Voita taistelu ruokaa vastaan – näin et sorru ahmimaan

Jos maukasta ruokaa on tarjolla, sitä helposti sortuu syömään enemmän kuin pitäisi. Kokeile vinkkejä, joiden avulla karsit ylensyömisen elämästäsi.

Voi olla vaikea kontrolloida omaa syömistään, kun herkullisia ruokia on tarjolla joka puolella. Lue vinkit, joiden avulla houkutuksia vastaan on helpompi taistella.

Pidä ruokapäiväkirjaa

Kun kirjoitat ylös kaiken, minkä syöt – olipa se sitten kulhollinen jäätelöä tai sellerinvarsi – teet syömisestäsi avoimempaa etkä mitään salailtavaa. Samassa yhteydessä kannattaa kirjata ylös myös ruokien sisältämät kalorit, sillä silloin näet helposti, mistä mahdollinen painonnousu johtuu.

Suunnittele herkkuhetkesi

Tutkimukset osoittavat, että jos tunnet jääneesi paitsi jostain herkusta – vaikka saisitkin ruokavaliostasi reilusti kilokaloreita –, saattaa se laukaista ahmimisen. Kun yrität kieltä itseltäsi jonkun tietyn herkun, se vain lisää sen houkuttelevuutta. Jos esimerkiksi pizza on suosikkiherkkusi, opettele syömään sitä "turvallisessa paikassa". Mene esimerkiksi pizzeriaan, tilaa pizzasiivu ja nauti se siellä. Et voi vältellä ruokia koko ikääsi, mutta voit opetella syömään kohtuudella ruokia, joihin luultavimmin sorrut.

Luovu napostelusta

Säännöllisesti syöminen estää nälän tunteen syntymistä ja sitä kautta myös ahmimista, mutta napostelun seurauksena saatat päivän aikana syödäkin ahmimisen verran kilokaloreita. Suunnittele päivällesi neljä ateriaa säännöllisten väliaikojen päähän toisistaan. Syö aamiainen, lounas ja päivällinen sekä noin 250 kilokalorin välipala iltapäivällä. Huolehdi myös, että saat jokaisesta ateriastasi hieman proteiinia.

Syö tositarkoituksella

Syö jokainen ateriasi paikassa, jossa sinua ei häiritse mikään – älä siis istu television ääreen syömään. Tällä tavoin aterioinnissasi on selkeä alku ja loppu. Syö hitaasti, aseta haarukkasi lautasellesi sillä välin, kun pureskelet ja tunne, kuinka tulet kylläisemmäksi. Kun keskityt syömiseen täysillä, et sorru niin helposti ahmimaan.

Odota odottamatonta

Herkulliset ruoat houkuttelevat todennäköisemmin ahmimaan silloin, kun niitä tarjotaan yllättäen. Kannattaa siis valmistautua yllättäviin tarjouksiin. Harjoittele sanomaan "Ei kiitos, olen juuri syönyt".

Etsi terveellisempiä purkukeinoja tunteille

Ruokaan on helppo turvautua, kun stressaa tai ahdistaa, mutta ruoan loputtua ahdistus on silti vielä olemassa – niin kuin myös syyllisyys herkuttelusta. Yritä siis etsiä muita keinoja, joiden avulla voit käsitellä tunteitasi. Kokeile meditaatiota, soita ystävälle tai käy kävelyllä. Mitä enemmän harjoittelet näitä asioita, sitä paremmin ja luontevammin ne toimivat. Lopulta et enää tartukaan suklaalevyyn, kun joku asia suututtaa.

Piilota houkuttelevat ruoat

Kun eräässä tutkimuksessa toimistotyöntekijöille annettiin karkkeja läpinäkyvässä astiassa, he napsivat siitä suuhunsa 71 prosenttia enemmän karkkia kuin samanlainen ryhmä, jolle annettiin samat karkit läpikuultamattomassa astiassa. Älä siis anna itsesi nähdä ruokaa, johon et halua sortua. Pidä herkut kaapin perällä piilossa ja omenat keittiön tasolla kulhossa näkyvillä.

Tee ylensyömisestä haasteellista

Mitä enemmän joudut tekemään töitä ruokasi eteen, sitä useammin sinulle tulee tilaisuus kysyä itseltäsi, onko sinulla todella nälkä. Laita esimerkiksi lasagnen loppu pakastimeen aterian kokoisina annoksina, jolloin epätodennäköisemmin alat sulattelemaan jokaista annosta erikseen. Jos sinun on pakko säilöä lasagne isossa vuoassaan, laita sitä pienelle lautaselle, kun alat syömään. Tutkimukset nimittäin osoittavat, että ihmiset syövät enemmän, jos ruoka tarjotaan isosta astiasta.


(MTV3)

Lähde: Eating Well

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja