Mainos

Voisiko tässä olla sijaissynnyttämisen tulevaisuus? Idea muovikohdusta jakaa mielipiteitä

Tulevaisuudessa vanhemmiksi haluavien ei välttämättä tarvitse kokea raskautta ja synnytystä tai etsiä sijaissynnyttäjää. Kehitteillä on nimittäin ”kohtukone” – eräänlainen kupu, jossa sikiön voisi kasvattaa vauvaksi kotona.

Hautomona toimiva, projektinimellä Par-tu-ri-ent kulkeva tekokohtu mahdollistaisi sen, että vanhemmat voisivat tarkkailla lapsensa eri kehitysvaiheita täysin uudella tavalla. Product Design Arnheimin -muotoiluoppilaitoksen opiskelijoiden luomassa visiossa muovikupuinen ja läpinäkyvä laite kasvattaisi lapsen kotiolosuhteissa sallien vanhempien kokea ”aidon tuntuisen” raskauden ilman kehollisia rajoitteita.

Vanhemmat voisivat puhua vauvalle mikrofonin kautta ja syöttää lastaan tekokohtuun kiinnitettävän ruokintalaitteen avulla. Laite pitäisi kirjaa siitä, mitä vauva on syönyt ja mitä sen pitäisi syödä pysyäkseen terveenä. Se myös tekisi valmiiksi jauheen, joka sisältäisi tarvitut ravintoaineet. Veteen sekoitetun jauheen voisi antaa vauvalle tekokohtuun kiinnitettävän kapselin avulla.

Raskauteen kuuluvaa vuorovaikutusta vanhemman ja kehittyvän lapsen välillä mukailisi opiskelijoiden ideoima syliin otettava laukku. Sen tarkoitus olisi imitoida vauvan potkimista mahassa ja kuljettaa viestiä myös toisin päin: mukana kulkevaa laukkua keinuttamalla kotona oleva keinokohtu mukailisi tätä liikehdintää.

Yhdeksän kuukauden haudonnan jälkeen vauva olisi valmis ”synnytettäväksi”.

Kuinka pitkälle tiede kehtaa mennä?


Jos video ei näy, voit katsoa sen

.

Keinokohdun ideoijat haluavat herättää keskustelua ja uusia ajatuksia keinoputkihedelmöityksen tulevaisuutta koskien. Opiskelijat osallistuivat ideallaan The Biodesign Challence -nimellä kulkevaan yliopistojen väliseen kilpailuun, jonka tarkoituksena on uusien, ennakkoluulottomien visioiden avulla valjastaa ihmisen bioteknistä sekä lääketieteellistä osaamista käytäntöön.

Lapsen kasvattaminen muovikohdussa voi herättää ihmisissä hylkiviä vastareaktioita. Myös Par-tu-ri-ent kysyy kotisivuillaan, kuinka pitkälle tieteen siivellä kehdataan mennä. Jos raskaus ei ole enää elämän edellytys, mitkä ovat tämän seuraukset? Keinokohdun ideoijat huomauttavatkin, että muotoilun, uusien keksintöjen ja teknologian lisäksi elämänkatsomuksella on roolinsa tuotteen kehittelyssä. Tutkijoiden tulee pohtia, mitkä ovat ne tunteet ja arvot, jotka tulevaisuudessa määrittelevät ihmisyyttämme.

***


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.