VTT tutki, kannattaako kasvomaskia käyttää – Katso havainnollistava video, kuinka este suun edessä suojaa pisaroilta

Näin suueste estää yskästä tulevia pisaroita leviämästä – katso video! 0:30
Näin este suun edessä lyhentää pisaroiden lentomatkaa yskäisyn jälkeen.

VTT tiedottaa, että kankaiset kasvomaskit eivät toimi suojaimina koronavirusta vastaan. Sillä voi kuitenkin suojata lähiympäristöä tartunnalta.

VTT:n tutkimus osoittaa, että kankaiset kasvomaskit eivät toimi suojaimina. Niiden käyttö kuitenkin lyhentää pisaroiden lentomatkaa yskäisyn jälkeen, jolloin pisarat eivät saavuta helposti muita läsnäolijoita.

Jollei pisaroita pysäytetä, ne lentävät muutaman metrin etäisyydelle.

Pisaroita leviää myös, kun ihminen puhuu, huohottaa ja niistää. Kangas suun edessä hidastaa pisaroiden etenemistä, ja niiden lentomatka jää alle puolen metrin.

Kangasmaskien tärkein vaikutus on muiden suojaaminen. Tämä lisää varmuutta siihen, että voidaan avata yhteiskunnan toimintoja, kuten julkista liikennettä ja palveluja, kirjoittaa VTT.

Katso hätkähdyttävä video! Näin yskän pisarat leviävät suuta peittämättä 0:30
Näin pisarat leviävät yskäistessä ilman estettä.

Polyesterimateriaali tehokkaampi

VTT käynnisti toukokuun alussa kokeet, jotta saataisiin tutkittua tietoa kangasmaskien käyttökelpoisuudesta koronaviruksen torjunnassa. Maskit tehtiin puuvilla- ja polyesterikankaista, eli helposti kotoa löytyvistä materiaaleista.

Tutkimus osoitti, että kangasmaskien käyttäjä saa altistavissa oloissa monikymmenkertaisen annoksen viruksia ammattikäyttöön tarkoitetun hengityssuojaimen käyttäjään verrattuna.

Tutkimuksessa todettiin myös, että polyesterimateriaali hylkii hyvin vettä. Testeissä se osoittautui puuvillamateriaalia tehokkaammaksi materiaaliksi suodattamaan virushiukkasia.

Lue myös:

    Uusimmat