Mainos

Pariisin hyökkääjän sisko CNN:lle: "Ehkä tämä on meidän syytämme"

Pariisin Bataclan-konserttisalin yhdeksi hyökkääjäksi tunnistettu Samy Amimourin sisko on antanut haastattelun yhdysvaltalaiselle uutiskanava CNN:lle.

CNN:lle Amimourin vanhempi sisko kertoo yhä, että ei voi uskoa sitä, mitä hänen veljensä teki kahden muun terroristin kanssa konserttisalissa 13.11. Salissa kuoli yhteensä 89 ihmistä ennen kuin Samy Amimour räjäytti itsensä.

– Aluksi olin shokissa. Huusin epätoivosta ja surusta, mutta kun keräsin ajatukseni ajattelin, että tämän täytyy olla väärin. Tässä on tapahtunut erehdys.

Isosisko oli puhunut veljensä kanssa muutamaa kuukautta aikaisemmin puhelimitse. Elokuussa veli oli lähettänyt Syyriasta terkkuja Ranskaan perheelle ja hänen kissalleen. Hän lupasi soittaa pian uudestaan.

CNN:lle nainen kertoo nyt perheen vellovan syyllisyydessä.

– Kysymme itseltämme päivittäin saman kysymyksen; mitä tapahtui ja miksi? Hän oli samassa kohdussa kuin minä, me kasvoimme yhdessä, miten polkumme erkanivat niin paljon?

– Hän oli mukava, herkkä ihminen. Ehkä hieman ujo, mutta sellainen johon voit luottaa. Hän oli antelias ja rakasti nauraa ja vitsailla.

Kaikki alkoi internetistä

Samy Amimourin uskotaan viettäneen aikaa Syyriassa useiden vuosien ajan. Syntyperältään hän oli ranskalainen. Aikoinaan kun hän lähti, hän kertoi perheelleen matkustavansa Etelä-Ranskaan ystäviensä kanssa. Perhe ei koskaan aavistanut, ettei tämä tulisi takaisin.

Batackanin hyökkääjän sisko kertoo, että tämän veljen radikalisoituminen alkoi internetistä. Perhe ei ollut koskaan ollut kovin uskonnollinen, mutta he huomasivat muutoksen nuoressa miehessä.

– Se miten hän pukeutui, miten kuunteli musiikkia, kenen kanssa hän vietti aikaansa ja miten hän käyttäytyi muuttui kokonaan. Sellainen ei tapahdu yhdessä yössä.

Siskon mukaan veli työskenteli bussikuskina Pariisissa ja oli Isis-värvääjien kohde. Hän uskookin, että veli aivopestiin.

– He tulivat puhumaan hänelle yhä useammin ja he kehottivat häntä osallistumaan palveluksiin moskeijassa säännöllisemmin ja että hänen pitäisi harjoittaa islamin uskontoaan lisää. Sitten he neuvoivat häntä sellaisiin moskeijoihin, jotka olivat radikaalimpia.

Perhe kertoo hakeneensa apua

Ranskan turvallisuuspalvelu tunnisti Samy Amimourin radikalisoitumisen jo vuonna 2012 sen jälkeen, kun tämä oli matkustanut Jemeniin. Perhe kertoo CNN:lle, että yritti saada apua.

– Me yritimme saada ihmisten hälytyskellot soimaan. Puhuimme asiasta ympärillemme ja yritimme koputtaa oviin saadaksemme apua.

Sisko kieltäytyy kertomasta, mitä tahoja perhe lähestyi saadakseen apua. 

Samy Amimourin isä on antanut haastattelun pojastaan Le Monde -lehdelle. Lehdessä isä kertoi matkustaneensa 2014 Syyriaan puhumaan poikansa kanssa, jotta tämä palaisi Ranskaan. Sisko ei vahvista tätä CNN:lle.

– Tietenkin meissä on osa, joka sanoo, että tämä on meidän syytämme. Me olisimme ehkä voineet tehdä jotain eri tavalla. Ehkä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Suomessa Iltalehti ja Ilta-Sanomat.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.