Mainos

"Voit mennä naimisiin kenen tahansa naisen kanssa"– Alaikäinen Ahmed yritettiin värvätä Isisin sotilaaksi Ruotsissa

Isis rekrytoi Ruotsissa alaikäisiä joukkoonsa, vahvistaa Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo Expressen-lehdelle. Lehti tapasi 17-vuotiaan Ahmedin, jota oli yritetty houkutella Isisin riveihin rahan ja avioliiton voimin.

– Olin kauhuissani, Ahmed muisteli tukholmalaismoskeijassa tapahtunutta kohtaamista Isis-värvääjän kanssa.

Ahmed oli perheensä kanssa moskeijassa viettämässä ramadanin paastokauden päätösjuhlaa. Ahmed oli pukeutunut aamuvarhain pidettävään tilaisuuteen parhaimpiinsa. Hän oli saanut vanhemmiltaan taskurahaa juhliakseen yhdessä ystäviensä kanssa moskeijassa vietetyn kokoontumisen jälkeen.

Moskeijassa hän tapasi noin 40-vuotiaan miehen, joka kätteli useita tilaisuudessa olleita.

– Aivan kuin hän olisi tuntenut suurimman osan moskeijassa olleista. Rukoushetken jälkeen hän tuli juttelemaan minulle. Mies puhui hyvää ruotsia ja vaikutti varttuneen Ruotsissa.

– Hän kysyi muutamia henkilökohtaisia kysymyksiä. En ihmetellyt sitä, sillä kuuluimme samaan etniseen ryhmään ja tällaisissa tilaisuuksissa on tapana jutella, vaikka ei entuudestaan tunneta, Ahmed toteaa.

Lupaukset avioliitosta ja asunnosta

Keskustelu kääntyi kuitenkin karmivaan suuntaan, sillä yhtäkkiä mies kysyi Ahmedilta, lähtisikö tämä hänen kanssaan Syyriaan. Mies kuului Isisiin ja hänen tehtävään oli rekrytoida uusia sotilaita Syyriaan ja Irakiin. Mieluiten nuoria, alle 18-vuotiaita.

– Menin aivan hiljaiseksi. Mies kertoi, että Syyriaan tulevat nuoret miehet oppivat ampumaan, voivat ajaa autoa ilman ajokorttia, saavat oman asunnon, rahaa,  ja voivat mennä naimisiin kenen naisen kanssa haluavat.

– Yritin saada kauempana olevan isäni huomiota, jotta hän tulisi pelastamaan minut tilanteesta.

Isä tunsi, ettei kaikki ollut kohdallaan ja tuli poikansa luokse.

– Sanoin isälleni, että mies yritti saada minua sotimaan Syyriaan. Isä suuttui ja tönäisi miestä ja uhkasi ottaa poliisin yhteyttä, Ahmed sanoo.

"Tunnen Isisiin liittyneitä"

Ahmed tunsi Isisin riveihin liittyneitä. Hänen muutama ystävänsä ja näidet isät oli rekrytoitu äärijärjestön joukkoihin.

– He ovat hyviä ja ystävällisiä ihmisiä, eivät ääriajattelijoita. He olivat aivan kuten monet muutkin muslimit, rukoilivat ja paastosivat ramadanin aikaan, mutta eivät mitään muuta. Olin järkyttynyt kuullessani heidän liittyneen Isisiin.

Ahmed ja hänen perheensä ovat yhä huolissaan siitä, että äärijärjestöön rekrytoija tulee heidän ovensa taakse.

Aiheesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.