Voiko homoavioliitto olla omantunnonkysymys?

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Haavisto ihmettelee sukupuolineutraalin avioliittolain vastustajien argumentteja. Osa lain vastustajista vastustaa sukupuolineutraalia avioliittoa vetoamalla omatuntoon.

– Sukupuolineutraaliin avioliittolakiin liittyy sellainen mielenkiintoinen keskustelu tuolla eduskunnassa omantunnon kysymyksistä. Useinhan sanotaan, että tämän tyyppinen asia, esimerkiksi avioliittolain muutos, on omantunnonkysymys. Olen itse aina miettinyt, että voiko toisten ihmisten ihmisoikeudet olla toisille omantunnonkysymys?

– Se, että jos aikanaan olisi sanottu, että orjien vapauttaminen on omantunnonkysymys, niin se kuulostaa nyt vähän oudolta. Mikä se omatunto näissä asioissa on. Kyllä tasa-arvoisuus ja kaikkien kansalaisten yhdenvertaisuus on aika tärkeä periaate ja näissä lakiesityksissä sitä on yritetty viedä eteenpäin, Haavisto miettii.

Vihreille sukupuolineutraalin avioliittolakialoitteen hylkääminen valiokunnassa vain yhdellä äänellä oli iso pettymys. Eduskunnan lakivaliokunta päätti helmikuun lopulla äänin 9-8, ettei se käsittele lakialoitetta sukupuolineutraalin avioliiton sallimisesta.

– Se oli sellainen läheltä piti -tilanne. Ilmeisesti vielä sellainen tilanne, jos katsoo näiden kansanedustajien vaalikonevastauksia, että niiden perusteella olivat sitoutuneet asiaa viemään eteenpäin. Siinäkin mielessä tämä oli outo ja yllättävä asia.

Haavisto uskoo kansalaisaloitteeseen

Seuraavaksi tasa-arvoista avioliittolakia yritetään ajaa läpi kansalaisaloitteena. Haavisto uskoo, että kansalaisaloite kerää 50 000 allekirjoitusta.

– Kyllä se aloite tulee eduskuntaan vielä tällä kaudella. Nyt eduskunnassa käydään sitä prosessia miten kansalaisaloitteisiin ylipäätään suhtaudutaan ja miten ne käsitellään. Vihreät on ajanut sitä linjaa, että kaikki aloitteet saisivat täysi-istuntokeskustelun, ne vietäisiin valiokuntiin, valiokunta laatisi vastauksen ja silloin toivon, että tämä kansalaisaloitetie tässä avioliittolakiasiassa olisi sellainen, että koko eduskunta saisi asiaa käsitellä.

Jos sukupuolineutraali avioliittolaki päätyisi eduskunnan suureen saliin asti, olisi tilanne Pekka Haaviston mukaan kiinnostava.

– En tiedä miten lakimuutokselle kävisi. Asia riippuu varmasti vähän myös keskustelusta mikä siihen liittyisi, millaisia ovat esimerkiksi kokemukset lain hyväksyneissä maissa? Edustajat joutuisivat paneutumaan aiheeseen ja miettimään kokonaisuutta. Se olisi kansalaisaloitteen suuri etu.

Lakialoitteessa esitettiin, että samaa sukupuolta olevat saisivat mennä naimisiin ja adoptoida lapsia sekä ottaa saman sukunimen. Kyse olisi kuitenkin vain siviilivihkimisestä.

Lue myös:

    Uusimmat