Voiko Suomen presidentti enää lentää valtiovierailuille, kun hiilijalanjälkeä halutaan tiputtaa roimasti? Kanslia vastaa: "On selvää, että matkustaminen kuuluu presidentin työhön"

Niinistö piti Trumpin ilmastonmuutoksen sivuuttamista synkkänä 2:44

Tasavallan presidentin kanslia ilmoitti tänään tavoittelevansa hiilijalanjäljen merkittävää pienennystä vuoteen 2024 mennessä.

Video: Presidentti Niinistö moitti Donald Trumpia ilmastonmuutoksen sivuuttamisesta puheensa asialistalta YK:n yleiskokouksessa.

Kunnianhimoisella tavoitteella voisi ajatella olevan vaikutuksia myös lentomatkustamiseen.

Lentoliikenteen päästöt ovat tällä hetkellä 3–5 prosenttia maailman kaikista hiilidioksidipäästöistä, ja esimerkiksi edestakaiset lennot New Yorkiin vastaavat puolen vuoden autoilua.

Presidentin kanslian viestintäpäällikkö Katri Makkosen mukaan kanslian suurin päästöjen aiheuttaja ei kuitenkaan ole lentäminen.

– Alustavissa laskelmissa on jo selvinnyt, että kanslian suurin päästöjen aiheuttaja on kiinteistöihin liittyvä energiankulutus, Makkonen kertoo.

"Jokainen matka on tähänkin mennessä harkittu erikseen"

Makkosen mukaan lopulliset laskelmat tulevat osoittamaan presidentin sekä kanslian työntekijöiden matkustamisen aiheuttaman hiilijalanjäljen.

Hän ei avaa yksityiskohtaisesti, kuinka vähennystavoite vaikuttaa presidentin valtiovierailuihin.

– On selvää, että matkustaminen kuuluu presidentin työhön. Hän hoitaa ulkopoliittisia tehtäviään niiden vaatimalla tavalla tästäkin eteenpäin, Makkonen toteaa.

– Jokainen matka ja osallistujat on tähänkin mennessä harkittu erikseen, tarpeen mukaan, Makkonen lisää.

Lue myös:

    Uusimmat