Vouti jäädytti pakotteiden kiertämisestä syytetyn miehen kiinteistöomistuksen Itä-Suomessa – jopa Veikkaus-tilin varat jäihin

MTV vieraili pakotelistalle joutuneen yrityksen toimistolla Vantaalla 3:17
Katso myös: MTV vieraili pakotelistalle joutuneen yrityksen toimistolla Vantaalla.

Venäjän vastaisten talouspakotteiden kiertämisestä syytetyltä Gabriel Teminiltä on takavarikoitu kiinteistöomistusta Itä-Suomesta.

Ulosottolaitoksen joulukuussa tekemästä päätöksestä ilmenee, että Temin, 43, omistaa puolet Etelä-Savossa Enonkoskella sijaitsevasta kiinteistöstä. Ulosottolaitos asetti hänen omistuksensa Simanalan kylässä sijaitsevasta kiinteistöstä takavarikkoon.

Euroopan unionin neuvosto asetti Teminin EU-pakotteiden alaiseksi joulukuussa, minkä vuoksi takavarikko tehtiin. 

Kiinteistörekisterin tietoihin perustuen Ulosottolaitos arvioi jäädytetyn omaisuuden arvoksi 20  000 euroa. Kiinteistön lainhuuto on Ulosottolaitoksen päätöksen mukaan tehty vuoden 2022 ensimmäisinä päivinä, noin pari–kolme kuukautta ennen kuin Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan.

Bemari takavarikkoon

Enonkosken-kiinteistön lisäksi Ulosottolaitos takavarikoi päätöksillään myös muun muassa Teminin pankkitilien rahat sekä hänen käytössään olleen BMW X5 -maastoauton. Vouti jäädytti jopa hänen Veikkaus-pelitilinsä varat.

Ulosottolaitos antoi Teminin omaisuutta koskevat päätöksensä 19.–21. joulukuuta eli vain muutamia päiviä sen jälkeen, kun Temin asetettiin EU:n pakotelistalle. Teminin nimi on salattu takavarikkopäätöksistä, mutta päätösten julkiset perustelut viittaavat kuitenkin suoraan EU:n neuvoston joulukuussa antaman täytäntöönpanoasetuksen pakoteperusteluihin, jotka koskevat Teminiä.

Epäillään vieneen Venäjälle droneja

Ranskan kansalaista Gabriel Teminiä vastaan nostettiin tällä viikolla syyte törkeästä säännöstelyrikoksesta ja puolustustarvikkeiden maastavientirikoksesta. Temin on ollut Suomessa vangittuna viime syyskuusta lähtien, ja hänen syytteidensä käsittelyn on määrä alkaa Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa ensi viikolla.

Esitutkinnan teki Tulli, joka epäilee Teminin johtamien yhtiöiden Luminorin ja Siberican vieneen Venäjälle esimerkiksi puolijohdekomponentteja, mikrokontrollereita ja tuhansia droneja. Kyseiset tuotteet ovat EU:n pakotteiden alaisia.

Tulli kertoi joulukuussa, että esitutkinnassa tehtiin yhteistyötä suojelupoliisin kanssa. Temin ja muut jutussa syytetyt ovat syyttäjän mukaan kiistäneet syyllisyytensä.

Yhdysvallat asetti Teminin Venäjä-pakotteidensa piiriin jo viime syksynä.

Lue myös:

    Uusimmat