa ilmoitti pitävänsä hyvänä, että asia käydään läpi eduskunnan puhemiehen kanssa.

Hän kiisti syyllistyneensä rikokseen ja kertoi tarkastelevansa omia ja viraston kuluihin liittyviä päätöksiä kriittisesti.

Viime kädessä Yli-Viikarin kohtalo on eduskunnan kansliatoimikunnan käsissä. Se keskustelee asiasta tiistaina.

Juttua ja otsikkoa päivitetty 28.3. kello 20.05: VTV toimitti Yli-Viikarin tutkintotodistukset. Juttua täydennetty tiedoilla Yli-Viikarin tutkinnoista ja niitä koskevien asiakirjojen hankinnasta.

Lue myös:

    Uusimmat