Voiko kahta rakastaa samanaikaisesti? Tutkija vastaa

Voiko kahta rakastaa samanaikaisesti? Entäpä voiko ihastunut olla useampaan? Kysyimme tätä AVAlaisilta, joista 52 prosenttia oli sitä mieltä, että rakkaus ei lopu edes jakamalla. Mitä mieltä asiasta on rakkauden evoluutioon paneutunut akatemiatutkija Markus J. Rantala?

"I have so much love... Enemmän kuin yhdelle antaa." Tätä mieltä on 52 prosenttia AVAlaisista. Kysyimme heiltä, voiko kahta rakastaa samanaikaisesti. AVAlaisten lisäksi Turun yliopiston dosentti, rakkauden evoluutioon paneutunut akatemiatutkija Markus J. Rantala on samaa mieltä: kahta tosiaan voi rakastaa samanaikaisesti – sen sijaan ihastunut voi olla vain yhteen kerrallaan, ainakin fysiologisesti.

Rakkaus ei tunne rajoja

Noin 52 prosenttia AVAn kyselyyn vastanneesta 700:sta suomalaisesta kertoi antavansa hyväksyntänsä monen rakastamiselle, kun taas 48 prosenttia oli sitä mieltä, ettei se onnistu. Näin monen rakastamista samanaikaisesti perusteltiin:

"Rakkautta on niin monenlaista. Toista voi rakastaa esimerkiksi kumppanuuden takia, on niin helppo olla yhdessä ja olo on turvallinen, samaan aikaan toisenlainen rakkaus on intohimoista."

"Eihän rakastaminen rajoja tunne. Monet (lue useimmat) sekoittavat omistamisen rakastamiseen. Pus."

"Ihastun helposti useaan ihmiseen yhtä aikaa ja voin tuntea jopa syvempää rakkautta erityyppisiä ihmisiä kohtaan yhtä aikaa."

"Totta kai voi. Eihän kukaan mahda tunteilleen yhtään mitään. Onhan se tietysti hiukan omituista, mutta ei todellakaan mahdotonta. En kuitenkaan suosittelisi molempien kohteiden tapailemista, sillä siitä voisi seurata kaksinkertaisesti rikkoutunut sydän."

"Kyllä. Ei tunteitaan voi rajoittaa mitenkään, ja miksi täytyisikään. Olen puolisoni valinnut. Hänen myötävaikutuksellaan. Lupaus rakastaa häntä myötä- ja vastamäessä ei kiellä rakastamasta muitakin. Pettäminen, ja varsinkin pettämisen tapa, onkin sitten oma lukunsa.

"Vastasin, että ei, mutta nyt kun ajattelen tarkemmin, olen sittenkin sitä mieltä, että kahta voi rakastaa samanaikaisesti. Luulen, että toiseen ihmiseen rakastutaan luonteenpiirteen tai jonkun muun takia, jota toisella ei ole. Yleensä tuo piirre on sellainen, joka puuttuu omalta kumppanilta. Syynä voi olla myös se, että suhteesta puuttuu jotain, jonka joku muu pystyy tarjoamaan. En kuitenkaan usko, että kahta voi rakastaa samanaikaisesti aidosti, rehellisesti, voimakkaasti ja intohimoisesti, kuin jos rakastaa vain yhtä."

Rakkaus ja ihastuminen – mitä ne ovat?

Tiede ja suomen kieli eivät käy yksiin määritellessään rakkautta. Se, mitä ihmiset kutsuvat rakastamiseksi jakautuu todellisuudessa kahteen eri osaan: ihastumisvaiheeseen ja pitkäkestoiseen rakkauteen. Ihastumisvaihe eroaa fysiologisesti ja neurotieteellisesti pitkäkestoisen rakkauden vaiheessa.

– Ihastumisessa vaikuttaa eri hormonit kuin pitkäkestoisen rakkauden vaiheessa. Koska nämä ovat neurologisesti eri asioita, ihminen pystyy helposti olemaan ihastunut samanaikaisesti kuin kokee rakkautta toiseen. Ihastunut ei taas voi olla kuin yhteen, Rantala selittää ja lisää:

– Voi kokea kuitenkin pitkäkestoista rakkautta useaa henkilöä kohtaan yhtä aikaa. Esimerkiksi montaa lastaan voi rakastaa samanaikaisesti.

Ihastunut voi siis olla vain yhteen kerrallaan, mutta rakastunut useampaan. Ja ihastunut ja rakastunut taas samanaikaisesti. Monimutkaista!

– Ihastumisen idea on se, että sammakko alkaa näyttää prinssiltä. Tämä mahdollistaa parinmuodostuksen. Ilman ihastumista ihmiset olisivat liian valikoivia. Kun joku henkilö ylittää tiedostamattoman rajan, joka henkilöllä on potentiaalisen kumppanin laadun suhteen, hormonaaliset toiminnot käynnistyvät ja saavat toisen ihmisen näyttämään paljon paremmalta. Ihastumisessa vaikuttava serotoniini saa tavoittelemaan pakonomaisesti jotain, tässä tapauksessa ihastumisen kohdetta. Juuri tämän pakonomaisen käyttäytymistoiminnon vuoksi se ei voi kohdistua kuin yhteen kerallaan, Rantanen toteaa.

Ihastuminen taas voi kestää muutamasta viikosta muutamaan vuoteen. Siksipä Rantanen kehottaakin kaikkia opettelemaan ihastumisen ja rakkauden tunnistamista.

– Kun ihastumishormonit ovat poistuneet, myös toisen virheet näkee ja on helpompi punnita loppuelämää yhdessä ja vaikkapa lapsien hankkimista.

Tekosyy pettäjälle

Noin 48 prosenttia kyselyn vastaajista oli sitä mieltä, että sydämensä pystyi antamaan vain yhdelle kerrallaan. Mutta miksi?

"Jos rakastaa kumppaniaan ehdoitta, ei toista tee mieli..."

"Rakastan kahta samanaikaisesti" on vain tekosyy pettäjälle itselleen hyväksyä tekonsa."

"Jos toista rakastaa ehdoitta ja täydestä sydämestään, ei muita edes huomaa. Itse en ole ollut edes ihastunut kahteen henkilöön samaan aikaan."

"Kahta voi rakastaa, mutta todellisuudessa vain yhteen ollaan rakastunut."

Kyselyssä annettiin yhteensä 731 ääntä.

Aikuisen naisen päiväkirja -blogi:Haaremin huumassa, yössä niin kuumassa


AVA on myös Twitterissä!Käyttämällä twiitissäsi hashtagia #avatv viestisi voi päästä telkkariin.Tykkää AVAsta myösFacebookissa!


AVA / Jenni Junkala

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat