Mainos

Eduskunta äänestänee taas samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeudesta: "Pieni ihme tarvitaan, että Aito avioliitto voittaisi"

Eduskunta on saamassa käsiteltäväkseen tämän kuun aikana Aito avioliitto -kansalaisaloitteen. Lakivaliokunta päätti äänestyksessä tiistaina, että se valmistaa pikaisesti asiasta mietinnön. Se päätti esittää aloitteen hylkäämistä.

Aito avioliitto -kansalaisaloitteessa vaaditaan tasa-arvoisen avioliittolain kumoamista ennen kuin se ehtii voimaan 1. maaliskuuta.  

– Selvä on, että erittäin kiire tässä tulee. On mahdollista, että emme pysty viemään asiaa valiokunnassa tarpeeksi nopeasti, sanoo lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen (kok.) STT:lle.

Pieni ihme tarvittaisiin

Lakivaliokunnan jäsenistä neljä suivaantui siitä, että valiokunta esittää aloitteen hylkäämistä ja valmistelee mietinnölle vastalausetta. Sen takana ovat Antero Laukkanen (kd.), Laura Huhtasaari (ps.), Leena Meri (ps.) ja Mika Niikko (ps.).

Laukkanen myöntää kuitenkin itsekin, että Aito avioliitto -aloitteen läpimeno on epätodennäköistä.

– Kyllä tässä pieni ihme tarvitaan, että Aito avioliitto voittaisi. Ei tässä missään pilvilinnoissa istuta, hän sanoi STT:lle.

Lakivaliokunnan jäsen Mikko Kärnä (kesk.) on pahoillaan, jos laki tasa-arvoisen avioliittolain kumoamisesta etenee suureen saliin. 

– Pyydän henkilökohtaisesti anteeksi sateenkaariperheiltä, jotka joutuvat kuuntelemaan asian käsittelyn vielä kertaalleen, hän sanoi tiedotteessa.

Vasta-aloitteen läpimenoon hän ei usko.

Myös Tolvanen pahoittelee poukkoilevaa lainsäädäntöä. Inhimillisen kärsimyksen lisäksi hääjuhliin valmistautuneet pariskunnat voisivat joutua kärsimään taloudellisesti, jos vasta-aloite hyväksytään eduskunnassa.

– Ihmisillä pitäisi olla tietty varmuus siitä, että hyväksytty laki tulee voimaan silloin kun se tulee.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Aloite tuli liian myöhään

Vasta-aloitteen käsittely aloitettiin lakivaliokunnassa lokakuussa. Aloitteessa ilmeni perustuslaillisia ongelmia, joiden takia sitä käsiteltiin myös perustuslakivaliokunnassa.

Perustuslakivaliokunta katsoi, ettei perustuslain syrjintäkiellosta aiheudu sellaisia vaatimuksia, jotka estäisivät kansalaisaloitteen mukaisen lain säätämisen.

Valiokunta linjasi, että kansalaisaloite on käsiteltävä ennen sukupuolineutraalin avioliittolain voimaantuloa, koska kenellekään ei saa tulla jälkikäteen heikennyksiä oikeuteen solmia avioliitto.

Perustuslakivaliokunta sai lausuntonsa valmiiksi viime perjantaina. Tolvasen mielestä olisi ollut toivottavaa, että aloite olisi jätetty alun perin aiemmin eduskunnalle, jotta valmisteluaikaa olisi jäänyt enemmän. 

2:14

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.