Voimakas lumimyräkkä iskee Suomeen uudenvuodenaattona – Meteorologi: "En ole ennen nähnyt vastaavaa vuodenvaihdetta"

Uutta vuotta otetaan tänä vuonna vastaan todella hurjassa talvisäässä.

MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen kertoo, että pilvisyys lisääntyy maanantain aikana lännestä alkaen ja tuulet voimistuvat koko maassa.

Manninen luonnehtii Suomeen saapuvaa saderintamaa melkoiseksi myräkäksi ja sanoo, että ei ole ennen nähnyt vastaavaa vuodenvaihdetta.

– Lumipyry saapuu maanantaina iltapäivällä Länsi-Suomeen ja leviää aika nopeasti maan länsi- ja pohjoisosiin maanantai-illan aikana.

Puoliltaöin lunta tuiskuttaa lunta jo koko maassa.

– Maanantain ja tiistain välisen yönä aikana lunta voi tulla jo 10 senttiä. Sadealue tuo varsinkin etelään myös lauhempaa keliä. Lämpötilat ovat lähellä nollaa, eli sade muuttuu lounaassa ja muutenkin rannikkoseuduilla tosi märäksi lumeksi ja aamuun mennessä vedeksi. 

Tuulet voimistuvat koko maassa jo maanantaipäivän aikana. Yöllä merellä tuulee jo kovaa, ja sisämaassakin tuuli on todella puuskaista, mikä voi tehdä ilotulitusrakettien lennättämisen hankalaksi ja jopa vaaralliseksi.

– Lunta tulee vaakasuoraan, Manninen kuvailee.

Paluuliikenteessä ”törkeän huono ajokeli”

Hurja sää jatkuu maanantain jälkeen myös tiistaina ja keskiviikkonakin, mikä haittaa myös joulun paluuliikennettä.

– Tiistaina sataa suuressa osassa maata ja sää lämpenee niin, että ainakin rannikkoseuduilla ja muutenkin Etelä-Suomessa alkaa sataa vettä ja räntää. Ajokeli on varmasti ihan törkeän huono.

Tuulet voimistuvat tiistaina edelleen.

– Läntisillä merialueilla ja etenkin Perämerellä tuuli on tiistaina jo myrskyisää.

Myräkkä jatkuu keskiviikkoon

Mannisen mukaan nyt näyttää siltä, että sama myräkkä jatkuu keskiviikkoon asti.

– Sateet väistyvät päivän aikana ja tuuletkin hellittävät torstaihin mennessä, mutta keskiviikkopäivä on vielä kovin tuulinen ja kovimmat tuulet sattuisivat etelään vasta silloin.

Lunta voi kertyä maanantain ja keskiviikon välillä enimmillään 10–15 senttiä. Suurimmat lumikertymät tulevat Pohjois- ja Keski-Suomeen.

Huomenna on upea talvipäivä

Ennen maanantain lumimyräköitä saadaan huomenna sunnuntaina nauttia upeasta talvisäästä. Aurinko paistaa ihan Etelä-Suomea lukuun ottamatta koko maassa ja lämpötilat ovat pakkasella.

Ulkoiluretkillä kannattaa kuitenkin muistaa, että etenkin jalkakäytävät voivat olla edelleen hyvin liukkaita. Pohjoisessa puolestaan pakkanen voi olla aika kirpeää etenkin illalla. 

Lue myös:

    Uusimmat