Veikö tämä mies tuhansia droneja Venäjälle? Suomalaisyhtiön johtajalle syyte puolustustarvikkeiden maastavientirikoksesta

MTV vieraili pakotelistalle joutuneen yrityksen toimistolla Vantaalla 3:17
Katso myös: MTV vieraili pakotelistalle joutuneen yrityksen toimistolla Vantaalla.

Syyttäjä on nostanut syytteet jutussa, jossa kahden suomalaisyrityksen epäillään rikkoneen Venäjän-vastaisia pakotteita. Tulli on aiemmin kertonut, että EU:n pakotteiden alaisia tuotteita olisi päätynyt Venäjälle yli kolmen miljoonan euron arvosta.

Luminor- ja Siberica -yhtiöiden toimitusjohtajaa Gabriel Teminiä vastaan on nostettu syytteet törkeästä säännöstelyrikoksesta ja puolustustarvikkeiden maastavientirikoksesta. Lisäksi kolme Siberican työntekijää on saanut syytteen törkeästä säännöstelyrikoksesta, kuten myös yksi yhtiöille passituksia tehnyt huolitsijan edustaja.

Lisäksi kolme Siberican työntekijää on saanut syytteen törkeästä säännöstelyrikoksesta, kuten myös yksi yhtiöille passituksia tehnyt huolitsijan edustaja. Syytteiden tarkempi sisältö tulee julki, kun pääkäsittely alkaa Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa 26. tammikuuta.

Syyttäjän mukaan epäillyt ovat kiistäneet syytteet.

Lähes 3 500 dronea

Ranskan kansalainen Temin vangittiin syyskuussa. Sitä ennen Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö oli lisännyt hänet puolisoineen sekä Luminorin ja Siberican Venäjä-pakotelistalleen. Listan mukaan yhtiöt olivat toimittaneet Venäjälle ulkomaisia elektroniikkatuotteita, kuten lennokeissa käytettäviä kameroita.

Tulli tiedotti esitutkintansa valmistumisesta viime kuussa. Tuolloin kerrottiin, että Tulli epäilee Venäjälle päätyneiden tuotteiden joukossa olleen lähes 3 500 dronea. Niiden arvo oli Tullin mukaan yli kaksi miljoonaa euroa, ja ne oli vientiselvitetty toiseen valtioon, vaikka ne Tullin epäilyjen mukaan päätyivätkin Venäjälle.

Yhtiöiden on epäilty myös vieneen tai yrittäneen viedä esimerkiksi mikrokontrollereiden ja puolijohdekomponenttien kaltaisia tuotteita yli 600  000 euron arvosta.

Kokonaisuudessa tutkittiin myös puolustustarvikkeiksi luokiteltavien tuotteiden kauttakuljetusta Venäjältä Kazakstaniin. Kyse oli dronejen pysäyttämiseen tarkoitetuista laitteista, ja Tullin mukaan kauttakuljetus olisi vaatinut puolustustarvikkeiden kauttakulkuluvan. Tulli arvioi tuotteiden arvon olleen yli 350  000 euroa.

 

 

Toimintaa johdettu Venäjältä?

 

Tullin mukaan yhtiöistä toisen tehtävänä on ollut hankkia pakotteiden alaisia tuotteita ja toinen on toiminut huolintayhtiönä. Tullin mukaan esitutkinnassa tuli ilmi viitteitä siitä, että toimintaa olisi johdettu ja myös rahoitettu Venäjältä.

–  Selkeästi on meidän näkemyksemme mukaan saatu ohjeistusta ulkomailta, ja se suunta on meidän näkemyksemme mukaan ollut Venäjä, Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen sanoi STT:lle joulukuussa.

Tulli teki tutkintaa yhteistyössä muun muassa Yhdysvaltojen viranomaisten ja EU:n lainvalvontaviranomaisen Europolin kanssa. Suomessa Tulli on kertonut tehneensä yhteistyötä suojelupoliisin kanssa.

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat