Asuntomurrot lähes tuplaantuneet 10 vuodessa – ulkomaalaisliigojen "hit and run" -keikat yleistyneet

Asuntomurrot lisääntyvät kesän lähetessä, varoittaa poliisi. Varkaiden kohteena ovat erityisesti asunnot, joiden ulkopäinkin huomaa olevan tyhjillään.

– Toimivat lukot ja hälyttimet antavat hyvää lisäsuojaa murtoja vastaan. Niitä varas välttelee samoin kuin hämärän aikana valaistusta, poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliihallituksesta kertoo.

Hänen mukaansa rikosten selvittäminen jälkikäteen on haasteellista, joten ennaltaehkäiseminen on parempi vaihtoehto. Lukituksen toimivuus kannattaakin tarkistaa, ja omistamansa arvo-omaisuus kannattaa listata ja kuvailla ennakkoon, jotta poliisi saisi niistä tarvittaessa oikean tiedon.

Ulkomaalaisten rikollisten osuus kasvaa

Ahon mukaan asuntomurtojen määrä on lähes kaksinkertaistunut vuosikymmenen aikana. Neljännes teoista tapahtuu pääkaupunkiseudulla.

– Vuoden 2017 aikana törkeitä varkauksia asuntoihin on ollut jo noin sata, joista kerrostaloasunnot kohteena liki puolessa. Teot ovat pääosin tapahtuneet Etelä-Suomessa. Monissa ei ole näkyviä murtojälkiä. Paikkatutkinnassa usein todettu, että takalukitusta ei ollut tai se ei ollut käytössä, Aho kertoo.

Noin puolessa tapauksista tekojen takana ovat ulkomaalaiset rikolliset. Paikasta toiseen nopeasti kiertävien "hit and run" -rikollisten määrä on kasvanut. Tällaisessa rikollisuudessa tekijät tulevat Suomeen, tekevät joukon rikoksia ja poistuvat pikaisesti rikossarjojen jälkeen.


Poliisi kehottaa pitämään silmät auki

Murtovaras pyrkii varmistumaan asunnon tyhjyydestä eri tavoin, yksinkertaisimmillaan soittamalla ovikelloa.

Aho neuvookin pitämään asuinympäristössään silmät auki, ja kysymään oudolta liikkujalta tämän henkilöllisyyttä ja millä asioilla hän liikkuu. Näin kannattaa toimia erityisesti, jos tuntematon kulkija tavataan oudoista paikoista.

Osoitteen kysyjien ja kadonneen koirien tiedustelijoiden tuntomerkkejä kannattaa painaa mieleen siltä varalta, että myöhemmin alueella ilmenee asuntomurtoja.

Epäilyttävistä kulkijoita ja heidän tuntomerkeistään kannattaa vinkata poliisille. Vihjeiden osalta poliisin sähköpostiosoitteet ja puhelinnumerot löytyvät internetistä poliisin sivuilta.

Sen sijaan rikoksen ollessa käynnissä tai huomatessaan oman asuntonsa joutuneen murron kohteeksi, on soitettava heti hätänumeroon 112.

– Asuntomurron uhrin on muistettava, ettei tutki ja sotke asuntomurron jälkiä. Ne ovat poliisin tutkimuksille tärkeitä, Aho muistuttaa.


Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja