Helsingissä jo 300 asuntomurtoa tänä vuonna – poliisilla havaintoja asuntojen merkkaamisesta

Näin toimit jos epäilet asuntomurtoa 0:28

Helsingin poliisin tietoon on tullut kuluvan vuoden aikana jo 300 asuntomurtoa. Viime aikoina poliisi on saanut havaintoja asuntomurroista ja mahdollisten murtokohteiden merkkauksista Pohjois-Helsingissä.

Helsingin poliisilaitoksen rikoskomisarion Pertti Soveliuksen mukaan kesä on ammattimaisen asuntomurtotoiminnan kuumin sesonki, mutta myös muut loma-ajat ovat suosittuja. Valtaosa murroista on hänen mukaansa muutaman ammattimaisesti toimivan ulkomaalaisen ryhmän tekemiä.

– Ryhmät ovat usein Suomessa vain lyhyen ajan ja pyrkivät tuona aikana maksimoimaan saaliin eli tekemään mahdollisimman monta murtokeikkaa. Monesti he suunnittelevat tekonsa tarkasti ja iskevät useampaan kohteeseen samalla alueella tai vierekkäisiin asuntoihin kerrostalossa, Sovelius sanoo.

Poliisin mukaan asuntomurrot tehdään yleensä päiväsaikaan, joten ikkunoita ei kannata jättää auki edes työpäivän ajaksi. Kodin sisältöä ei myöskään kannata esitellä yksityiskohtaisesti esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Poliisi suosittelee lisäksi, ettei asunnon avaimiin kiinnitetä avaimenperää, jonka avulla voi selvitä, kenen avaimet ovat tai missä asunto sijaitsee. Jos tunnistettavat avaimet katoavat, on syytä harkita lukkojen nopeaa vaihtoa.

Poliisille tulee säännöllisesti havaintoja henkilöistä, jotka etsivät mahdollisesti murtokohteita. Poliisi pyytää ilmoittamaan niistä osoitteeseen asuntomurrot.helsinki@poliisi.fi. Käynnissä olevista ja toteutuneista asuntomurroista tulee ilmoittaa välittömästi hätänumeroon 112.

 

Lue myös:

    Uusimmat