Voro voi piipahtaa vaikka avoimesta ikkunasta, kun asukkaat ovat kaupassa – poliisi varoittaa lisääntyneistä asuntomurroista

Poliisi varoittaa kansalaisia asuntomurroista. Vuoden alkupuoliskolla asuntomurtoja on tilastojen valossa ollut tavanomaista vähemmän, mutta aivan viime viikkoina niiden määrä on kääntynyt kasvuun.

– Tähän on erityisesti vaikuttanut se, että rajat ylittävät rikolliset olivat samalla tavoin matkustusrajoitteiden kohteena kuin muutkin ihmiset, toteaa poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksen tiedotteessa.

Murtojen lisääntymiseen vaikuttavat myös lämpimät säät sekä ikkunoiden jättäminen avoimiksi. Suuri osa asuntoihin tunkeutumisista tapahtuu poliisin mukaan keskellä päivää, esimerkiksi asukkaiden kauppareissun aikana.

– Takapihan grillihetken aikana asunnon lukitsemattoman etuoven kautta on voitu piipahtaa pikaisesti sisällä anastamassa esillä ollutta omaisuutta, esimerkiksi lompakot, kertoo Aho.

Tyhjältä näyttävä koti on omiaan houkuttelemaan varkaita, poliisi muistuttaa. Huomio kiinnittyy koteihin, joissa postilaatikko pursuaa postista tai nurmikko rehottaa leikkaamattomana. Myös sosiaalisessa mediassa julkaistut lomakuvat saattavat houkutella murtovarkaita.

– Asuntomurrot ovat usein sarjarikoksia, ja tekijät tarkkailevat kohteitaan mahdollisesti pidempäänkin, huomauttaa Aho.

Asunto kannattaa jättää asutun näköiseksi 

Poliisi listaa tukun neuvoja murtojen välttämiseksi: koti kannattaa pitää asutun näköisenä, ovien ja ikkunoiden lukitus varmistaa, varoitus hälytysjärjestelmästä pitää esillä jos sellainen on.

Edelleen pihalle ei kannata jättää esimerkiksi työkaluja, jotka voisivat helpottaa pääsyä asuntoon tai jotka ovat itsessään helppoja anastaa.

Lomalle lähtiessä kannattaa sopia naapureiden tai tuttavien kanssa postilaatikon tyhjentämisestä ja jättää tarkat lomasuunnitelmat kertomatta sosiaalisessa mediassa.

Ja lopuksi: älä jätä vara-avaimia paikkoihin, joista jokainen rikollinen ymmärtää niitä etsiä.

Video: Jaanan ja tämän kummityttö Emilian, 14, rantakioski joutui ilkivallan kohteeksi aiemmin tänä kesänä – sähköt poikki, tuolit ja riippukeinut varastettu, rahaa viety

Jaanan ja tämän kummityttö Emilian, 14, rantakioski joutui ilkivallan kohteeksi – sähköt poikki, tuolit ja riippukeinut varastettu, rahaa viety 0:32

Lue myös:

    Uusimmat